Szekeres Viktor

2009 legjobb és legrosszabb filmjei

Ki hitte volna, hogy 2009 ilyen jó év lesz? Legalábbis filmek tekintetében, hiszen az előző évekhez képest elég sok jól sikerült alkotás került a magyar mozikba. Év végén persze boldog-boldogtalan előáll a toplistáival, csak azért, hogy az olvasók mosolyoghassanak, hüledezzenek, netán szívszélhűdést kapjanak. Mi velük szemben valóban 2009 legjobbjainak állítunk emléket, az elismerő kézfogásokat pedig a szerkesztőség címére várjuk.

Persze nem eszik olyan forrón a kását, hiszen csak úgy korrekt tőlünk, ha azokból a filmekből állítjuk össze az éves listánkat, melyekről meg is emlékeztünk kritika formájában. Persze ez azzal is jár, hogy pár igen jó és igen rossz filmre nem fogunk kitérni, de üsse kő, ha ez az ára annak, hogy napvilágra kerüljön A Nagy Egyetemes Igazság... Azért zárójelben jegyezzük meg, hogy a fenti kijelentés, miszerint 2009-ben sok jó film volt, csak úgy állja meg a helyét, ha egy átlagpontszámot nézünk. Hiszen 2007-ben és 2008-ban több volt a kiemelkedő alkotás, ellenben 2009 sokkal magasabb átlagszínvonalat hozott. (Ha számokba akarnánk önteni, akkor 10-es skálán kevesebb volt a 9-10-es film, de jóval több a 6-7-8-as produkció.)

Mivel csak kritikáinkra támaszkodnánk, ezért jó pár film nem szerepel a tízes toplistánkon, de ez nem akadályoz meg minket, hogy legalább a címét megemlítsük pár olyan próbálkozásnak, melyek az év legjobbjai közé tartoztak - ezek megtekintése nélkül senkinek nem lehetett teljes a 2009-es mozis étlapja: Libanoni keringő, Informátor!, Tiszta Napfény, Fel, Pippa Lee négy élete, Vérvonal, Megtört ölelések, District 9, Az admirális, Max Manus, Pánikfalva, Rózsaszín sajt, Rövidlátók, Egy kis gubanc, Becstelen brigantyk, Engedj be, Rockhajó, A legnagyobb japán, Spancserek, Az osztály, A pankrátor, A felolvasó, Gran Torino, Gomorra, Együtt, Kétely, Puskás Hungary, Hajrá, boldogság!, A látogató, Frost/Nixon, Cselek - felsorolni is nehéz volt.

S, ha már legjobbak, akkor természetesen először, s utoljára említsük meg az általunk okkal "meg nem énekelt" filmeket, amik pocsék kategóriába tartoznak: Álom.net, Artúr és a villangók 2., Szuperbojz és..., nincs is több, hiszen, ami túl rossz volt, arról kötelességünknek éreztük, hogy tájékoztassunk. Lássuk hát 2009 leggyengébb filmjeit, melyek esetében a hazai premier idejét vettük figyelembe, s természetesen azt, hogy született-e róla kritika az oldalon.

10. Transformers: A bukottak bosszúja: Hiába lett a naptári év legsikeresebb filmje a robotos film 2. része, ettől még hihetetlen nagy visszalépés volt a teljesen jó első rész után. A néző hiába várt megint egy jó akciófilmet, helyette a 10-12 éves korosztályt megcélzó "poénokat" kapott. Az év csalódása.

9. Szállító 3.: Akárcsak a Transformers esetében, a Szállítónál is jó volt az első rész, de már a másodiknál erős visszaesés mutatkozott, a harmadik pedig azt is alul tudta múlni. Jason Statham kvázi rajzfilm-figuraként pattogott ide-oda, felmérések szerint pedig a hazai nézők 64,23%-a legalább kétszer elaludt a filmen. Ami az akcióműfaj esetében erős kritika.

8. Crank 2 - Magasfeszültség: Unalmas, de megint csak egy "bezzeg az első rész nem volt rossz" reakciókat kiváltó folytatásfilm. Ami jó volt a Crankben, arra még pár lapáttal rá akart tenni a rendeződuó. A végeredmény egy öncélú ökörség lett. Sajnos.


7. A túlvilág szülötte: Az idei évben alig jutott el horror Magyarországra, és máig sajnálhatjuk, hogy egy Péntek 13. helyett olyan értelmetlen zagyvaságok kerülhettek vászonra a műfajból, mint A túlvilág szülötte. (Vagy a Halloween 2. Vagy a jó, de egyébként a kutyát sem érdeklő Utolsó ház balra.)

6. A rózsaszín párduc 2.: Steve Martin filmje szerencsére olyan volt, melynek esetében nem emlegethetjük az első rész minőségét, hiszen a Rózsaszín párduc 2. része ugyanazt a(z alacsony) színvonalat hozta, mint az első. Legalább a konzisztencia elismerést érdemel.

5. Gamer - Játék a végsőkig: A Neveldine/Taylor rendeződuú a Crank 2, mellett még egy jó nagy luftot rúgott, hiszen a Gamer - Játék a végsőkig akár az év egyik legmenőbb akciófilmje is lehetett volna, de a direktorok ismét csak túlságosan beleszerettek saját stílusukba és magasról tettek a nézőkre.

4. Páros mellékhatás: Bár nagy siker lett itthon és külföldön is, de a párterápiás film ismertetői eleve hibásak voltak, hiszen komédiának titulálták az alkotást, holott mi mindössze egy humorbonbont találtunk benne. Kár a jó szereplőgárdáért.


3. A csajok háborúja: A női nemet minden szempontból lealacsonyította Kate Hudson és Anne Hathaway filmje. Megtekintése közben nem győztünk elnézést kérni a készítők nevében.

2. Veszélyes Bangkok: Valami gond lehet Nic Cage-dzsel, mert van, hogy belenyúl egy-egy kasszasikerbe vagy színvonalas filmbe, de még mielőtt azt tartanánk róla, hogy penge az ízlése, folyton beválaszt egy-egy olyan pocsék alkotást, melytől még a parókája is félrecsúszik. Az értelmi fogyatékos bérgyilkosról szóló Veszélyes Bangkok-remake ilyen volt.


1. Szerelem olasz módra: Kommentár nem szükséges, a kritika magáért beszél. Már az is érthetetlen volt, hogy egyáltalán itthon bemutatásra került a film.

Szerencsére fénypontjai is voltak az évnek, a túloldalon az általunk kedvelt alkotások. 2010 legjobbjainak listája. Akárcsak a negatív előjelű felsorolás, ez is tartalmaz meglepetéseket, de nincs mese, azoknak is helye van, hiszen muszáj annak alapján besorolni, véleményezni a filmeket, amit éreztünk a megtekintésük közben vagy után. Tehát utólagos jogorvoslatnak helye nincs.

10. Zombieland: A kritikánk még friss, alig száradt meg rajta a tinta. A Zombieland remek példa arra, hogy egy nem különösebben eredeti alapötletet hogyan lehet feldobni vizuális és nyelvi leleményekkel, Élvezetes 80 perc volt.

9. Watchmen - Az őrzők: A képregény után magasak voltak az elvárásaink, s bár Zack Snyder a 300 esetében sikeresen megoldotta a monumentális feladatot, a közönség szerint ez a Watchmennél nem sikerült. Nekünk azért tetszett, jó film volt, egy fokkal talán jobb, mint a másik kéklényes.

8. Made in Hungaria: A Made in Hungária plakátján lévő apróbetűs megjegyzés szerint nem kárhozik el a lelkünk, ha magyar filmet is felsorolunk a legjobbak között. A MiH megérdemli, hiszen a remek színdarab után a film még annak is bejön, aki egyébként nincs oda a Fenyő-féle dalárdáért. Nem egy Csinibaba, de azért méltó utód.


7. Pokolba taszítva: Sam Raimi végre visszatért a gyökerekhez, s rendezett nekünk egy olyan horrort, ami egyszerre volt vicces és komoly, intelligens és alpári, no meg persze mocskos. Nagyon, nagyon mocskosan gonosz.

6. Az utolsó ház balra: Az idei feldolgozás, mely megállta a helyét a mezőnyben. Wes Craven eredetijének az a legnagyobb erénye, hogy az ember miközben nézi a filmet, fogalma sincs, hogy az merre fog tartani, hogy horror, thriller, krimi vagy dráma bontakozik-e ki belőle. Aztán valamikor a vége felé kiderül, s addigra azt vesszük észre, hogy a film is beszippantott minket.

5. Benjamin Button különös élete: Az új Forrest Gump? Különleges effektusok terén minden bizonnyal, hiszen aki látta a trükkökről szóló dokumentumfilmet, az ámulhatott, hogy mi mindent valósítottak meg úgy a számítógép segítségével, hogy azt a legtöbben észre sem vették. S mellette még a történet is szívbe markoló volt, morzsoltuk a könnycseppeket derekasan.


4. Őrült életek: Kakukktojásról van szó, hiszen a filmről kritikát nem írtunk, de egy szomorú aktualitása miatt mégis kitárgyaltuk a salvadori gengszerbandákról szóló kemény dokumentumfilmet. RIP.

3. The Brothers Bloom - Szélhámos fivérek: A Brick rendezője duplázott és összehozott egy könnyed, elegáns és hihetetlenül szerethető szélhámosfilmet remek szereplőkkel. Rachel Weisz karaktere örökké emlékezetes marad.

2. Elrabolva: Az év meglepetés kasszasikerében Liam Neeson torzul be lánya elrablása hatására, hogy ihletet adjon Mel Gibsonnak 2010-es, hasonszőrű akciófilmjéhez, valamint az Elrabolva 2-höz. Luc Besson ezúttal nagyon beletrafált, az Elrabolva nyers, kemény és nagyon erős film lett.


1. Adventureland - Kalandpark: Gyakran nehéz eldönteni egy első hely kérdését, hiszen ahány jó film, annyi erény, de mint 2008-ban az Út a vadonban esetében, úgy 2009-ben is teljesen egyértelmű volt, hogy melyik film állhat a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Visszafogott filmről van szó, melyről nem lehet olyasmit írni, hogy az olvasó azonnal meg akarja nézni, mégis, az idei hazai premierek között nem volt jobb.

(Á, nem megy ez, muszáj megosztott első helyet kreálni és külön megemlíteni A prófétát, Jacques Audiard két és fél órás, kőkemény börtöndrámáját. Az amerikai filmek többségével ellentétben nem alkuszik meg, nem köt kompromisszumokat. Aki kihagyta, sokat veszített.)

Persze utólag végignézve a legjobbak listáján, valahol vicces, hogy a Benjamin Button és a Pokolba taszítva egymás mellett szerepel, de egy film jó volta rengeteg tényezőn múlik, s az élvezeti faktor ezek közül elég fontos helyen tartózkodik. Remélhetőleg a 2010-es esztendőben sem kell csalódnunk, de addig is, mindenki számolja össze, hogy a 2009-ben itthon bemutatott kb. 235 film közül hányat sikerült megtekintenie, s azok közül mennyi volt jó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jamamura #123
    az évtized legjobb filmjei, IV. rész
  • winnie #122
    és hány filmet láttál idén?:)

    az origó 2009-es top10-e

    1. A próféta
    2. Az osztály
    3. Együtt
    4. Engedj be!
    5. Becstelen birgantyk
    6. Észak
    7. Másnaposok
    8. Hajrá, boldogság!
    9. A pankrátor
    10. Egy kis gubanc

    mivel mindenkinek herótja van hollywoodtól, gondolom van öröm itt is, az első 6-ban 5 európai film van, a legjobb hollywoodi meg QT filmje lett.
  • RixosWalerius #121
    Am. meg az év legjobb filmjei:
    Avatar, Másnaposok, Distirct 9, Pokolba taszítva, Törvénytisztelő polgár
  • RixosWalerius #120
    KURVÁRA NEM LETT A NAPTÁRI ÉV LEGSIKERESEBB FILMJE A TRANSFORMERS 2. CSAK AMERIKÁBAN...
    VILÁGSZERTE A HARRY POTTER 6. LETT AZ ("NAPTÁRI ÉV SZERINT)
    MÁR ELNÉZÉST...
  • jamamura #119
    az évtized legjobb filmjei, III. rész
  • sbuci #118
    Mint mozis dolgozó érdekes volt ezt olvasni :) Egyrészt tudom nagyon jól, milyen nehéz feladata van a cikk írójának, amikor a listát összeállítja, mindenkinek más az ízlése. Másrészt ha azt nézem, hogy az elmúlt évben az emberek túlnyomó többsége milyen véleménnyel volt egyes filmekről a moziban, háááát a top 10-ben van bizony nem egy olyan film, ami a legrosszabb 10-ben kéne legyen...
  • nmktheking #117
    én speciel majdnem az összes filmet láttam, amit az sg. belepakolt a toplistába, de van benne igazság, amit mondasz. de szerintem akkor is van abban valami, hogy kötik az ebet a karóhoz :)
  • jamamura #116
    az évtized legjobb filmjei, II. rész
  • kalapos01 #115
    "amúgy az avatar azért nem került be az én olvasatom szerint,"

    Ez az Avatar-kérdés egyébként érdekes, mert akad, aki abból indul ki, hogy ha szerinte a legjobb volt 2009-ben az AVatar, akkor helye lenne az ilyen listán. Csakhogy az nem jut eszébe ilyenkor az illetőnek, hogy 2009-ben nem látott pár száz másik filmet, amelyek közül lehet, hogy 10 simán az Avatar elé kerülne. És, ha valaki látta mondjuk X-Y filmet és az Avatar elé sorolja, akkor az előúző illető nem tudhatja, hogy az az X-Y film jogosan került-e elé vagy sem.
  • kalapos01 #114
    Neked sem sikerült elolvasnod a cikket :)