Szekeres Viktor

Transformers: A bukottak bosszúja

Legfrissebb híreink szerint Michael Bay maga kért elnézést a Transformers második részéért a rajongóktól. Mi azonban nem bocsátunk meg.

A Transformers első részén igencsak meglepődhettünk, kifejezetten fogyasztható és szerethető film lett, s csak amiatt szívhattuk a fogunkat, hogy a robotok harcára nem egyszer sötétben és (túl) közeli felvételeken került sor. (Azt már nem említjük, hogy a kamera egy pillanatra sem bírt megnyugodni, hiszen nem lehetett egyszerű feladat az operatőrnek az Optimus fővezérhez és Megatronhoz hasonló monstrumokon egyensúlyozni kamerával a kezében.) A siker Amerikában 319 millió dollárt, a világ többi részén 389 milliót fialt, és előre vetítette a Sötét lovag-jelenséget, miszerint a nézői elégedettség a 2. részre bevételkatalizáló hatással lesz. Így is történt, a folytatás minden szempontból lepipálja az előző részt.

Mármint mennyiségi szempontokból, hiszen minőségileg a vállalható Transformers-t egy pocsék Transformers: A bukottak bosszúja követte. Mondjuk mindezt annak ellenére, hogy e sorok írója is hallgattatott el nem éppen EU-konform eszközökkel olyan embert, aki amiatt panaszkodott, hogy az 1. rész története nem volt túl nagyívű és híján volt a mondanivalónak. Naná, hiszen egy óriás robotokról szóló akciómókában senki nem az esszenciát fogja keresni, hanem sokkal inkább a szórakoztatásfaktort. (A legtöbb mozi még akciót is hirdetett, miszerint a ruhatárakban ezúttal akciósan adhatták le a nézők az agyaikat, hogy semmi se zavarja műélvezetet.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Mindezek ellenére a Transformers második része rettentő módon múlta alul az első film bájos butuskaságát, naivságát. Persze tudtuk, hogy jó folytatáshoz hűen valahogy össze kell trombitálni a régi szereplőket, hogy megint ők mentsék meg a világot. Ez Sam esetében még nem is volt gond, hiszen talált egy darabkát az ÖrökSzikrából, melyet azonnal le is passzolt barátnőjének (Megan Fox) megőrzésre, hogy nyugodt szívvel mehessen egyetemre. Ott azonban arra kell rádöbbennie, hogy az életére törnek, miközben a háttérben az Álcák ördögi terve bontakozik ki, mely révén olyan fenyegetést kell átélnie a Földnek, mint még soha. És csak egy ember mentheti meg a világot... Állj, álljunk le! Nem megy ez nekem.

Nem megy, mert már a felütés is hihetetlenül buta. Nem keresünk logikai hibákat, azok minden filmben vannak (és, hogy más tollával ékeskedjünk, Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Míg az első részben csak sima, de élvezhető tinirománccal volt dolgunk körítés gyanánt, addig a folytatásban totálisan elszabadul a pokol. Olyan karaktereket hoztak be, emeltek ki, akik a film butaságát csak súlyosbítják saját elviselhetetlenségükkel és funkciótlanságukkal. Elég csak túlszerepeltetett Witwicky-anyukára gondolni, vagy a sidekick-ként a főhősökhöz csatlakozó szobatárshoz, akiből annak ellenére lesz sztár és szereplő a tervezett 3. részben, hogy nem volt néger (ld. még, vicces néger). Az ég világon semmit nem csinált, semmi szerepe nem volt, csak elmondott pár mondatot, amit bárki elmondhatott volna.

Persze bugyutaság ide vagy oda, a kritikusi durrogáson túl, pontosan tudjuk, hogy mi a válasz a "Miért kellett idáig lealacsonyodni?" kérdésre. És valóban, el kell ismernünk, hogy a negatívumként előcitált dolgok működnek, hiszen a közönség jó része odavolt a poénokért, azért, hogy Sam nem mondja ki, hogy "Szeretlek", a szellentő robotokért, amikor pedig egy nagy zuhanás után az egyik szereplő megemlíti hogy "a mogyoróimon landoltál, légyszi szállj le", kirobbant a nézőtéri kacaj. Tehát egyik oldalról a kissé sznobnak tekinthető szájhúzás áll, a másik oldalon pedig a forgatókönyvírók és a rendező gondos mérlegelése, melynek során figyelembe vették azt, hogy milyen nézői értelmi szintet kell megcélozni a poénokkal, hogy a filmet mindenki megnézze és annak bevételeit maximalizálhassák.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ami pozitívum volt a Bukottak bosszújában, hogy Bay ezúttal nem fogta vissza magát és miután az 1. rész meglepően mentes volt a rá jellemző stílusjegyektől, most végre elővette azokat a megoldásokat amik láttán, valljuk meg, nagyon sokan magukhoz nyúlnak. Most sokkal hangsúlyosabban kaptuk meg a sínen körbeforgó kamerát (nem fárasztjuk magunkat olyan szakkifejezésekkel, mint fahrt kocsi), az amerikai hadsereg teljes arzenálját, valamint a lassításokat (a helikopter Megan Fox feje felett? Csak azért megéri újranézni a filmet.)

Természetesen a utolsó fél órára minden felpörög, hiszen a néző arra fog emlékezni, de mindez csak robbanásokban merül ki. Viszont attól függetlenül, hogy a fináléban már azon veszi észre az ember magát, hogy kezdi élvezni a filmet, tudja, hogy egy véleményt nem homályosíthat el a tűzijáték, pármillió dollár kiadással nem lehet meg nem történtté tenni a felvezetést és az egész filmet. Épp ezért kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy a Transformers 2. része sajnos roppant gyenge film lett, de a nagy nyári pangásban, a heti két bemutató korában még így is szinte mindenki meg fogja nézni. Maximum bosszankodik egyet utána. Pedig a szándék nemes volt, de...

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Transformers: A bukottak bosszúja
(Transformers: Revenge of the Fallen)

magyarul beszélő amerikai sci-fi akciófilm, 157 perc, 2009

Rendező: Michael Bay
Forgatókönyvíró: Ehren Kruger, Alex Kurtzman, Roberto Orci
Zeneszerző: Steve Jablonsky
Operatőr: Ben Seresin
Producer: Ian Bryce, Tom DeSanto, Lorenzo di Bonaventura, Don Murphy

Szereplők:
Shia LaBeouf (Sam Witwicky)
Peter Cullen (Optimus Prime hangja)
Hugo Weaving (Megatron hangja)
Megan Fox (Mikaela Banes)
Josh Duhamel (Lennox kapitány)
Isabel Lucas (Alice)
Rainn Wilson (Professzor)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #158
    Mi ez a vacak cikk???? Akkor mi a jó a film a casablanca, vagy a házibuli így 100 év távlatából?????

    Ez egy akciófilm amihez hozzátartoznak a fegyverek, a sportautók, a száguldás, a rombolás és hagy ne soroljam, ezekből pedig volt bőven. Jó volt a zene, a kamera munka, és a sztori sem annyira rossz. Az hogy még megspékelték poénokkal az csak hab a tortán. A hentes nekem nagyon bejött, a sidekick viszont felejtős, bár utolag belegondolva ő azért került bele, hogy a "hentes" szerepét jobban ki tudják domborítani, így effektíve nem 1 hőst, hanem kettő csináltak a filmben.

    Aki bement a moziba megnézni, az tudta, hogy mit várjon. Ez a film semmivel sem rosszabb mint a többi, sőt a robotok miatt kicsit egyedi is.
  • Tower Guard #157
    Nagyon jó flm volt. Megérte elmenni moziba és megnézni, az első fél óra lazulósabb volt de utána 2 óra tömény akció(szinte)
    Nem az évtized filmje, és nem egy szar trágya.
    Jó volt!
  • winnie #156
    "Akinek ez a film tetszett, az meg nem latott jo filmet, "

    na, látszik, hogy nem csak a "tök jó a TF2" oldalon vannak hülyék, hanem a "rossz volt a TF2" oldalon is.
  • Lewy20 #155
    Akinek ez a film tetszett, az meg nem latott jo filmet, de hat ez nem is film az ilyet cg porn-nak nevezik. Michael bay elmehetne vegre egy olyan iskolaba ahol megtanitjak mitol film a film.
  • winnie #154
    "es szinte megallas nelkul csak harcoltak. "

    akkor a rendezői verziót láthattad. a mozisban sajnos idétlen szülők, marihuánázás, motoron nyújtózkodás meg efféle volt.
  • athlon #153
    kurvara tetszett :) orbitalis vigjatek, akcio, skifi, stb... mint az elso, ez is robot harccal kezdodott es szinte megallas nelkul csak harcoltak. ezt vartam, nem pedig egy olyat, h ket akcio es a tobbi babla duma. nagyon tetszett!
  • mortimer18 #152
    sziasztok!
    valaki nem tudja meg mondani hogy honnan lehetne letölteni jó alció filmeket mobilra!!!
    köszönöm
  • corleoneking #151
    SZiasztok
    az én véleményem az a filmről: Megan fox szar szinész volt de nem azért szeretem szerintem más sem ,a film maga nem lett volna rossz ha nem 2 és fél órás lett volna , a kisfiú aranyos mókázásait leszámítva jó akciófilm szerűséget láthattunk
  • Glek #150
    Én imádtam az első részt, a második is nagyon bejött. Előttem már leírták, hogy ha méllyenszántó, mondanivalóval teletömött filmet akarok akkor nézek mondjuk vmit Tom Hankstől. (gyors példa, nem belekötni :D) Viszont egy dolgot nagyon nem értek. Az első részben úgy állítják be Megatront mint az eredendő erőt, akit még a nagyhatalmaink együttes erővel sem tudnának legyűrni. A második részben meg vmi másodrendű baka, akit Optimus 3 másik Álcával a kezén kettévág... :/ Meg mintha az első részben nagyobb is lett volna. :D
  • netperformer #149
    Szerintem nagyon kaki volt már az első film is... Ez a transformers tipikusan azoknak az embereknek van, akik gondolkodás helyett inkább játszanak a taknyukkal. Na, kultúráltabban fogalmazva az örök gyerekeknek... :P Látványba talán jó, de akkor vágják ki az összes jelenetet ami nem CGI és ne legyen semmi történet, hanem térjenek vissza az in medias res műfajához xD Na Peace