Szekeres Viktor

Crank 2 - Magasfeszültség

Csövi Chelios visszatér! Bár a Crank első része pörgős akcómuri volt és folytatás után kiáltott, csúnyán megbukott. A készítők mégis előálltak egy második résszel. Bár ne tették volna...

Neveldine és Taylor, így nevezik magukat a rendezők/írók filmjeik stáblistáján, spártai egyszerűséggel, lazasággal, cseppet sem nagyképűen. Bár ha azt nézzük, van is mire felvágniuk, hiszen a Crank - Felpörögve a moziban ugyan a kutyát nem érdekelte, de a kevésbé igényes piac közönsége körében, a DVD-vásárlóknál már nagyon jól szerepelt. Így, legyen bármily meglepő is, a duó folytatta a Cranket, s ami még nagyobb meglepetés, úgy gondolták, hogy egy második rész siker lehet a filmszínházakban is.

Sajnos rosszul gondolták, hiszen a Crank 2 - Magasfeszültség még nagyobbat hasalt, mint elődje, pedig hasonló példák tucatjai mutatják, hogy egy DVD-s sikerre lehet építeni. Logikus elképzelés azt hinni, hogy a nyitórészt nem a moziban megtekintők a 2. részre özönleni fognak, lásd mondjuk a Kalandférgek esetét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Crank 2. része onnan folytatódik, ahol az első véget ért - csak 3 hónappal később. Chev Chelios természetesen nem halt meg (akad ember, aki ezt hitte?). Egy zuhanásnál több kell annál, hogy hidegre kerüljön, de elég rossz bőrben van. Viszont a bőre továbbra is része a testének, azonban a szíve már nem, ugyanis azt kicserélték egy gépi ketyegőre. Cheliost persze nem olyan fából faragták, hogy az efféle önkéntes transzplantációkat jámbor módon tűrje, inkább felkerekedik, hogy megpróbáljon rálelni a szívére, miközben folyamatosan elektromossággal próbálja táplálni acélszívét.

A Cranknek már az első részét sem lehet komolyan venni. Szinte láttuk a kamera mögül kacsintgató rendezőket (ők sem vették komolyan szerencsére), és természetesen így kell a 2. részhez is hozzáállni. Mint legutóbb, a számítógépes játékokra hajazó főcím most is tudatosítja a nézőben, hogy mi a nagy harci helyzet, s erre csak ráerősít az első, konténeres akciójelenet, amit ugyancsak átemelhettek volna egy videójátékból.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A kezdés jó, azonban mikor elindul az újabb flúgos futam akkor az ember rádöbben, hogy az egykor még jópofa akciófilmből a második részre menthetetlenül egy metamfetaminnal dúsított, mocskos rajzfilm lett. Hiába pörög az akció, hiába hajt Jason Statham, a végeredmény egy gyakran értékelhetetlen katyvasz. Mert bár jó látni az első részből visszatérő szereplőket, azt, ahogy élvezik a film minden egyes percét és nem zavarja őket, ha (szó szerint) kutyába kell lemenniük a rendezők kedvéért, a nézőre mégsem ragad át ez a lelkesedés.

A Crank 2 - Magasfeszültség, sajnos inkább lett beteges rendezői maszturbáció, egy akciópornó, mintsem filmként értelmezhető alkotás. Szó se róla, vannak remek pillanatai, élvezhető olykor, jó látni egyes elborult ötleteket és Jason Statham is odateszi magát, de ettől még a képsorok nem állnak össze egy egésszé, szinte nulla a koherencia bennük. (Persze még így is élvezhetőbb, mint egy Szállító 3, csakhogy egy Statham-folytatással vessük össze.)

Sajnos Neveldine/Taylor azt hitte, hogy csak akkor működik egy folytatás, ha a "még, még, még" filozófiát követve készítik el, ha még durvább, még erőszakosabb, még látványosabb lesz a végeredmény. Így viszont átestek a ló túloldalára. Egyszerűbb lett volna csak tartani az első résszel felállított szintet, hisz a 2. részben még a fényképezés módja, a vizuális trükkök is fáradtnak, ötlethiányosnak tűntek, szemben az első epizóddal.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Crank 2 öncélúságától eltekintve azt hiszem, szívesen találkoznék az elborult fantáziájú rendezőkkel, ha másért nem, hogy megszorítsam a kezüket, hiszen megpróbálták feldobni a műfajt és tudatosítsam bennük, hogy olykor a kevesebb több. Az biztos, hogy Neveldine és Taylor nem egyszerű eset, épp ezért kíváncsian várjuk a duó legújabb filmjét, a Gamert Gerald Butlerrel, melynek bemutatója szeptember 4-én lesz Amerikában. Aki pedig addig is elütné valamivel az időt és bejött neki a páros, annak ajánlom az itthon csak DVD-n megjelent, elég nagyot bukó Boncasztalt (Pathology), melyet íróként jegyez Neveldine és Taylor.

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Crank 2 - Magasfeszültség (Crank: High Voltage)
színes feliratos amerikai akciófilm, 96 perc, 2009

Rendező: Neveldine/Taylor
Forgatókönyvíró: Neveldine/Taylor
Operatőr: Brandon Trost
Producer: Gary Lucchesi, Tom Rosenberg, Skip Williamson

Szereplők:
Jason Statham (Chev Chelios)
Amy Smart (Eve)
David Carradine (Pun Dong)
Clifton Collins Jr. (El Huron)
Ling Bai (Ria)
Corey Haim (Randy)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ercsi37 #39
    tettszett a film.jol megcsinálták....
  • patyo #38
    imadom mindket reszet. szerintem kotelezo darab. egyetertek boomsly val
  • boomsly #37
    Banki Meló.

    Nekem tetszett a film. Az első is.
    Azt hiszem ez az a kategória, amikor mondhatnánk: leszarom a bevételi adatokat.
  • Barakukk #36
    Nekem is bejött a film.
  • koschwarz #35
    pont azért, hogy mindenki leírja az ő kis véleményét valamiről, de az ne az legyen, hogy a másik véleményét fikázza...
  • Loverman #34
    végigolvasva a kommenteket, a Brünóhoz azt tudom hozzátenni hogy igen Cohen tényleg jól adja elő a karaktereit, de ugyanaz a helyzet mint a többi filmnél, viccesebb a Da Ali G Show és abban lévő Borat illetve Brüno interjúk mint a filmek összesen. Borat film eléggé nagy csalódás volt nekem, inkább felmentem youtube-ra és egy tv-s Borat válogatástól sokkal többet kaptam
  • Loverman #33
    nos, hozzátettem a bevételéhez... (de csak mert az 1termes vidéki moziban csak ezt adták, az akciófilmes barátom meg szerette az első részt). egyszer nézhető volt. rosszabb amikor egy film komolyan akarja venni magát és úgy lesz sz*r. Amúgy gondolkodtam mikor láttam utoljára rossz filmet.. aztán eszembe jutott hogy a kereskedelmi csatornákon egész nyár alatt noname filmek mentek (tisztelet a kivételnek). Az egyik borzalom az Időutazó volt a viasaton
  • Zoliz #32
    Ki kell mondani, hogy az is beteges akinek ez a film tetszik
    Megnéztem, de töröltem is le a francba
  • nedudu #31
    12:7
  • TeDDyRuSh #30
    Természetesen SG olvasókra értettem a közönségmegosztást. A film adatai magáért beszélnek. 13 millás amcsi bevétel..uhh.. Egy DVD siker szerintem még ott lesz. Viszont itt köztünk 11-7 arányban többen vagyunk, akiknek tetszett:)