123
  • jamamura
    #123
    az évtized legjobb filmjei, IV. rész
  • winnie
    #122
    és hány filmet láttál idén?:)

    az origó 2009-es top10-e

    1. A próféta
    2. Az osztály
    3. Együtt
    4. Engedj be!
    5. Becstelen birgantyk
    6. Észak
    7. Másnaposok
    8. Hajrá, boldogság!
    9. A pankrátor
    10. Egy kis gubanc

    mivel mindenkinek herótja van hollywoodtól, gondolom van öröm itt is, az első 6-ban 5 európai film van, a legjobb hollywoodi meg QT filmje lett.
  • RixosWalerius
    #121
    Am. meg az év legjobb filmjei:
    Avatar, Másnaposok, Distirct 9, Pokolba taszítva, Törvénytisztelő polgár
  • RixosWalerius
    #120
    KURVÁRA NEM LETT A NAPTÁRI ÉV LEGSIKERESEBB FILMJE A TRANSFORMERS 2. CSAK AMERIKÁBAN...
    VILÁGSZERTE A HARRY POTTER 6. LETT AZ ("NAPTÁRI ÉV SZERINT)
    MÁR ELNÉZÉST...
  • jamamura
    #119
    az évtized legjobb filmjei, III. rész
  • sbuci
    #118
    Mint mozis dolgozó érdekes volt ezt olvasni :) Egyrészt tudom nagyon jól, milyen nehéz feladata van a cikk írójának, amikor a listát összeállítja, mindenkinek más az ízlése. Másrészt ha azt nézem, hogy az elmúlt évben az emberek túlnyomó többsége milyen véleménnyel volt egyes filmekről a moziban, háááát a top 10-ben van bizony nem egy olyan film, ami a legrosszabb 10-ben kéne legyen...
  • nmktheking
    #117
    én speciel majdnem az összes filmet láttam, amit az sg. belepakolt a toplistába, de van benne igazság, amit mondasz. de szerintem akkor is van abban valami, hogy kötik az ebet a karóhoz :)
  • jamamura
    #116
    az évtized legjobb filmjei, II. rész
  • kalapos01
    #115
    "amúgy az avatar azért nem került be az én olvasatom szerint,"

    Ez az Avatar-kérdés egyébként érdekes, mert akad, aki abból indul ki, hogy ha szerinte a legjobb volt 2009-ben az AVatar, akkor helye lenne az ilyen listán. Csakhogy az nem jut eszébe ilyenkor az illetőnek, hogy 2009-ben nem látott pár száz másik filmet, amelyek közül lehet, hogy 10 simán az Avatar elé kerülne. És, ha valaki látta mondjuk X-Y filmet és az Avatar elé sorolja, akkor az előúző illető nem tudhatja, hogy az az X-Y film jogosan került-e elé vagy sem.
  • kalapos01
    #114
    Neked sem sikerült elolvasnod a cikket :)
  • TeDDyRuSh
    #113
    Nem értem miért lovaglunk a szubjektív és objektív fogalmak értelmén. Maga a szubjektivitás jó indok lehet arra, hogy azt írd, vagy mond, amit akarsz. És ez így is lenne jól, ha nem egy, akár véleményformáló, cikk keretében tenné meg.

    Szerintem ez egy jó lista is lehet:
    http://warezblog.hu/filmek/magyar-hun/181-tuti-bukta-top-10-filmlista-2009
  • nmktheking
    #112
    ilyenkor az van, hogy a cikkíró szembehugyozza saját magát amúgy az avatar azért nem került be az én olvasatom szerint, mivel a szerző már egy erős prekoncepcióval ült be megnézni a filmet, (utal erre a szamárember kifejezés is), így nem is csoda, hogy a végső listára se került fel, mert már csak azért sem. persze lehet rosszul gondolom, de általában jók a megérzéseim.

    a véleményeddel semmi baj nincs, mivel te veszed a fáradtságot és kifejted. én azokon szoktam röhögni, mikor valaki azt írja csak hogy: "ezt a szart, bezzeg a TF2 az év legjobb filmje, mért nincs rajta." de nem támasztja alá semmivel, hogy szerinte miért is olyan nagy durranás, meg nem veszi észre, hogy szubjektív lista, mert olyan, hogy objektív, egyszerűen nem létezik.

    mielőtt valaki elkezdene lovagolni rajta, ez is csak magánvélemény, természetesen
  • PJack
    #111
    District 9, Avatar, Inglorious Basterds, Moon?
    ezek mégcsak a top10-be sem kerültek be? :o
    tudom hogy ez személyes vélemény, de azért pl D9 simán elférhetett volna ezek között, bár tény h senkinek nem néz ki ugyanúgy a toplistája, mint a másiknak.
  • William Hunter
    #110
    válasz nmktheking #108-as hozzászólására
  • William Hunter
    #109
    Ez egy korrekt lista. Tetszik a köré épített cikk is. A neved is vállalod mellé. Csak elismeréssel szólhatok róla. Neked kellene itt kritikákat írnod.
    És ha megengeded szeretném egy újabb idióta hozzászólással derűsebbé tenni a napod (#100). (Itt most az iróniát próbáltam gyakorolni, mivel néha nem veszem észre (#86, #87)).

    Fejlődésre képes, meggyőzhető ember vagyok. A sok építő hozzászólásnak köszönhetően elfogadom, hogy ez egy iróniával átszőtt szubjektív top 10, és a cikkírónak egyáltalán nem kötelező a nevét adni hozzá.
    Már csak egy dolgot segítsetek megérteni.
    Vajon miért nem került rá a 2009-es év (nemsokára minden idők) legnagyobb bevételét produkáló, az imdb.com-on a 2009-es filmek között legelső helyen álló filmje, még 10. helyre sem. Tudom tudom szubjektív lista.
    De a cikkben az írja hogy a saját kritikáik alapján állították fel a sorrendet "Mivel csak kritikáinkra támaszkodnánk,".

    Az Avatar kritikából szemezgetve:
    "mind a Halálosztó, mind a Bolygó neve: Halál, mind a Mélység titka, mind a Terminátor 2.: Az ítélet napja, mind a True Lies - Két tűz között, mind a Titanic príma, mondhatni alapfilmek. Így egy ilyen társaságban legrosszabbnak lenni lehet olyan elismerés, ami a legjobb filmek közé helyezi az Avatart."
    "perfekt, szenzációs, az Avatar a Jurassic Park után valóban egy újabb technológiai mérföldkövet jelent."
    "Az Avatarnak ugyanis meglehetősen közepes, közhelyes, sokszor, sok helyen látott sztorija van."
    "a konfliktusok, a drámai momentumok, az okok és okozatok sajnos meglehetősen sablonosak. A színészi játék nem emelkedik ki,"

    Ellenben a 10 közé került a Pokolba taszítva.
    A Pokolba taszítva kritikából szemezgetve:
    "A történetből persze az is kitűnhet, hogy a Pokolba taszítva nem az eredetiségével tüntet, valószínűleg már az első percekben bárki le tudná kottázni a filmet egészen az utolsó másodpercéig,"
    "Több ponton is előbújik ez a gyermeki, vihogó én a rendezőből - kérdés, hogy a nézők közül ki tudja majd értékelni."
    "Szerintünk is jó lett, bár nem kimagasló; hiába a régi iskola, azért mindent nem lehet vele eladni. Ráadásul a pozitívumok mellett nyilatkozni kell a mínusz pontokról is. Alapjában véve ugyan a főhős duót alakító Alison Lohman és Justin Long nem játszik rosszabbul (bár előbbi túl instruáltan színészkedik), mint a hollywoodi átlag, azonban egy percig nem tudják külsőjükkel elhitetni a nézőkkel, hogy egy harmincon túli szerelmes párt alakítanak. Inkább mennének el túlkoros tininek egy tinihorrorban, de egy hitelügyintézőnek és egy egyetemi tanárnak már kevésbé. Ez persze a szereposztók hibája és nagyvonalúan legyinthetnénk is, de olykor igencsak zavaró volt."
    "Komoly horrornak olykor nagyon idétlen, már-már börleszkbe hajló, Tom és Jerry-szerű, viszont paródiának sokszor túl komoly."

    Szóval elfogadom, de nem értem
  • nmktheking
    #108
    szerintem olyan, hogy objektív, egy toplistánál nem létezik.

    értem én, hogy az átlag mozinéző ízlését kéne tükröznie egy ilyen toplista, de az átlagmozinéző többségének a Transformers 2 is tetszett. komolyan ilyen listára lennél kíváncsi? hál istennek, hogy kommerszebb filmek nem szerepelnek benne, csak még komolytalanabbá tennék vele.

    természetesen az, hogy valamilyen szinten védem a listát, nem azért van, mert egyetértek vele, csak nem értem, miért kéne az átlagízlést tükröznie. de itt az én listám, már ez is kommerszebb egy fokkal: toplista 2009
  • TeDDyRuSh
    #107
    Lehetsz szubjektív...otthon, meg privátba és "szakoldalakon". Ha cikket írsz jó pár ezer embernek egy olyan oldalon, amit az "átlag" olvass, akkor írj nekik (értem itt ez alatt a közönségfilmeket). Főleg, hogy az SG baromi büszke arra, hogy milyen népszerű. Inkább kellene arról szólnia, hogy abból a nehéz 30-ból melyiket pakolja be a top10-be. És ha urambocsá bele tesz egy ismeretlen kedvencet, na bumm, legfeljebb megnézi az olvasó, hogy miért is lehet olyan nagy szám.
  • electro123
    #106
    Hát innen kb csak a Benjamin Buto tetszett: a többi foss megsem néztem annyira:)
    De azért az Avatart legalább illett volna az első helyre tenni, dehát úgy látszik az kaki no mind1 én nem akarok semmit mondani ;);)
  • joco1114
    #105
    Nekem tetszett még az Gettó Milliomos is, habár az 2008-as film, 2009. február 19-én lett hazánkban bemutatva. Természetesen Star Trek, Avatar, District 9, sorrend nélkül.
  • zaki
    #104
    Legjobb: Avatar
    Leszarabb: Brüno
  • zaki
    #103
    Legjobb: Avatar
    Leszarabb: Crank 2
  • Bhalage
    #102
    izlesek es pofonok : )
  • narumon
    #101
    Húha ebbe a listába is erősen belekötnék! Ez meg a másik véglet, sehol egy mainstream movie.
  • nmktheking
    #100
    de miért kéne olyan ízlésének lennie, mint a nagy átlagnak? pont a nagy átlag nem bírja felfogni, hogy ez csak egy szubjektív vélemény, némi iróniával átitatva. így természetesen jönnek az idiótábbnál idiótább hozzászólások, amit valljunk be őszintén, baromi szórakoztatóak

    ha a nagy átlag ízlését tükrözné az oldal, akkor meg csak olyanokat lehetne olvasni, hogy ez igen, fasza lista, hisz a rétegfilmeket kedvelők nem igazán fröcsögnének, hogy de szar lista, menjetek a picsába, ergo egyhamar unalomba fulladna az egész.

    így legalább van egy kis fun
  • kalapos01
    #99
    Itt egy méásik toplista az odeon.hu-ról. (Csak azért, mert itt is alázott a Próféta. :) Korrekt egyébként. Még, ha mindet nem is láttam.

    <i>Boogieman kedvenc filmjei a 2009-es hazai bemutatók közül:

    1. A proféta
    2. Rövidlátók
    3. Che – az argentin
    4. A felolvasó
    5. Gettó milliomos
    6. Milk
    7. Versailles
    8. Mexikói képeslap
    9. Téli utazás
    10. Gomorra
    11. Libanoni keringő
    12. Hajrá boldogság
    13. A szabadság útjai
    14. Frost / Nixon
    15. Welcome
    16. A Baader Meinhof csoport
    17. O’Horten
    18. A látogató
    19. Kétely
    20. Engedj be!</i>
  • kalapos01
    #98
    Hogy lehet látni a pontokat a cikkeknél? Nálam üres csillagok vannak. Az nulla pont vagy mi? :)
  • kalapos01
    #97
    "Gamer, Rózsaszín párduc a listán, Avatar, Becstelen Brigantyk meg nem... Szegénységi bizonyítvány..."

    Szerintem az nagyobb szegénységi bizonyítvány, hogy nem látod, hogy a Gamer meg a Párduc a legszarabb filmek között van említve, a Becstelen meg a legjobbak között
  • kalapos01
    #96
    Az SG-n minden cikkíró fél? Sehol sincs kiírva, ki írja a cikket, az impresszumból is lekerült az összes név.
  • TeDDyRuSh
    #95
    Az a baj, hogy ami Viktornak tetszik, az baromira nem közelíti meg az átlagot. És ha már SG-re ír, akkor írjon olyat, ami másnak is megközelíti az izlését. Én is a kommentekbe írom, ami nekem tetszik. Az a baj, hogy Ő azért ír ide, mert megteheti, nem azért mert mérvadó lenne, amit mond. Ja, szerintem:)
  • FefeeX
    #94
    Gamer, Rózsaszín párduc a listán, Avatar, Becstelen Brigantyk meg nem... Szegénységi bizonyítvány...
  • narumon
    #93
    Szerintem nem lehet olyan listát összeállítani ami mindenkinek tetszene. A fenti lista szerintem egy vicc, de a hozzászólásban azok a filmek is kapnak jó nagy fikázásokat amiket pl én előre tettem volna. (Taken, Becstelen Brigantik, Avatar). Mindenesetre nem kezdek el olyanokat hozzászólni, hogy a pokolba taszítva nézhetetlne (pedig az) mégis a top10-ben van. Viktornak tetszett és kész.
  • Imperat
    #92
    Furcsa értékelés. Úgy gondolom egy filmet megnézhetünk a látványért a remek történetért, illetve a rendezés nagyszerű módja végett. De ritka hogy ez a három összefondik. Azonban néha az ember megnéz egy ócska filmet, mert szórakoztatja annyira bűn rossz. Pl. Against the Dark - Segal-al. Illetve még ilyen remekek akár az Asylum fimlstúdió csoáds termékei. Nem értem az ilyen filmek miért nem szerepelnek a legrosszabbak listáján. Hiszen ezek remekül képesek akármit alulmúlni.AKÁRMIT!
  • grobs
    #91
    Igen. Az a durva amikor már fél kiírni a cikkíró a saját nevét. Francnak ír az ilyen :o(
  • TeDDyRuSh
    #90
    Bazzeg, 2 csillagot kapott a nagy összefoglaló cikkre:) Lassan a cikk értékelést is leveszik:)
  • TeDDyRuSh
    #89
    Ez egy kifejezetten "film kritikus lista". Imádtam az Adventureland, az egyik legjobb film, amit valaha láttam, de sose tenném első helyre. Már fáradok Viktor fikázásában. Ha nem értesz a közönségfilmekhez Viki, akkor passzold le Ötvös Tibinek, felismerjük már az írásod, hiába veszitek le az író nevét.
  • William Hunter
    #88
    Dynamic#86
    WoodrowWilson#87
    Jogos a felvetésetek. És látom az iróniát, amit a mondat második fele meg is erősít. És erre később ráerősít: "hogy napvilágra kerüljön A Nagy Egyetemes Igazság..."
    Lehet, hogy velem van a baj, de én ebből nem azt olvasom ki, hogy ez a top 10 az SG szubjektív véleménye, hanem, azt, hogy az SG tisztában van vele, hogy ez az olvasók többségének véleményével ellentétes. (Jókat röhögve dörzsöljük a kezünket, és alig várjuk a háborgó hozzászólásokat. Hurrá megint sikerült ellenreakció áradatot generálni.) "az elismerő kézfogásokat pedig a szerkesztőség címére várjuk." Vagy szerintetek mi okból nem vállalják az utóbbi időben egy kritikához sem az íróik a nevüket?
  • WoodrowWilson
    #87
    Elég vicces, hogy egy ilyen nyilvánvaló ironizálást nem vesztek észre.
  • Dynamic
    #86
    Lehet, hogy nagyon vicces kedvemben voltam, de én némi iróniát véltem kihallani az általad beollózott idézetből.
  • William Hunter
    #85
    Teljes mértékben igazad lenne, ha ez lista egy nevét felvállaló cikkíró személyes, szubjektív véleménye lenne.
    Ha mondjuk így kezdené a cikket:
    "Szerintem a 2009-es év legjobb és legrosszabb filmje a következőek..."
    Viszont anonim "barátunk" így indít:
    "Év végén persze boldog-boldogtalan előáll a toplistáival, csak azért, hogy az olvasók mosolyoghassanak, hüledezzenek, netán szívszélhűdést kapjanak. Mi velük szemben valóban 2009 legjobbjainak állítunk emléket, az elismerő kézfogásokat pedig a szerkesztőség címére várjuk."
    Innentől viszont szubjektív véleményre hivatkoznod elég vicces.
    A "valóban 2009 legjobbjainak állítunk emléket" kijelentés után joggal várnánk objektív, érvekkel alátámasztott listát.
    Hogyan lehet objektíven értékelni, hogy melyik a legjobb film? Ez már vitatható.
    Melyik a jobb film szerinted, amelyik 100 emberből 9-nek tetszett, vagy amelyik 100 emberből 79-nek tetszett. Na erre vannak a statisztikák, szavazások.
    Ha mondjuk az imdb.com, vagy bevételi adatok alapján szülnek egy top 10 az elfogadhatóbb lenne a számomra. De helyette ők a saját korábbi kritikáik alapján (amik ugye erősen szubjektívek voltak) összeraknak egy top 10-et, és "valóban 2009 legjobbjai" kijelentéssel tálalnak.
    Bár a hozzászólásod nem nekem címezted, azért remélem nem haragszol, hogy reagáltam rá.
    Elfogadom tehát a véleményed, hogy a listájuk szubjektív, és nincs okunk vitatni, de csak ha nincs benne a következő mondat:
    "Mi velük szemben valóban 2009 legjobbjainak állítunk emléket, ..."
  • Griphons
    #84
    Ismét Szekeres Szamárember Fikator "értelmes" cikke. Néha kicsit reménykedem, hogy ír egy objektív, értelmes hangulatú és megalapozott cikket, aztán amikor elolvasom az első fejezetet már rá kell jöjjek, hogy ez a nyomoronc, magát kritikusnak bélyegző tetű nem képes kritikát írni. Undorító kis valagtúró. A cikke még arra sem érdemes, hogy minősítsem...