Szekeres Viktor

A csajok háborúja - A betiltott film

A hírek szerint nővédő szervezetek kérvényezték, hogy fent nevezett filmet hatóságilag tiltsák be, zárják el, négyeljék fel nőellenessége miatt.

Akárcsak a nemrég tárgyalt Igenember, A csajok háborúja is tipikusan egy, jól marketingelhető poénra épülő film, amely jól is, rosszul is elsülhet. Az egyszerű, az ember szájába horgot akasztó történet mellé két szimpatikus, generációjukban meglehetősen rentábilis színésznőt is sikerült megszerezni, vagyis a sikerhez minden adott.

A minőség már nem kötelező adalék, de a néző szája ízének jól jöhet egy vállalható végeredmény, ami (megelőlegezzük) A csajok háborújának nem jött össze. De ne vágjunk a dolgok elejébe. A történet szerint két BFF, vagyis legjobb barátnő már gyermekkorában elhatározza, hogy hol, s miképp fog megesküdni. A férjhez menés azonban közel sem olyan egyszerű, ha kiderül, hogy mindketten ugyanazon a napon, ugyanabban az időben szeretnék kimondani az igent.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A borostás, szélfútta férfi lélek természetesen nem látja a fene nagy problémát a szituációban, hiszen nem valószínű, hogy kisfiúk évtizedekig arról a bizonyos napról álmodjanak, hogy milyen fessen fognak festeni szmokingjukban az oltár előtt. Épp ezért egyértelmű, hogy A csajok háborúja tipikus barátnős (feleséges) film akar lenni. Csakhogy a feleséges jelzőt inkább cserélnénk le a "felesleges"-re.

A gáz a filmmel, hogy meglehetősen mondvacsinált, láma, állítólag korrigálhatatlan konfliktusra épül, ami egy ősprofi esküvőszervezőtől nem igazán várható el. Ez eszkalálódik egy, a barátságon szintén átlépő konkurenciaharcban, melynek a végkimenetele nem kétséges. Persze efölött még szemet lehetne hunyni, hiszen egyrészt a női lélek valóban olykor kiismerhetetlen, másrészt pedig a suspension of disbelief, a mozifilmek történeteiben való kételkedés kispadra küldése általában működik a nézőben.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Azonban afölött már nehéz napirendre térni, hogy a készítőknek nem sikerült a meglévő, alapvetően jó hozzávalókból ehetőt kotyvasztaniuk, pedig nyilván nem kellett volna nagy tehetség egy aranyos, civakodós, jópofán egymásnak keresztbetevős film elkészítéséhez. Akár egy sima, börleszkszerű limonádé is megédesíthette volna a néző szája ízét, viszont A csajok háborújából inkább egy humortalan, túlságosan bárgyú próbálkozás sikeredett, amelyben meglehetősen kevés szerethető karakter fordul meg, s egy romantikus komédiában ez alapvető hiba.

Hiába van feszesre vágva a film, hiába alig 80 perc a játékideje, mégsem köti le az embert. A kezdeti megalapozatlanságot keretbe zárja a filmvégi csavar(ocska), mely, mint derült égből a villámcsapás sújt le, ugyancsak alig van előzménye, mondvacsinált, mivel az íróknak más megoldás úgy tűnik, hogy nem jutott az eszébe. (A tejesen funkciótlan narrációról ne is beszéljünk.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az ember fejében, A csajok háborúját nézve az a nagy kérdés fogalmazódik meg, hogy ezt a lányfilmet nők készítették, akik avatott ismerőjük nemük lelkének, vagy pedig rengeteg csalódást megért férfiak, akik kaptak az alkalmon, hogy a szebbik nem képviselőit bugyutának, gonoszkodónak és ostobának állítsák be? A kérdés költői, a stáblista mindenki számára elérhető, de ha egy hölgypartnert le akarunk venni a lábáról, akkor arra még a hét másik két premierfilmje, a Volt és a Frost/Nixon is alkalmasabb A csajok háborújánál.

Ennyire nem sekélyes és szánalmas a női nem. Még akkor is, ha ez egy szórakoztatóipari termék akart lenni, nem a valóság dokumentációja. És, hogy keretet kapjon a recenzió, a film előzetese is remekül jelzi, hogy mennyire könnyen promotálható a film, hiszen elég volt két poént belerakni, s meg is van a nézőcsalogatás. Valóban vicces (néhány embernek), ha valakinek bosszúból befestik kékre a haját vagy narancssárgára pirítják a szoláriumban, de néhány elszórt poén még nem tesz nézhetővé egy filmet, mint ahogy két jó vicctől sem válik szerethetővé az idegesítő osztálytárs vagy egyetemista csoporttárs.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A csajok háborúja (Bride Wars)
színes magyarul beszélő amerikai romantikus vígjáték, 94 perc, 2009

Rendező: Gary Winick
Forgatókönyvíró: Greg DePaul, Casey Wilson, June Diane Raphael
Zeneszerző: Ed Shearmur
Operatőr: Frederick Elmes
Producer: Kate Hudson, Alan Riche

Kate Hudson (Liv)
Anne Hathaway (Emma)
Candice Bergen (Marion St. Claire)
Casey Wilson (Stacy Kindred)
Bryan Greenberg (Nate)
Chris Pratt (Fletcher)
Steve Howey (Daniel)
Kristen Johnston (Deb)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hotrem #41
    Ilyen rossz filmet... iszonyúan sajnáltam rá az időt és a pénzt.
  • Stirner #40
    Ezek a filmek nőknek vannak kitalálva. Buta libák pletyiznek, szerelmesek, balhéznak..többet nem kell elvárni, és ez nem nőellenes mintahogy a féárfiaknak írt ostoba és lehetetlen akciófilmek sem férfiellenesek.
  • Gauge #39
    Ez a film egy forintot sem ér. De komolyan... Halálra untam magam rajta. Egy tipikus amerikai hülyeségekkel telerakott film, amiben ráádásul a színészi teljesítmény is NULLA.
  • davidragon #38
    Nem nagyon értem a gondolatmenetet.
    Leírtam hogy tetszett, ezért a barátnőmnek tetszett, ezért pedig papucs vagyok? :D
    Saját véleményt írtam, nem másét.
  • Tsol #37
    tényleg gáz a cikk
    SZÉGYELD MAGAD VIKTORKA!
  • xtiborx #36
    kedves Viktor!
    Miért kell állandóan hazudoznod a cikkek főcímében? Mi az, hogy a "betiltott" film? Ez a film baromira nincs betiltva SEHOL! Ha valakik be akarják tiltatni (ami szerintem szintén hazugság és te találtad ki!) akkor írd azt főcímnek, hogy "be akarják tiltani". És mi az, hogy a "hírek szerint"? Milyen hírek szerint? Hol hallottad ezt a hülyeséget? Szerintem te találtad ki.
    Láttad a Hazugsággyáros című filmet? Amiben egy újságíró maga generálja a sztorikat? Szerintem az pont rólad szól és ez elég szánalmas, hogy mással nem tudod magadra felhívni a figyelmet, sem pedig az írásaidra.
  • TeDDyRuSh #35
    Egy szónak is száz a vége...Viktorból ennyi elég!!
  • Blasta #34
    Sztem egyértelmű a mondat.
    Azt jelenti, hogy a szóban forgó színésznők nevével fémjelzett filmek általában visszahozzák a befeccölt pénzt, azaz beviszik a nézőt a moziba, ergo RENTÁBILISAK a stúdiók szemszögéből.
  • IMYke2.0.0.0 #33
    30 évvel... bocsánat.
  • IMYke2.0.0.0 #32
    Angol és undorító kisficsúros, diákos szavak erőltetése nem egyenlő a cikkírással a szememben. A "gáz", "tök" meg ilyenek már akkor idejétmúltan óvodásak voltak, amikor anyukámék használták őket... és az ugye 50 évvel ezelőtt volt.