Szekeres Viktor

Elrabolva - Végre egy jó akciófilm

Most komolyan! Ki volt az a marha, aki egy Liam Neesonra bízta egy erőszakos akciófilm, egy igazi popcornmozi főszerepét? Normális?

Az. Normális. Maga a választás ugyan meglehetősen fura - mármint, hogy egy igazi színészt küldenek el ellent darálni -, de nagyszerűen beválik. Liam Neeson, akit idehaza moziban legutóbb 2005-ben láthattunk, megmutatja, hogy mitől döglik a légy. Bár sajnos a bennünk lévő kisördöggel nem bírunk és muszáj elképzelnünk, hogy mi lett volna az Elrabolva sorsa mondjuk Steven Seagallel a főszerepben - lehet, hogy a tékák hátsó polcain köt ki egy Nico és egy Ölve vagy halva mögött?

Mert valljuk meg, hogy az Elrabolva első látásra egy sima B-akciónak tűnik, másodikra pedig az is. Hiába jegyzi íróként az a Luc Besson, aki 80-as 'évekbeli kultfilmjeit feledtetendő éves szinten majd egy tucat alkotásban vesz részt producerként és/vagy szerzőként, a francia filmes hol beletrafál a tutiba, hol azonban rondán mellényúl.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az Elrabolva esetében pedig beletrafált, mert bár a film utólag úgy hathat, mint egy gyorséttermi menü, de ennek ellenére nézni nagyon jó volt. A film is ennek megfelelően másfél órás tiszta játékidővel sem bír, de éppen ezért mentes a sallangoktól, ellenben próbál az érzelmekre apellálni. Bessonékat mindenképp illeti is a hátbaveregetés, hogy a felvezetéssel, pár jelenet segítségével sikerült a karaktereket jól elhelyezni, s az egy-két jelenet ellenére is lehet fogalmunk a mellékkarakterekről.

A történetről annál többet nem is érdemes tudni, hogy egy volt CIA-s apának elrabolják a lányát, ő pedig miután az előzetesben is elhangzó, libabőrt okozó telefonmonológot letudja, elindul megmentésére. Onnantól kezdve nincs mellébeszélés és a viszonylag lineáris, egyszerű történet is jól áll a filmnek, sőt, szinte örülünk, hogy nincsenek flikkflakkok, hanem klasszikus klisékből áll össze az Elrabolva. Naná, a klisék nem véletlenül olyan népszerűek. Működnek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Liam Neeson mozis Jack Bauer-epigonként egyértelműen elmozdítja a B-ligából a filmet, s eléri, hogy összehasonlításképp a többség a Bourne-trilógiát kapja elő, még a műfajbeli eltérések ellenére is. Érdekes lehet, hogy az ember a plakátot látva azt hihette volna, hogy Liam Neeson botcsinálta, álkemény Mel Gibsonként (ld. még Váltságdíj), lelkes amatőrként fog lánya elrablóinak nyomába eredni, de az írók szerencsére ezúttal nem az átlagembert teszik hőssé, hanem egy képzett, ám igazi antihőst tolnak előtérbe, akit rohadtul nem érdekel, hogy ártatlanok is áldozatául esnek vendettájának. Előbb lő és csak aztán... szúr. És neki el is hisszük mindezt.

Bessonnak nagy segítséget jelenthetett Pierre Morel rendező (korábban olyan filmek operatőre, mint a War, Szállító, A nyakörv), akinek első filmje, a B13 - A bűnös negyed is pörgős, adrenalinbomba volt, s most sem okozott csalódást. Neki is köszönhető, hogy az Elrabolva döbbenetes sikert ért el, és persze egy jó kampánynak (előzetesnek) és a szóbeszédnek, a nézői reakcióknak, hiszen Liam Neeson nem az a színész, akinek a nevére betódulnak a nézők a moziba. Az amerikai sikert ráadásul az is hangsúlyozza, hogy az USA-ban jóval a világpremier után került moziba az Elrabolva, ráadásul a periférikus év eleji hónapokban, mivel európai filmről van szó, s mégis... Ebből látszik, hogy igenis van igény a keményebb akciófilmekre, még akkor is, ha cikkünk tárgyát is sikerült PG13-as korhatárra vágni: a film erőszakos, de vért alig látni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Egy biztos. Egy ekkora méretű, meglepetésszerű siker kapcsán Luc Besson és Hollywood is rögtön ugyanarra gondolna: folytatásra. Nyilvánvalóan, névegyezés ide vagy oda, Kimből nem akarnak egy Kim Bauert faragni, hogy minden részben elrabolják, de számos sztorit ki lehet találni egy második részre. Akár megismerhetjük a fő karakter történetét előzmények formájában, vagy egy újabb emberrablás történik (az énekesnő?), bár akkor épp az Elrabolva egyik erőssége veszne oda, az érzelmi motiváció, mely Rambóvá tette a főhőst. Száz szónak is egy a vége, az Elrabolva megérdemel minden hozsannát, elég jó film ahhoz, hogy az év végi listaállításoknál számolhassunk vele.

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Elrabolva (Taken)
feliratos francia akciófilm, 93 perc, 2008

Rendező: Pierre Morel
Forgatókönyvíró: Luc Besson, Robert Mark Kamen
Zeneszerző: Nathaniel Mechaly
Operatőr: Michel Abramowicz
Producer: Luc Besson, Pierre-Ange Le Pogam

Szereplők:
Liam Neeson (Bryan Mills)
Maggie Grace (Kim)
Famke Janssen (Lenore)
Xander Berkeley (Stuart)
Katie Cassidy (Amanda)
Holly Valance (Diva)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • w77d #58
    most néztem meg a filmet. Tudnak ma még kurva jó filmet csinálni, le a kalappal :)
  • dragonbaby #57
    nem tud vki még ilyesmi filmeket mint pl.: ez vagy a tűzben edzett férfi
  • bmw #56
    Nekem nagyon bejott! Ha lesz dvd-n megveszem...
  • alienslive #55
    továbbra is SPOILERES téma talán:

    Viszont franciákkal üzleteltek, tehát csak kéne a nyelvet beszélniük...Viszont ha franciáúl beszéltek volna, akkor nem ismrné fel a hangját az albánunknak.


    Akkor másik példa, mikor bemegy a lány kereskedő csávó bulijába. Ott is angolúl beszél, mikor nem találják a nevét a listán.
  • koschwarz #54
    ja, igen, albánok. tényleg részletkérdés, de egyébként ha te franciaországban szinte csak magyarok között élnél, bűnöznél, nem tanulsz meg franciául ;)
  • alienslive #53
    Albánok voltak és már több éve ott éltek. De részlet kérdés. Ettől még jó.
  • koschwarz #52
    gondolom azért, mert ő meg franciául nem beszélő ukránokkal beszélt, tehát egy igazi francia rendőr is angolul szólalt volna meg.
  • SRobert #51
    Hát, én nagyon untam. :)
    És azért van olyan képregény is, amiben csak a kivitelezés 2 dimenziós, nem a jellemrajzok. :)
  • alienslive #50
    Bejövős film ez. Hozta azt, amit a bemutató sugalt és ez manapság már pozitívum, hogy nem atrailerbe lövik el a legjobb jeleneteket egy filmnél.

    Inentől picit SPOILERes leszek.

    Autós jelentek kamerázása erősen Szálítóra emlékeztetett, nem igazn jött be.
    Meg érdekes volt, mikor rendőrnak kidata magát és angolúl beszélt:)
    De összegében 10/7.5 nálam.
  • koschwarz #49
    megnéztem a punisher war zone-t...hát nem lehet komolyan venni :) képregényszerű stilizált erőszak, képregényszerű gonoszok, egy-két karakter ugyan kilógott a sorból...de egyébként egyszeri szórakozásnak jó :)