Szekeres Viktor

Gamer - Játék a végsőkig

Gerald Butler ígéretes számítógépes játékban irtja az ellent, a bibi az, hogy emberként. És őt is emberek irányítják. Bruce Willis pedig végig halott.

Legyünk közhelyesek? Azok leszünk, de muszáj elsiratni az alapötletet, amiből még talán ki is lehetett volna hozni valami tökös akciófilmet, főleg, hogy a főszerepre a Csúf igazság című romantikus komédiából is ismert Gerald Butlert sikerült megnyerni. A gond, hogy a rendezői székbe Mark Neveldine és Brian Taylor ült és ez meg is látszott a filmen: valószínűleg szűk lehetett az a szék, mert egyszerűen nem fértek el benne ketten, így kénytelenek voltak izegni-mozogni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az izgés-mozgás pedig átragadt a mostanában meglehetősen sokat foglalkoztatott epilepsziás operatőrre is, sőt, az utómunkálatok sem mentek teljesen flottul. Úgy tűnik mind a vágót, mind az effectus specialis fő irányítóját megszállta valami túlmozgásos kór. Mindennek végeredménye az lett, hogy korrekt Menekülő ember - Death Race - Hasonmás klón helyett a Gamer - Játék a végsőkig valami iszonyatosan túleffektezett, tartalma miatt csak 18 éven felülieknek ajánlott, de megvalósításilag csak 14 éven aluliak számára élvezhető katyvasz lett.

Persze el kell ismernünk, hogy a Crank és a Crank 2. után meglepetés senkit nem érhetett, mindenki tudta, hogy az új Neveldine/Taylor-film sem lesz egyszerű, de ismét csak a Crank 2.-nél felmerülő kérdést tudjuk feltenni: a kevesebb nem lett volna ezúttal is több? Az öncélúságnak is vannak határai, s bár a Gamer olykor valóban hihetetlenül jól visszaadja egy videójáték fílingjét, sokkal többször rúg luftot. (Akinek meg a játékfíling annyira bejön, az inkább játsszon.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ja, hogy essen szó arról is, hogy miről szól a film? Oké, ezen ne múljon. Egy olyan társadalomról, melyben egy Sims-szerű, Second Life-szerű valóságjáték hódítja meg a népet, amelyben a játékosok karosszékükből irányíthatnak más embereket, élhetik mások életét, miközben azok, akiket irányítanak, ugyancsak szabad akarattal rendelkező, a munkára önszántukból jelentkezőkből kerülnek ki. A sikerjáték fejlesztője második alkotásának egy akciódúsabb alkotást készít, melyben börtöntöltelékekkel lehet akciózni életre-halálra. Akinek van pénze fizethet azért, hogy egy halálraítélttel más szerencsétleneket kaszaboljon le, miközben az ő élete is veszélyben forog. Embertelen játék ez, de a jutalom (a 30 siker utáni szabadulás) természetesen mindent elhomályosít. Gerald Butler, akarom mondani, Kabel pedig már 29-nél tart.

Hiába a jövő, hiába a scifi-elemek, az utópisztikus társadalom megjelenése, ha a Gamer nem tudja magáról eldönteni, hogy milyen film legyen. Nyilván nem túl komoly, viszont épp ezért érthetetlen, hogy olykor miért akar komollyá, tartalmassá válni. Ezeken a banánhéjakon már eleve elsiklana, de a nagyobb gond, hogy a kreatív vizuális káosz ellenére (melyben csak a készítők látják a rendszert) a Gamer története teljesen érdektelen, tipikus, közhelyes. Így hiába tesznek meg mindent a rendezők a külcsínt illetően, hiába eresztik el fantáziájukat, a belbecsre sajnos már nem jutott elegendő fantázia.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Gamer - Játék a végsőkig így hát meglehetősen élvezhetetlen film lett, amelyben Marilyn Mansonos és Bloodhound Ganges zenei aláfestéssel próbálják visszaadni a tiritarka, ámde üres jövő képét. Talán, ha spóroltak volna egy kicsit az effektekkel, talán, ha visszavettek volna a moralizálásból, akkor egy komolytalan akciómóka kisülhetett volna a Gamerből, de így csak egy rettentően nagy luftról beszélhetünk.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Gamer - Játék a végsőkig (Gamer)
színes, feliratos amerikai sci-fi, 95 perc, 2009

Rendező: Neveldine/Taylor
Forgatókönyvíró: Neveldine/Taylor
Zeneszerző: Robb Williamson, Geoff Zanelli
Operatőr: Ekkehart Pollack
Producer: Gary Lucchesi, Tom Rosenberg, Skip Williamson, Richard S. Wright

Szereplők:
Gerard Butler (Kable)
Michael C. Hall (Ken Castle)
Kyra Sedgwick (Gina Parker Smith)
John Leguizamo (Freek)
Alison Lohman (Trace)
Milo Ventimiglia (Rick Rape)
Logan Lerman (Simon)
Terry Crews (Hackman)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • z99999 #19
    bruce willis feeling bruce willis nélkül :)
  • nmktheking #18
    Szerintem a Surrogates-el akarta a szerző párhuzamba állítani, de lehet tévedek.
    Abban is hasonló volt az alapfelállás, csak ott emberek helyett robotokat irányítottak. Meg mindkettőben volt egy hájas perverz állat, aki abban lelte örömét, hogy nőket irányít
  • krajcsovszkig #17
    Hát hogy elég brúszviliszes stílusú a film, de mégsem, meg annyira nem is jó, sőt.
  • Atisz #16
    :D
    "This is Gamer!"

    Egyébként szerintem sikerrel szállna harcba az idei legrosszabb című filmek versenyén (ha lenne ilyen).
  • grebber #15
    Ez a Bruce Willis végig halott ez mi ez mire utal mert nagyon nem értem??
  • Sanyix #14
    spartaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
  • ZeemanX #13
    :)))
    De lehet, hogy még a másik BT is... :-)
  • krajcsovszkig #12
    Szerintem szar film, de élvezhető. De azt a ratyi dizájnt ami a simses játékban volt én nem értettem, hogy miért kellett, meg a befejezés is hatalmas fail volt.
    Így én kb 65%-ot adnék rá, rendesen megcsinálva meg lehetett volna 88 is...
  • Yutani #11
    Sírvaröhögős!!! [rinya]
  • Blasta #10
    "a Csúf igazság című romantikus komédiából is ismert Gerald Butlert sikerült megnyerni"

    ...és még véletlenül sem a 300-ból vagy a RockNrolla-ból, amiket kb. csilliószor többen láthattak.
    Csúf igazság baze...