Szekeres Viktor

Megöltek egy filmrendezőt - meddig lehet elmenni?

Az év egyik legerősebb filmjét rendezte, s most brutális gyilkosság áldozata lett - meglehet, hogy filmjének is köze volt halálához.

A puszta tények: Christian Poveda francia dokumentumfilmes brutális gyilkosság áldozata lett. Povedát, aki több évet töltött azzal, hogy elkészítse filmjét, a La Vida Locát, mely a salvadori gangekről, bűnbandákokról szólt, golyóval a fejében találták meg autójában, San Salvador egyik bandák által ellepett területén. El Salvador fővárosának főügyésze elmondta, hogy az 53 éves filmrendező vélhetően a bandák áldozata lett.


Bár hosszabb kritikát nem közöltünk a La Vida Locáról, jeleztük és most is tartjuk állításunkat, hogy az év egyik legjobb és legütősebb filmje volt. Csak bízni tudunk benne, hogy a hollywoodi kommersztől megcsömörlöttek (és a hollywoodi kommersz rajongói) közül minél többen látták a történetet, mely Salvador egyik legerőszakosabb bandáját mutatta be belülről, a bandát amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az ország gyilkosságelkövetési mutatói ennyire az égbe szöktek. (A film kópiája a budapesti premier után az országot járja, a héten Szolnokon volt látható.)

A filmes halálának körülményeiről csak annyit lehet tudni, hogy halála napjára női bandatagokkal beszélt le egy interjút egy francia divatmagazin számára. Bernard Kouchner, francia külügyminiszter elismerően beszélt a volt háborús fotós munkájáról, köztiszteletben álló újságírónak nevezte, aki sosem habozott, hogy kockázatot vállaljon az információszabadság nevében. (A rendező egyébként nemrég kezdett el ismét utazni a La Vida Locával, hogy megismertesse minél több országban.)


A dokumentumfilmben, melyet afféle valódi Isten városaként kell elképzelni, Poveda bemutatta a bandatagok beavatását, a tagok droghasználati szokásait, a bandatetoválások filozófiáját és elkészítését, és persze láthattunk lövöldözéseket, verekedéseket, temetéseket. A néző a Tizennyolcasok (Mara 18) pár tagjával ismerkedhet (és kedvelhet?) meg, akiknek sorsa nem ismerhető előre, akárcsak egy valódi filmben, s ez adja a La Vida Loca egyik zamatát. A másikat pedig az, amikor a néző rádöbben, hogy valódi embereket lát, akiknek valóban a halál, a bűnözés a foglalkozása, olykor gyerekkoruk óta - viszont nem túl sokáig, hiszen aki a bandatagok közül megéri a 30-at, az nagyon szerencsésnek számít.


Természetesen előre kell szólnunk arról, hogy a La Vida Loca baromi nyers film, már a nyomort és a körülményeket is elég nyomasztó végignézni, az erőszakról, a halottakról nem is beszélve. Ami a leginkább sokkoló, hogy az erőszakhullám, a bandák rivalizálása mögött semmi filozófia nem húzódik, sokszor nem a haszonszerzés a motiváció, mondhatni csak a hagyomány miatt nyírják egymást. A tagoknak általában fogalmuk sincs arról, hogy miért is utálják a másikat, aki másféle tetoválást visel magán.

Persze Poveda nem csak a bandákat akarta bemutatni a La Vida Locával, hanem azt, hogy miképp hagyhatja a kormány az erőszak tovaburjánzását, hiszen mindebben a látszat rendőri intézkedéseknek is hatalmas szerepe van. Láthatóan a hatalom is fél kettőzött erővel fellépni a bandák ellen, amit maga a város és az ország szenved meg.


A film leginkább a sokkszerű pillanatokkal nyeri meg a nézőt, de olykor egészként nem áll össze, azonban azok a bizonyos pillanatok annyira erősek és kuriózumjellegűek, hogy az ember nem tud róla nem pozitívan szólni. Főleg, ha arra gondol, hogy mindezt egy életét is kockáztató rendező megszállottságának köszönheti, aki úgy tűnik, hogy mégiscsak túl messzire merészkedett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #24
    Kinyírták mert túl mélyre ásott. Aki félti az életét ne nyűljon a méhkasba!
    Csak ennyi a tabulság ebből az esetből...

    Chao
  • Librarian #23
    Én meg már azt hittem ez csak egy újabb szar szenzációhajhász Szekeres Viktor cikk-cím... Végül már kvázi unalmamban kattintottam rá és tök meglepett, hogy végre valami VALÓS dolgot találok egy cikk címe mögött... :o
  • samycook #22
    Lényegtelen mennyi az IQ-juk ha gondolkodás nélkül kinyírnak mint egy papírkutyát!
  • Tetsuo #21
    Az olasz (eloszor csak sziciliai) maffia kicsit tradicionalisabb es szervezettebb mint ez a sok benarkozott dzsipszi.. ott voltak szabalyok, Fava (respect neki, full objektivo) tudta nagyon jol h meg fogjak olni.. omerta. A hierarchia csucsan a keresztapak tanacsa.. tisztelet, vedelmipenz tenyleges vedelemert stb.. ugyek intezese, igazgatas.. persze ott is voltak meszarosok, de azokat idovel lekapcsoltak.

    Itt mindenki osze-vissza nyirja 1mast.. mint Capone amerikajaban a 30as evekben, ott sem volt ervenyes semmi torveny, moral.. Capone olte meg a legtobb ellenfelet, brutalis volt mint 1 allat, ennyi. Az Al Pacino es DeNiro-s maffia-filmek idealizaltak es tul szentimentalisak a valosaghoz kepest.

    San Salvadorban meg mar sok helyen Amerikaban (pl LA-ben is), legendas mumitoszokat kovetnek a nyomorbol kitoro senkihazi bunozok. Kovetik a semmit, a tartozas vhova, az a lenyeg, mert annyi az IQ-juk..
  • hangulati #20
    biztos megtalaltak a dns-uket a helyszinen...
  • hangulati #19
    Csak ugy eszembe jut, hogy, ha mar vannak ilyen helyek a vilagban, vajon, vilagrandor-bacsi miert nem ezeken a helyeken tesz rendet katonai erovel? A tenorista kultusz is hihetobb lenne. Lehet, hogy csak spajzolja oket egy kovetkezo tortenethez? Uhh... a gyomrom. megyek.
  • sandor8206 #18
    állítólag már letartóztattak 5 embert az ügyben, pár bandatagot + egy rendőrt aki összejátszott velük pár ügyben
  • fawcet #17
    Mindenesetre prezentálta, hogy miért nincs sok 30-as ember arrafelé.
    Meg narkósok nem foglalkozak semmivel ha pénz kell.
    Véleményem szerint itthon is van ilyen népcsoport, akik bandákba tömörülnek és verekszenek össze.
    Egyszer legyen már törvény, hogy élősdi gazembereket mellőzzék a segélyekből akik lopnak és gyilkolnak. Mindjárt kevesebb merné elveszíteni a fő bevételi forrásukat.
  • Chocho #16
    Hát szép "kultúra".
  • JTBM #15
    Egyébként meg miért is akarunk mi beleszólni abba, hogy mások hogy éljenek???
    El Salvadorban a lakosság szereti a bűnözést, szívesen lesz bandatag és szívesen gyilkol. Ez az ő kultúrájuk.

    Nálunk is egyre több ilyen kultúrájú egyén van, itthon is egyre jobban ez lesz...