Szekeres Viktor

Made in Hungaria - Csinibaba új köntösben

Bambi? Velorexes autós üldözés? Szikorarobi? Jampecok? Jampecek? A Made in Hungaria az elmúlt évek legjobb hangulatú filmje a hazai filmtermésből. A legjobb hangulatú, hiszen legjobbnak még mindig ott a Nyomozó.

Úgy tűnik, itthon a színházi előadásból készülő filmek sikerre vannak ítélve. Elég csak a Miniszter félrelép-re gondolnunk, de a Portugál is népszerű film volt annak idején, pedig cseppet sem kommersz húrokat pengetett. (Oké, akad ellenpélda is, ami erősíti a szabályt.) Természetesen külföldi példáért sem kell túl messzire nyúlnunk, hiszen a színpadra készített Mamma Mia! filmverziója tavaly nálunk magasan a legnépszerűbb film volt, s ha akarjuk a Made in Hungariát is hasonlíthatjuk az ABBA-filmhez.

De nem akarjuk, hiszen mindössze annyi a hasonlóság a kettő között, hogy mindkettő már meglévő dalokra fűzi fel a történetet, de míg a Meryl Streep főszereplésével készült alkotás műfaja musical, melyben a főszereplők dalolászással és koreografált tánccal viszik előre a történetet, addig a Made in Hungaria inkább zenés film, ahol ugyan olykor a szereplők dalra fakadnak egy-egy sláger kedvéért, de több szám is színpadi előadásban hangzik el, fellépés formájában.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Emlékszem, annak idején eléggé ódzkodtam a József Attila színházban mára már több mint 200 előadást megért Made in Hungaria megtekintésétől, mert annyira nem éreztem közel magamhoz a Hungária meglehetősen ismert dalait és Fenyő Miklósékat. De egy idő után már nem lehetett kikerülni a darab megtekintését, hiszen a heti-kétheti színházlátogatások mellett még akkor is elfogynak a megtekintésre érdemes darabok, ha az arra érdemeseket többször is megnézi az ember.

És minő meglepetés, a Miller Zoltán főszereplésével készült darab kellemes csalódás volt, pedig valóban csak pár ismert szám köré írt librettóról van szó, melyet Tasnádi István jegyez, s végeredmény pedig valóban filmvászon után kiáltott. A meglehetősen zsenge, dalok közti szünetet kitöltő történetről elég annyit tudni, hogy Miki 4 évnyi amerikai tartózkodás után (legnagyobb bánatára) hazaköltözik családjával és elkezdi terjeszteni a hallás útján fertőző amerikai vírust, a rock and rollt. Ez azonban nem mindenkinek tetszik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A kor és a zene miatt természetesen mindenkinek eszébe juthat a Csinibaba-párhuzam, amit azonnal odább is hessinthetünk, hiszen a Made in Hungária sokkal inkább zenés tinifilm, mely ugyan jóval kevésbé profi rendezésben részesült, mint Tímár Péter alkotása, de a végeredményt látva még talán is jól is áll az a pár magyaros (brr...) megoldás, amit Fonyó Gergely alkalmaz olykor.

A Made in Hungaria esetében nagy szerencse, hogy nem csak a zene viszi el a filmet, hanem a karaterek és a színészek is jól tették a dolgukat annak ellenére, hogy zömük nem több felskiccelt vázaltnál. Sajnáljuk is, hogy a lányoknak nem jutott nagyobb terep, de talán ez is kellett az összhatás pörgősségéhez. Szerencsére nem csak Szabó Kimmel Tamás volt jó választás a főszerepre, hanem Fenyő Iván (Röné) is végre megmutatta az ellendrukkereinek, hogy tud, ha akar, még akkor is, ha karikatúrát játszik. Melléjük persze nagyjából az összes mellékszereplőt oda lehet kanyarítani, akik szerencsére autentikusak, ahogy kell - bár várható, hogy a legtöbbeknél Scherer Péter nyakignadrágos pártfunkcija fogja vinni a pálmát.

A pörgős, olykor lelkizős, kétszer csúnyán megtorpanó sztorit remek (és avíttas) dumák, mosolyra ingerlő közbevetések dobják fel és alapozzák meg a nézők hangulatát, akik valóban igazi moziélményben részesülnek. Ha pedig egy filmet az ember végig szájának sarkában bujkáló mosollyal néz, akkor teljesen felesleges hibákat keresni benne, felróni az időnkénti bugyutaságot, mely hozzátartozott a mai szemüvegen át vizsgált korhangulathoz. (Még a rendőri intézkedések is inkább humorosak, mintsem azt idézik fel bennünk, hogy milyen cudar lehetett az élet a kommunista diktatúrában.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Eszméletlen jó ruhák, díszletek és helyszínek jellemzik a filmet. Igaz, hogy a hangulatra valahol vicces ráhúzni az autentikus jelzőt, mert honnan tudnánk mi azt. A film is azokat a fiatalokat veszi célba, akik még nem is éltek a hatvanas években, de remélhetjük, hogy az idősebbek is bólogatni fognak a múltat felidéző elemek alkalmazásán. Jókedvű, jókedvet teremtő magyar film a Made in Hungaria, melyből ugyan nem lesz Csinibabához hasonló kvázi klasszikus, de bármikor újra lehet majd nézni, ki DVD-n, ki tévében, pénztárcától függően. (Ja, a Szukics Magdás kikacsintásért meg jár a külön piros pont.)

(Ez itt az ingyenreklám helye, de ha akad olyan, aki nem látta volna az eredeti színdarabot, az legközelebb március 27-28-29-én nézheti meg az Árpád-híd lábánál fekvő József Attila színházban.)

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Made in Hungaria
színes magyar zenés film, 100 perc, 2009

Rendező: Fonyó Gergely
Forgatókönyvíró: Tasnádi István, Köbli Norbert
Zeneszerző: Fenyő Miklós, Gulya Róbert
Operatőr: Csukás Sándor
Zene: Fenyő Miklós
Producer: Neményi Ádám, Cirkó József
Zenei rendező: Novai Gábor

Szabó Kimmel Tamás (Miki)
Kiss Tünde (Vera)
Fenyő Iván (Röné)
Valentin Titánia (Marina)
Scherer Péter (Bigali)
Dunai Tamás (Miki apja)
Vándor Éva (Miki anyja)
Hegedűs D. Géza (Miltényi)
Kovács Lehel (Csipu)
Orosz Ákos (Tripolisz)
Szente Vajk (Kisnyírő)
Lábodi Ádám (Sura)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teca6910 #9
    Nagyon jó film,nem is gondoltam volna.
  • G_ArchAngel #8
    Remelem jo lesz, mert a Valami Amerika 2-t elkezdtem nagyban, aztan mar csak a sarokban neztem kis ablakban, aztan belehuztam...
  • adios #7
    Nagyon jó film lett, többet is kaptam mint amire számítottam.:)
  • sandor4 #6
    sok benne a zene?
    csak mert nem szeretem a zenés filmeket/musicaleket, és ha ez ilyen, akkor nem megyek el rá (és az a sanda gyanúm, hogy ez bizony zenés lesz fenyővel, meg a zenés film besorolással...)
  • Elemir #5
    Csinibaba?

    Ugyan már...

    Az utóbbi évek legjobb magyar filmje ez, annak ellenére is, hogy a Valami Amerika 2-t végigröhögtem!

    Nem bírom a filmkritikákat, hisz ki vagyok én, vagy te, hogy kritizálj egy filmet? Már mint szakmai szemmel persze.

    Nah mind1. Tény, nem volt olyan külföldi film mostanság, ami után így jöttem volna ki, szóval ez így ahogy van tökéletes volt!
  • Risu Führer #4
    a Kiss Tünde meg a Valentin Titánia kibaszott jó csajok!
  • Pityugonzales #3
    Sztem igen szuper volt :), nagyon teccett ... Szuper poenok vannak benne
  • TeDDyRuSh #2
    Igen, kellemes film volt. Jó szórakozás, de néhol, főleg a második felében úgy éreztem több jelenetnél, hogy "talán ezt nem pont így kellett volna". Néha kapkodott időben, térben és keresni kellett a fonalat, de összességében egy jó film, amire érdemes elmenni moziba.

  • Lyan Kyj #1
    Kellően sok poén volt benne, a zene miatt abszolút nem lehetett ugye panasz, de a rendezés és a jelenetek megvalósítása hagyott kívánnivalót maga után, sajnos a film második felében csak erre vonatkozó butaságokon járt az eszem.
    Összességében tetszett s szerintem majd pár hónap múlva újranézős lesz.. már csak a zenék s koreográfiák miatt is.