Szekeres Viktor

Veszélyes Bangkok - A döbbenet lecsap

Végre valami újszerű történet a mozikban: Nicolas Cage mint értelmi fogyatékos bérgyilkos darálja le a jónépet, s közben a 13. havi nyugdíjon gondolkodik.

Valaki tudja, mi történt szegény Nicolas Cage-dzsel? Igen, arra a palira gondolok, aki 1996-ban Oscart nyert a Las Vegas, végállomásért, akit 2002-ben Oscarra jelöltek az Adaptációért, aki nem is olyan régen még jó kis akciófilmekben szerepelt. Cage ugyanis mostanság nem csak anyagi, hanem minőségi tekintetben is folyamatosan gyártja a buktákat, egyedül a Nemzet aranya-sorozat tartja a második vonalban (anyagilag, mert a film olyan, amilyen) és menti meg attól, hogy végérvényesen, az ugyancsak Oscaros Cuba Gooding Jr. útját bejárva a tékák polcain végezze. Bár, ha azt nézzük, hogy 2009-re az IMDb szerint vagy 8 filmje érkezik, akkor ez hamarabb bekövetkezhet, mint gondolnánk, bár a Képlet (Knowing) biztatóan néz ki.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

De vissza a kritika tárgyához, a Veszélyes Bangkokhoz. Ez a legrosszabb 2008-as film címére is pályázhatna, ha nem lett volna egy rosszabb nála, valamint ha nem január elsején mutatták volna be itthon. Így viszont a 2009-es listán még szóba jöhet a Pang-testvérek (referenciák: A hírnök, A szem) feldolgozás filmje, mely szokatlan módon saját, bár nem remekül, de korrektül sikerült 1999-es filmjüket dolgozza fel. Egyedül az érthetetlen, hogy ha egyszer sikerült elfogadhatóan elkészíteni a történetet, akkor másodjára miért művelték vele azt, amit?

Fura módon ugyanis még a történetét is megváltoztatták az eredetinek, csak a vázát és pár kulcsjelenetét hagytak meg (itt az 1999-es Bangkok Dangerous előzetese). A főhős Joe profi bérgyilkos, nem kérdez, csak cselekszik, hideg, kimért és saját szabályai szerint él. Ahogy az lenni szokott vállal egy utolsó melót, hogy aztán visszavonulhasson, de persze, hogy épp akkor üt be a krach.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Azzal nincs is gond, hogy a "nyugdíj" előtti utolsó melós sztori mekkora klisé, dramaturgiailag elfogadható, azonban a film elején ősprofinak felfestett bérgyilkos története olyan szinten válik percről-percre hihetetlenebbé, hogy az ember azt hiszi egy óra után, hogy tovább már nem lehet rombolni az eredeti felállást. Persze kisvártatva jön a felismerés, hogy lehet, és azután az újabb, hogy még mindig messze az Abyss...

A Pang-tesók minden bizonnyal egy emberközeli drámát akartak a névtelen főhősről, de azért nem sokat tesznek, hogy törődjünk is Joe-val. A főhős ugyanis egy teljességgel megalapozatlan szerelmi kapcsolatra lel (ilyen hüly..., izé, naiv lány a világon nincs...), majd padawanként felfogad egy kisstílű tolvajt, hogy éppen legfontosabb melója idején nullázza le totálisan addig megteremtett hírnevét, szakmai profizmusát.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az ember csak nézi a filmet és nem hiszi el, hogy lehetséges mindez. Egyszerűen nagyítóval kell keresni a Veszélyes Bangkokban az olyan momentumokat, melyekért érdemes lenne megnézni a filmet. Olykor a hangulatos zene és a thaiföldi életérzést átadó képek segítenek ebben, jó látni Bangkokot úgy, ahogy turistaként még nem láttuk, de ezekkel nagyjából ki is fújtak a pozitívumok.

Sőt, azt is ki kell ábrándítanunk, aki jóféle akciókat remélnek a filmtől, hiszen a Veszélyes Bangkok, bár akad benne akciódúsabb jelenet, botcsinálta lövöldözés. Nem akciófilm, hanem valami fura hibrid, aminek nem is lett volna szabad megszületnie. (Viszont ez esetben nem csodálkozhattunk volna a film plakátján, mely bár Cage testrészeinek arányát kissé összekutyulja, de legalább a motor kormányát kiretusálták az ujjai közül, így senki nem tudja, mit markol, miért áll úgy a keze ahogy.)

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Veszélyes Bangkok (Bangkok Dangerous)
színes feliratos amerikai akcióthriller, 99 perc, 2008

Rendező: Danny Pang, Oxide Pang Chun
Forgatókönyvíró: Jason Richman, Oxide Pang Chun, Danny Pang
Zeneszerző: Brian Tyler
Operatőr: Decha Srimantra
Producer: Nicolas Cage, Norman Golightly, William Sherak, Jason Shuman
Fodrász: Apisasa Chinaputtakul

Nicolas Cage (Joe)
A haj (Nicolas Cage haja)
Shaun Delaney (Joe apja)
Panward Hemmanee (Aom)
Dom Hetrakul (Aran)
James With (Chicago)
Shahkrit Yamnarm (Kong)
Charlie Yeung (Fon)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vassgaby #50
    ohh azért annyira nem rossz film ez. meg am is! Cage csinált elég sok színvonalas filmet ahhoz,h néhány gyengébbet is elfogadjunk tőle. Ő sem villoghat folyton, lesz még sikerfilmje jópár! ez tuti
  • kotivok #49
    szerintem jó film
    nem nagy durranás az biztos, de annyira nem rossz amennyire a cikkíró leírta
  • MrTwister #48
    A 8mm-t senki nem említi mint az egyik, ha nem a legjobb filmjét! A mostani filmjei valahogy nekem sem nagyon jönnek be. Sajnálom azért remélem, hogy egyszer még újra ragyogni fog mint régen!
  • skiryo #47
    nemzet aranya1-2 és a tolvajtempo nem annyira, de Con Air, Szikla, Face/Off k*rva jó. vagy az angyalok városa. Cage csak mostanába lett ilyen ratyi.
  • gothmog #46
    Ő csak a Stalkert, az Aranypolgárt és a Patyomkin páncélost nézi meg. Újra meg újra. Mert több jó film nem készült.
  • noki2 #45
    Szerinted nem?
  • tomsolo #44
    "Szikla, Con Air, Álarc, Nemzet aranya 1,2, Tolvajtempó."

    ezek jó filmek? :o
  • noki2 #43
    Etinger látom megértetted a lényeget öcsém....
  • Etinger #42
    Áll arc? Úúú bazd... ilyen címmel kicsit más témájú lett volna :D:D
  • noki2 #41
    Szerintem van még remény számára csak kellene pár jó forgatókönyv pl: Áll arc,tolvajtempó,fegyencjárat stb... jellegű :-)