Berta Sándor

Az okostelefonok lehetnek a navigációs eszközök konkurensei

Napjainkban egyre több multifunkciós okostelefon jelenik meg a piacon, ezt azonban nem minden vállalat fogadja örömmel. Az egyre korszerűbb okostelefonok leginkább a navigációs készülékek gyártóinak jelentenek komoly problémát, akik - érthetően - a piacaikat és végső soron a megélhetésüket féltik.

A TomTom, a Garmin vagy éppen a Navigon vezetői az elmúlt hónapokban aggodalommal figyelték a piac változásait. Az intelligens mobiltelefonok technikai előnyeik miatt jóval keresettebbek a navigációs termékeknél és ez már a cégek piaci részesedésében is meglátszik. Az okostelefonok egyszerre kínálják ugyanis a felhasználóknak a GPS-szes navigációs lehetőségek, a beépített digitális kamerák és MP3-lejátszó programok használatát, ugyanakkor hordozható játékkonzolként, telefonként, sőt egyes esetekben már netbookként is megállják a helyüket.

Ezzel szemben a navigációs készülékek gyártói gyakorlatilag nem tudnak újdonságokkal kirukkolni, ezáltal szinte semmi sem indokolja, hogy a vásárlók megvásárolják új modelleket. A helyzetet csak súlyosbítja a tavaly ősz óta tartó gazdasági világválság. "A gazdasági helyzet természetesen nem hagyja érintetlenül a navigációs piacot sem" - jelentette ki Michael Hoffmann, a Navigon szóvivője.

Az adatok szintén ezt támasztják alá. Csak az idei esztendő első negyedévében 30 százalékkal csökkent a forgalom. A TomTom 2007 óta összesen 80 százalékos forgalomcsökkenést könyvelhetett el. Az okok között szerepel az is, hogy a navigációs termékek jóval drágábbak az okostelefonoknál. Az intelligens mobilok piaca ezzel szemben például Észak-Amerikában 25 százalékkal nőtt. A TomTom, a Garmin és a Navigon időközben megpróbáltak reagálni az új konkurencia jelentette kihívásokra és kihasználni a mobil eszközök szektorában bekövetkezett keresletrobbanást. Azonban egyrészt elkéstek, sokkal előbb kellett volna lépniük, másrészt az alkalmazások többségét a mobil szolgáltatóktól szerzik be.

A Compete nevű webelemző cég kimutatta, hogy az okostelefon-tulajdonosok több mint 40 százaléka használja a GPS-egységgel ellátott készülékét navigációs célokra is. Az iPhone-tulajdonosok esetében ez az arány még magasabb és eléri a több mint 80 százalékot. Ráadásul ma már alig kapható olyan többfunkciós mobil, amelyben ne lenne egy GPS-modul. Az ABI Research adatai szerint a megjelenő modellek több mint 80 százaléka tartalmaz GPS-vevőegységet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #22
    Valóban szép ez a WayteQ N800-as. Én mindenesetre Alfredet tartanám egy olcsó megoldásnak, amit ez a másik olasz pali elindított. A beépített autós navigáció drága, és luxus lenne naponta mondjuk max. 2-3-4 órát használni (leszámítva a kamionosaokat vagy taxisokat), majd kiszállva a kocsiból otthagyni ebek harmincadjára.
    Sokkal olcsób megoldás egy olyan kis PDA-szerű, de nagyobb képernyővel rendelkező eszköz, amelyet vezetés után kiveszel a tartójából, beviszed a lakásodba, és egyszerűbb számítógépes feladatokra (e-mailezés, böngészés, film nézése, rádió hallgatása a konyhában mosogatás közben, vagy a fürdőszobában borotválkizás közben stb.) használsz. Vagy magaddal viheted gyalogos túrákra, kempingezésre is. Ez utóbbinál persze fontos lenne a további súlycsökkentés.
    El ne felejtsem, otthon a képet át kell tudnod adni a TV-nek.

    Lényegében, agy átlagembernek egy ilyen készülék már elég is lenne, nem lenne szüksége komolyabb PC-re.
  • mármindfoglalt #21
    Igen.
  • Epikurosz #20
    ez ugye Garmin?
  • mármindfoglalt #19
    Én nem rég vettem egy kis túra GPS-t. Igaz, hogy "csak" navigációra és helymeghatározásra alkalmas, és elég borsos árat el is kértek érte, de a világért nem cserélném le valami PDA-ra, vagy egyéb ilyen multifunkciós ketyerére. Az ugyanis nem vízálló, nem ütésálló, és folyamatos GPS használat mellett legjobb esetben is 6-8 óra alatt lemerül. Az enyém viszont két darab ceruza akkumulátorral 50 órát üzemel (és nem csak ezt írták róla), ráadásul ha ez nem lenne elég akkor kb. 2000 Ft-ért vehetek bele újabb két ceruza akkumulátort, nem pedig valami méreg drága spéci akkumulátort kell megvennem soktízezerért, az iPhoneról nem is beszélve, ahol ráadásul beépített aksi van, úgyhogy még cserélni sem lehet. Nem is értem hogy csinálhattak meg ilyen szarul egy ilyen drága telefont. Persze az Applenál csak a dizájn számít, a használhatóság nem, ilyen telefont úgyis csak azért vesz valaki, hogy villogjon vele.

    Tudom, hogy nem egy átlag felhasználó vagyok, és a hozzám hasonló emberek igényeinek kielégítése nem fog túl nagy hasznot hozni a cégeknek, de azért remélem, még egy darabig tartják magukat, és marad még valaki, aki valóban használható, jó minőségű eszközöket készít, nem valami ócskaságot.
  • AgentKis #18
    Azért mert ezek a GPS kütyük megálltak a fejlődésben, lassan a karórák is tudják amit ezek. Fejleszteni kellene kicsit, nem csak 320x240-ben nyomulni 3 colon. Egy kocsiba már ennél nagyobb kijelzővel, esetleg valamilyen internet elérést is lehetővé tevő eszközök lennének nyerők. Csak a mérettel lehet operálni, autóba nem cél a zsebrerakhatóság. Mondjuk ilyesmire gondolok: Ez már majdnem jó, dem miért nem merték 5-6 colosra tervezni, nem értem...
  • Epikurosz #17
    Jó az aláírásod! :-)
    Na, őszinte leszek. Én most cseréltem le SonyEricsson T610-esem - ami nagyon szívemhez nőtt, szerettem - egy XpressMusic 5800-asra. A GPS-e is picit csalódás, mert egy örökkévalóság, amíg befogja a műholdakat. Kettő: ha wifizek vele, úgy szívja az aksit, mint egy vámpír. Három: a netezés is béna, mert ugye ezeket az oldalakat nem mobilokra optimalizálták. Az SG-t sem.
  • Dynamic #16
    150k-ért lehet is...
    De ha valaki csak jó GPS akar, feleennyiből röhögve megússza.
  • Skareb #15
    HTC Touch Diamond2 + iGO8...valami tökély :)
  • csimmasz #14
    Ne is mond az én 2007 mazda 6-om ban is szar dvd-s rendszer van egy kalap dohány, uj térképért meg perkálhatsz a márkakernek megint egy halom pénzt.
  • T O M #13
    Renault-okba 150ezerért lehet TomTom navigációt rendelni, nagy képernyővel, memókarisat, úgyhogy nem kell félteni őket. Ami amúgy nagyon jó ár gyári GPS rendszerért, eddig minimum fél milla volt egy gyári gps az autókba.