Gyurkity Péter

Az Intel saját chipjeit rakná az okostelefonokba

Az Intel erősen érdeklődik a mobil készülékek szegmense iránt, amit mi sem bizonyít jobban, hogy saját processzoraikat emelnék be a területre. Néhány részlet már korábban kiszivárgott ezen terveikről.

A cég részéről maga Paul Otellini elnök-vezérigazgató nyilatkozott a Fortune magazinnak, megemlítve többek között, hogy a jövőben fontos szerepet szánnak az okostelefonokhoz fejlesztett chipeknek. Itt korábban két különböző kódnevű versenyző került szóba, a Moorestown, valamint a Medfield, amelyek integrált grafikus vezérlővel, illetve anélkül érkeznének. Részleteket ezúttal sem árultak el, így mindössze a szándékot vehetjük biztosra.Otellini ezúttal arról beszélt, hogy a Medfield révén juthatnak fontos szerephez a beágyazott és egyéb hordozható megoldások piacán, a háztartási eszközök, valamint akár az egészségügyi fejlesztések szegmensében is. Az erre a területre szánt fejlesztéseik a mostani tervek szerint 2011-ben bukkanhatnak majd fel, nem sokkal a soron következő gyártástechnológiai váltás után, ami azt jelzi számunkra, hogy a Medfield nagy valószínűséggel 32 nanométeren készül majd. Érdekes módon a korábbi pletykákban nem ez, hanem egy másik fejlesztés kapta a főszerepet.

Ez pedig a Moorestown, amely egy Atom chipet, egy beépített grafikus vezérlőt, integrált memóriavezérlőt, valamint egy ehhez kapcsolódó I/O-chipet foglalna magába, házon belül megoldva a vezetéknélküli technológiák, a háttértárolók, valamint a kijelzők támogatását. A gond ezzel az, hogy a fejlesztés túlságosan nagy lenne ahhoz, hogy helyet kapjon az okostelefonokban, így valószínűleg inkább a netbook piacot célozzák meg ezen processzorokkal.

A telefonoknál ehelyett a Medfield juthat fontos szerephez, amely (szintén a pletykák szerint) beépített Intel grafikus vezérlőt, illetve egy Imagination Technologies PowerVR-leszármazottat kapna társként. Erről azonban a cég szintén nem hajlandó nyilatkozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Rexhawk #10
  hát én nem :)
  egy PDA-ra vagy okostelefonra már ha kelett vmire egy program azt kifejlesztették symbianra,iphonera és a többire.
 • fade2black #9
  Mire amire egy OMAP 3420/Tegra ne lenne képes? Sokat fogyaszt de nem gyorsabb(Sött inkább lassabb.)
 • neoG #8
  Az AMD micsodáját???
 • Gerygrey #7
  Én tudnék mire használni egy x86 alapú PDA-t, mondjuk egy 1.6-os Atom procival, 800*480 felbontású 4'' kijelzővel, iphone vastagság mellett...
 • Sir Ny #6
  "Az Intel saját chipjeit rakná az okostelefonokba"

  Tényleg? Már azt hittem, hogy az AMD chiplyelyit rakná bele.
 • GABOR16 #5
  Az ARM jelenleg verhetetlen a saját területén a bővíthetősége miatt..
  Telefonokba egyébként is felesleges az x86, hisz az rengeteg olyan utasítást is tartalmaz amire lehet tudni, hogy semmi szükség nem lesz (csak eszi a tranzisztorokat)..
  Az ARM ráadásul rendkívül jól bővíthető szabvány, és igényre szabható SOC modell, amivel csak egy hasonló SOC felépítésű x86 rendszer tudna versenyezni, de előre látható, hogy koránt se lenne akkora a választék, ami megpecsételné a sorsát az x86 próbálkozásnak...
 • Ferrer #4
  Én eddig szentül meg voltam győződve, hogy az iphone-ban is intel van
 • Alwares #3
  Igen? Lol, akkor kevertem már megint..
 • fade2black #2
  Tegra is ARM
 • Alwares #1
  Én kíváncsi vagyok a hivatalos debütre majd, mit tud felmutatni az Intel a Tegra vagy a jó öreg ARM ellen. Kicsit sok lesz a platform, de sebaj, árverseny és termérdek készülékből álló választéknak mi csak örülünk, nemde? :)