Hunter

Földközelben az újonnan felfedezett üstökös

Az elkövetkező néhány hétben egy újonnan felfedezett üstökös figyelhető meg az égbolton, ami az időjárás függvényében talán még szabad szemmel is észlelhető lesz.

A Lulin üstökös február 24-én éri el a Földhöz viszonyított legkisebb távolságát, ezért ez a nap, illetve a megelőző és rákövetkező éjszakák lesznek a legalkalmasabbak a megfigyelések szempontjából. Akiknek sikerül a városi fényektől távol eső sötét helyszínt találni az észleléshez, azok számára az üstökös várhatóan egy halvány, homályos csillagként válik láthatóvá. A városlakók aligha fogják szabad szemmel felfedezni a Lulint, csillagász, vagy akár hagyományos távcsövekkel azonban ők is megpillanthatják az égi vándor ködbe burkolózott üstökét és talán még a csóváját is. Joe Rao, a SPACE.com szakértője szerint az üstökösök kiszámíthatatlanok, lehetetlen megjósolni, hogy közeledésükkel milyen fényessé válhatnak.

A Lulin jelenleg is észlelhető kisebb teleszkópokkal a hajnalt közvetlenül megelőző órákban, melynek számos gyönyörű felvétel lett az eredménye. Az üstököst elsőként Chi Sheng Lin fényképezte le a tajvani Lulin Obszervatórium 16 colos távcsövével 2007. július 11-én, felfedezése mégis egy 19 éves kínai egyetemi hallgató, Quanzhi Ye nevéhez fűződik, Lin ugyanis nem ismerte fel az új objektumot. Eleinte aszteroidának vélték, a későbbi felvételeken azonban már feltűnt egy halvány fényudvar, ami elárulta az objektum valódi mivoltát. Mivel a felfedezés a Földre veszélyt jelentő űrkőzeteket kutató Lulin Sky Survey projekt keretein belül történt, ezért kapta az eredetileg C/2007 N3 jellel katalogizált üstökös a Lulin nevet.


Az üstökösről február 2-án készült felvétel Rolando Ligustri, az Új Mexikói RAS Obszervatórium csillagásza nevéhez fűződik. A zöld fénygömb az üstökös kómája, átmérője megközelítőleg félmillió kilométer. A kóma cianogént és kétatomos szént tartalmaz, ez a két gáz a napfény hatására zöldes színben ragyog

A Lulin a 15 hónappal ezelőtti Holmes-üstökös váratlan kitörése óta a legfényesebb objektum, ezért a tél még hátralevő részének legígéretesebb észlelési lehetőségének ígérkezik. Február közepe és vége között fénye 5 vagy 6 magnitúdóra is erősödhet, ezáltal a vidéki fényektől mentes területein szabad szemmel is láthatóvá válhat.

Mivel az üstökös pályája leginkább egy parabolára emlékeztet, ezért a február végi legfényesebb állapotát március közepével gyors halványodás követi. Az üstökös a bolygókkal ellentétes irányban kering a Nap körül, ezért elég gyorsan mozog a viszonyítási alapul szolgáló háttércsillagokhoz képest, ezen felül az elkövetkező három hétben minden egyes nap 20 perccel hamarabb tűnik fel az égbolton. Jelenleg a kora hajnali horizonton, a Mérleg csillagképben keresendő, hamarosan azonban északnyugati pályájának köszönhetően a Szűzben fogjuk megtalálni. Fényességének csúcspontján, február 23 éjjelén az üstökös mindössze két fokra lesz dél-délnyugati irányban a Szaturnusztól. Március 5-én kezdi meg halványulását, ekkor már csak 6-7 magnitúdóval számolhatunk, ami kizárja a szabad szemmel történő észlelést, ekkor az üstökös már a Rák híres Méhkas csillaghalmazánál fog járni.

Azok, akik komolyabb távcsövekkel figyelik az üstököst, idővel észrevehetnek egy "fénytüskét", ami a csóvával ellentétes irányba mutat. Ezt a különös jelenséget ellencsóvának nevezik, amit egy, az üstökösből kicsapódó vékony porréteg hoz létre és csak egész rövid ideig figyelhető meg, amikor a Föld áthalad az üstökös keringési síkján. Viszont, mivel bolygónk még márciusban is az orbitális síkban marad, ezért jó esély nyílhat az ellencsóva megpillantására is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #35
    Lassú vagy vazzee!

    #11
  • Zoleeca #34
    Numlock, Fn+Alt+J O K és már kész is az ó betű :D
  • Alvarez999 #33
    "Valaki megmagyarázná mi az a magnitudó?"

    Az égitestek látszó fényességét szokták magnitúdóval jelölni, minél nagyobb a szám, annál halványabb az égitest. A viszonyítási alap (vagyis nulla magnitúdó) jelenleg a Vega látszó fényessége. Egy magnitúdó eltérés 2.5-szeres látszó fényességarányt jelent, azaz a skála (inverz) logaritmikus. Létezik negatív magnitúdóérték is, ilyen pl. a Hold vagy a Nap látszó fényessége.
  • Pares #32
    Hello! Sorry, hogy igy letámadtalak, csak nagyon nem volt érthető a mondat, aztán azt az Oort-ködöt már nem birtam ki! XD Amugy alapvetően nyitott vagyok az ilyen dolgok felé. Tudom mi fán terem a Nibiru, utánnanéztem. Sokan cáfolnak mindent, azt a 80-as évek beli cikket is kiforgatták mindkét oldalon. Szerintem nem létezik, a leg alapvetőbb érv ellene, hogy az amatőr csillagászok miért nem jelentenek be tömegesen észlelést?

    Jah, és mellesleg NEM gázóriás, HANEM barna-törpe...
  • szily3 #31
    Csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön !
  • rigidus #30
    Szia Epi,

    Alt+Fn+[a szamokkal jelolt betuk] Ez tipusonkent valtozik, pl az enyemen m=0 j=1 k=2 l=3 u=4 i=5 o=6 7=7 8=8 9=9. De lehet, hogy nalad mashol lesznek. Altalaban szamok is rajta szoktak lenni a billentyukon kicsivel es/vagy eltero szinnel, de pl. az en esetemben ezek mar lekoptak.
  • drakel #29
    #25 rigidus:
    Bocsáss meg, de erről tudnál valami forrást linkelni.

    Eddig ugyanis én úgy tudtam, hogy az "Eris"-t egy 3 fős csapat (Mike Brown, Chad Trujillo, és David Rabinowitz) fedezte fel 2005 January 5-én (2003 October 21-es felvételeket használva). És kezdetben X bolygó, később Xena aztán végül Eris elnevezést kapta (a wikin biztos van róla valami cikk).

    Egyébként 2006 óta nem bolygónak hanem törpe bolygónak (egyes forrásokban plutoidáknak) nevezik ezeket az objektumokat (főleg mióta egyre többet találnak a kuiper öv térségében: pl Haumea, Makemake ...).

    Viszont Nibiruról és Zeosról én személyszerint még nem olvastam (illetve valami rémlik a babilóniai teremtés versekben az "Enuma Elish"-ben, de annak nem sok köze van a témához, ha jól emlékszem ott amúgy is Mardukkal áll kapcsolatban és sokak szerint a "Jupiterre" utal).

    Szóval hálás lennék bárminemű információért. "A jó pap holtig tanul" - hogy egy népszerű frázist idézzek, s bár nem vagyok pap attól még tanulhatok.

    Egész jó a cikk. Szerintem fogom is távcsövemet és utazok vidékre.
  • blessyou #28
    Rigidus: thx a korrekciót, így már világos:)
  • Epikurosz #27
    off
    Szia rigidus!
    Ha már összefutottunk: notebookon, hogy lehet beírni Alt-tal az ékezetes betűket? Mert itt ugye nincs számbillentyűzet.
    A kötekedőkre meg rá se ránts.
  • rigidus #26
    "Ne is tarcsá itten nyelvtan órát, lyó?"

    Koszonom, emlekszem en is... igy kezdodott a hozzaszolasom.

    "És ha már nyelvtanozó, akkor raktyá rá ékezetet a mondatodra, lyó?"

    1. Nem jo, de egyebkent ha mar a mai napi serelmeid utan nem volt kibe belehuznod a retkes labadat, akkor legalabb mar valahogy burkoltan kene, hogy nem reklamozod a rosszindulatot. (Ezek szerint ez teged nem is zavar.)

    2. Ha meg veszed a fardsagot hogy szandekosan lecsereled a pontos "j"-ket a mondataidban "ly"-ra egy olyan hozzaszolasban ahol a nyelvtanorat szandekosan irjak kulon akkor talan okosabb lenne a groteszk humorodat magadban tartani es felismerni a hasonlo celzatot.

    "És ha meg külföldiül csinát billentyűzeted vaaan, akkor meg tanuld meg az altkódokat, hoty nyavajoghassá az ékezetek miatt, lyóóó?"

    3. Az alt-kodokat nagyjabol 15 eve almombol felebresztve is ismerem, ugyhogy a nagyszeru otlet elvetve... Evek ota nem hasznalom es a Dalai Lama elso unokatestvere kedveert se fogok felbena kezekkel + ceruzavegekkel ket valtobillentyun tornaszni a laptopon es vadaszni az atlosan alfabetikus billentyuzetekre zsufolt numerikusakat, nemhogy egy telitarral celtablat keresgelo, cipojet masokon fenyezo forumozoert akit senki nem kenyszerit, hogy olvassa.

    4. Nem az ekezetekert "nyavajogtam", hanem azert mert a forumozo cseszegetni kezde a cikkirot a semmiert.

    5. Ha a foldrajzi tartozkodasi helyzettemmel es/vagy az ekezeteimmel tovabbra is problemad van (immaron masodszor!) akkor a hozzaszolasaim elkerulese meg mindig egy nyitott alternativa szamodra.

    6. Viszont ha meg igy is elfojthatatlan kenyszert erzel, hogy olvasd a hozzaszolasaimat es valakire ill. esetleg a tobbi bekes, vagy netan nehany offenziv forumozot helyretevore rendszeresen bicskat nyitogassal, akkor meg kell keresni vele egy pszihologust mert ennek neve van: manias depresszio + uldozesi mania.

    (Reszedrol a kozosseg demoralizalasa iranyulo kesztetes pedig errefel nem uj felfedezes. Tobb eve itt vagyok a forumokban, de en meg tisztan joindulattal, segito vagy epito szandeku hozzaszolasodra nem emlekszem. Ettol meg persze lehet, hogy akad ilyen, csak ritka mint az Egyenlito menten a jegtakaro.)

    A fentieket pedig minden hatso szandekot mellozve kerem toled, nem csak a sajat nevemben, hanem mindazon forumozok neveben akikbe rendszeresen "belebotlassz".

    Koszonom.