SG.hu

Van remény a Voyager 1 megjavítására

A mérnökök megállapították, hogy a NASA Voyager 1 űrszondája miért sugároz zagyvaságokat közel öt hónapja, ami felcsillantotta a reményt, hogy az emberiség legtávolabbi űrszondája ismét üzemelni fog.

A Földtől mintegy 24 milliárd kilométerre Voyager 1 tavaly november 14-én elkezdett olvashatatlan adatokat sugározni a földi irányítóknak. A NASA ugyan tudta, hogy a Voyager 1 még működik, mert továbbra is egyenletes jelet sugárzott, de hónapokig senki nem tudott rájönni mi lehet a baj. Most a NASA kaliforniai Jet Propulsion Laboratory (JPL) mérnökei megerősítették, hogy a problémát a memória sérülése okozta. A hibás memóriabank a Voyager 1 repülési adatrendszerében (Flight Data System, FDS) található, amely egyike az űrszonda három számítógépének. Az FDS a parancsnoki és vezérlő központi számítógéppel és egy másik, a helyzetszabályozást és a tájolást felügyelő eszközzel együtt működik.

Az FDS feladatai közé tartozik a Voyager 1 tudományos és műszaki adatainak becsomagolása a Földre történő továbbításhoz az űrhajó telemetriamodulációs egységén és rádióadóján keresztül. A NASA szerint az FDS memóriájának mintegy 3 százaléka sérült meg, ami megakadályozza a számítógépet a normál műveletek végrehajtásában. Suzanne Dodd, a NASA iker Voyager-szondáiért felelős projektmenedzsere szerint ez az egyik legsúlyosabb probléma, amellyel a misszió valaha is szembesült. Ez azért mond valamit, mert a Voyager 1 és 2 1977-ben, 16 nap különbséggel indult. Elrepültek a Jupiter és a Szaturnusz mellett, és a Voyager 1 már messzebb van már a Földtől, mint bármelyik űreszköz a történelem során. A Voyager 2 mintegy 2,5 milliárd mérfölddel követi a Voyager 1-et, és némileg eltérő irányban hagyja el a Naprendszert.

Normális esetben a mérnökök a Földre visszaküldött adatok elemzésével próbálnák diagnosztizálni az űreszközök meghibásodását. Ebben az esetben ezt nem tudták megtenni, mert a Voyager 1 olyan adatcsomagokat küldött, amelyekben egyesek és nullák ismétlődő mintázata van. A Voyager 1 földi csapata mégis az FDS-t azonosította, mint a probléma valószínű forrását. A repülési adatok alrendszere öt évtizeddel ezelőtti kifejlesztésekor a számítástechnika újítása volt. Ez volt az első olyan űrhajón lévő számítógép, amely újraírható memóriát használt. A NASA legtöbb küldetése redundanciával működik, ezért minden Voyager űrhajó két FDS-számítógéppel indult. A Voyager 1 tartalék FDS-je azonban 1982-ben meghibásodott.


1977-es, fellövés előtti felvétel a Voyager 1 űrszondáról

A Voyagerek kora miatt a mérnököknek papíralapú dokumentumokra, feljegyzésekre és tervrajzokra kellett támaszkodniuk, hogy megértsék az űrhajó tervezési részleteit. Hónapokig tartó ötletelés után a JPL csapata március elején felküldött egy parancsot, hogy az űrszonda olvassa vissza az FDS memóriáját. A parancs működött, és a Voyager 1 a november óta küldött kódtól eltérő jellel válaszolt. Az új kód több hetes aprólékos vizsgálata után a mérnökök pontosan meghatározták a hibás memória helyét. "A csapat azt gyanítja, hogy az FDS memória érintett részének tárolásáért felelős egyetlen chip nem működik" - közölte most a NASA. "A mérnökök nem tudják biztosan meghatározni, hogy mi okozta a problémát. Két lehetőség van, az egyik hogy a chipet eltalálta egy az űrből érkező részecske, a másik, hogy egyszerűen csak elhasználódott 46 év után".

A Voyager 1 Földtől való távolsága megnehezíti a hibaelhárítást. A rádiójel utazási ideje körülbelül 22,5 óra, ami azt jelenti, hogy a földi mérnököknek nagyjából 45 órára van szükségük ahhoz, hogy megtudják, hogyan reagált az űreszköz a parancsaikra. A NASA-nak a Voyager 1-gyel való kapcsolatfelvételhez a legnagyobb kommunikációs antennáit kell használnia. Ezekre a 70 méter átmérőjű antennákra sok más űrhajónak is szüksége van, így a Voyager-csapatnak más küldetésekkel kell versenyeznie, hogy résidőt szerezzen a hibakeresésre. Ez azt jelenti, hogy a Voyager 1 normál működésének helyreállítása sokáig tart majd. "Bár ez hetekig vagy hónapokig is eltarthat, a mérnökök optimisták, hogy megtalálják a módját annak, hogy az FDS a használhatatlan memóriahardver nélkül is normálisan működjön, ami lehetővé tenné, hogy a Voyager 1 ismét elkezdje a tudományos és mérnöki adatok visszaküldését" - közölte a NASA.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #1
    Nem csak az elöregedés a gond, hanem hogy olyan ionizáló sugárzásnak, főleg proton sugárzásnak van kitéve, amely erősen roncsolja, erodálja a szonda anyagait, fémeit. Gyakorlatilag hidrogén buborékokat képez bennük.