SG.hu

Önvezető hadihajókat épít a Hyundai a Palantir segítségével

A dél-koreai ipari óriás pilóta nélküli felderítő hajók gyártásába fog, amit fegyveres drónhajók követnek majd.

A Hyundai tengerészeti részlege, a HD Hyundai bejelentette, hogy együttműködik a Palantir Technologies szoftverfejlesztő céggel egy automatizált hajó (Unmanned surface vehicle, USV) kifejlesztésében, amely felderítést végezhet a világ haditengerészetei számára. Az anyavállalatból, a Hyundai Groupból 2002-ben kivált cég később fegyveres drónhajók megvalósítását is tervezi. "A korábban kifejlesztett USV-k nehezen voltak üzemeltethetők durva környezetben, például magas hullámok között, és olyan korlátozásokkal rendelkeztek, amelyek nem feleltek meg az emberes hajók teljesítményének" - magyarázza a HD Hyundai a ma közzétett sajtóközleményben. "Ezzel a megállapodással a két vállalat célja egy olyan típus kifejlesztése 2026-ig, amely ötvözi az autonóm navigációs technológiákat a legmodernebb védelmi MI fejlesztésekkel."

A technológia futurisztikusnak tűnhet, de robothajókat már most is alkalmaznak olyan feladatokra, mint a szemét eltávolítása a vietnami Mekong-deltából és a víz alatti vulkánok megfigyelése. A HD Hyundai szerint a vállalkozás "meg fogja változtatni a jövőbeli haditengerészeti hadviselést", és a Palantirt "védelmi MI" vállalatnak tartja. A partnerség keretében a HD Hyundai Heavy Industries leányvállalata, az Avikus által biztosított autonóm navigációs szoftvert integrálják a Palantir "Mission Autonomy" technológiájával. Ezenfelül a HD HHI felel majd a fejlett berendezések és rendszerek integrálásáért, miközben a nagy teljesítményű hajótestek fejlesztésének élére áll. A cégek az amerikai és a koreai piacra akarják optimalizálni az USV-modellt, és egy a hajókat irányító MI-alapú platformot akarnak kifejleszteni. Azt nem pontosították, hogy ez az MI-platform feleslegessé tenné-e a távirányítást.


Az USV-k kiválóan alkalmasak olyan feladatokra, mint a megfigyelés, felderítés, aknakeresés és -eltávolítás, valamint a veszélyes zónákban végzett különböző harci feladatok. Az olyan katonai nagyhatalmak, mint az Egyesült Államok, már megkezdték az USV-k műveleti célú bevetését. Például az amerikai haditengerészet két pilóta nélküli felszíni hajója, a Mariner és a Ranger tavaly közös kiképzési gyakorlatokat tartott a japán flottával. Kína is felgyorsította USV-fejlesztési erőfeszítéseit, és tavaly júniusban sikeresen tesztelte saját fejlesztésű, 200 tonnás USV-jét Zhejiang tartomány partjainál.

A HD Hyundai vezérigazgatója, Wonho Joo szerint a Palantirral való partnerség "úttörő lesz ezen a területen a két vállalat által eddig elért eredmények és a bizalom alapján". Ezzel a korábbi együttműködésekre utalt - többek között egy 20 millió dolláros, öt évre szóló megállapodásra a dél-koreai hajógyártók digitális átalakítására. A Palantir rengeteg munkát végez a katonai ügynökségeknek: nemrég nyert el egy 178 millió dolláros szerződést az amerikai hadsereggel egy mobil harctéri hírszerző rendszer kiépítésére. Emellett analitikai termékeket is kínál: ki tudná elfelejteni azokat a vádakat, amelyek szerint a Palantir segített a Cambridge Analyticának elemezni az általuk a Facebooktól megszerzett adatokat?

A címlapképen a HD Hyundai Heavy Industries által 2023 októberben átadott 2800 tonnás fregatt, a Chuncheon

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Adhatnanak, csak nincs hol hasznalni. Az orosz fekete tengeri flotta bevonult a Fekete tenger az ukranoktol leheto legtavolabbi vegebe es ki se jon a kikotokbol. Ennyi erovel adhatnak az ukranoknak Moszkva eleresere kepes raketakat is...
  • felemelő #1
    Némi amerikai nyomásra nem adhatnának párat ingyenesen "éles üzemű tesztelés" céllal az ukrán hadseregnek?