Hunter

Egy új égitest fejtheti meg a Halley-üstökös rejtélyét

Az égboltot 75 évente beragyogó Halley-üstökös egy régi tudományos rejtély, amire talán a nemrég felfedezett, a Naprendszerbeli égitestekkel ellentétes irányba haladó 2008 KV42 jelű objektum segíthet magyarázatot adni.

Az új objektum 103,5 fokos pályahajlást mutat a Föld keringési síkjára. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a bolygókkal ellentétes irányba halad. A szokatlan égitestet májusban észlelték először a Brit Kolumbia Egyetem Brett Gladman által vezetett kutatócsoportja. Megfigyeléseik szerint a kósza objektum 50 kilométeres átmérővel rendelkezik, pályája révén 20-70 CSE távolságban kering a Naptól (1 CSE a Nap-Föld távolságnak felel meg).

A csillagászok szerint pályája látszólag több százmillió év óta változatlan, a szakemberek azonban úgy vélik, nem feltétlenül a Naprendszer szülöttéről van szó. "Az egyik legérdekesebb kérdés, hogy honnan származik" - mondta Brian Marsden, a Massachusetts állambeli Cambridge-ben működő Kisbolygó Központ munkatársa. Gladman szerint nagy a valószínűsége, hogy ez az objektum is ugyanott keletkezett, mint a Halley-típusú üstökösök, amik szintén fordított, vagy nagyon elnyújtott pályákon közlekednek, viszont jóval kisebb távolságban haladnak el a Nap mellett, mint a 2008 KV42. Mindeddig tisztázatlan, honnan érkeznek ezek az üstökösök. A számítógépes modellek kizárják a két legfőbb keletkezési helyet, a Kuiper-övet és a jóval távolabbi Oort-felhőt, utóbbi jeges testei 20000 és 200000 CSE közötti távolságban találhatók a Naphoz viszonyítva.



Gladman csapata kiszámította, hogy a 2008 KV42 jóval a Kuiper-övön túl, azonban az Oort-felhőnél közelebb keletkezhetett, egy a Naptól 2000-5000 CSE-re eső területen. Egyes csillagászok ezt a zónát a belső Oort-felhőként emlegetik. Ez megmagyarázza furcsa, ellentétes pályáját is. Amennyiben a gömb alakú Oort-felhő környezetéből eredeztethető, ott bármilyen dőlésszögű pályát felvehetett, ellentétben a többségnek számító, a Naprendszer síkján keletkezett üstökössel, melyek pályájának összhangban kell lennie az ekliptikával, a nappályájával.

A kutatók elmélete szerint egy gravitációs zavar lökhette ki a 2008 KV42-t a fent említett területről jelenlegi pályájára. Gladman úgy véli, az objektum jelenleg egy "átmeneti fázisban" van, egy napon ezt a pályát is elhagyhatja, és akárcsak a Halley-típusú üstökösök, közelebb kerülhet a Naphoz és üstökös válik belőle. A Brit Kolumbia Egyetem csapata több mint 20, más kuiper-övi objektumot talált rendkívül meredek pályahajlással, azonban ezek egyike sem halad a szokásossal ellentétes irányba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nyaSGem #16
    Elég ha a Gemet látod, majd küldök róla fotót, ha nagyon vágyol reá.
    Amúgy is szüreti szezon van, tetszeni fog...

  • robertone #15
    Inkább fogalmazásban gyenge...

    Egy újonnan felfedezett égitest az nem új égitest, pongyola a megfogalmazás, azért kötözködtem...
  • Piel #14
    Az már lehetetlen, hogy a csillagközi űrben száguldozva messze-messze egy távoli galaxisban találkozott egy erős gravitációs mezővel, ami módosította a pályáját és a nap felé terelte? Lehet, hogy a pályamódosítást végző bolygó vagy gravitációs mező nem is a naprendszer része! Lehet, hogy van még olyan kisbolygó, aszteroida amit nem láttunk még és olyannyira ritkán jön a naprendszer közelébe, hogy mi még nem találkoztunk vele...
  • Inquisitor #13
    Ha igen, összedobjuk a zsetont és megszerezzük az ásatási koncessziót ... és mindenkitől bekaszáljuk a JEGY árát. :D
  • Epikurosz #12
    nyaSGemet mégse láthatok...
  • loky #11
    Sztem ha vesznek egy bazi nagy kukkert és jobban meglesik...tuti az lesz ráirva hogy "Made is China"
  • who am I 7 #10
    ""Az egyik legérdekesebb kérdés, hogy honnan származik""

    Természetesen a terroristáktól, csak most a hivatalos szervek terelnek, nehogy PÁNIK LEGYEN
  • who am I 7 #9
    Te Isten vágy báttya
    Mikor húzzák a koronát arra az "überokosbuksidra"?
  • nyaSGem #8
    Fallos Epikurosz,

    Mért látsz te mindenben Nibirut?
  • Epikurosz #7
    Nibiru - hun vagy?