Gyurkity Péter

HD-videók a YouTube kínálatában

A 16:9-es képarány támogatása után újabb lépéssel jelzi a videomegosztó portál, hogy a nagy felbontású tartalmak teljes integrálása felé igyekszik: minden eddiginél nagyobb méretben tekinthetjük meg a felvételeket.

A hivatalos napló bejegyzése szerint az új opciót az egyes videók alatt megjelenő "watch in HD" feliratra kattintva vehetjük igénybe (maga a felirat eddig is megtalálható volt számos felvételnél, ám a funkció támogatása csak most vált teljes körűvé). Amennyiben a feltöltő a nagyobb változatot is elérhetővé tette, minden további nélkül megtekinthetjük azt, a lassabb eléréssel rendelkezők pedig maradhatnak a megszokott minőség mellett.

Az új opcióra kattintva egy jóval nagyobb méretben megjelenő videót kapunk, ez a külső beszámolók szerint hozzávetőlegesen 854 x 479 pixeles felbontásban jelenik meg. A feltöltők számára az oldal fejlesztői részletes útmutatással szolgálnak, ami már a 16:9-es formátum támogatása óta elérhető. Nem kérdés, hogy a portál fő célja a mozifilmek és televíziós tartalmak minél szélesebb körű támogatása, itt ugyanis lassan elhárul minden jogi akadály, a tartalomszolgáltatókkal kötött megállapodásuk után pedig egyedül a megjelenítési minőség jelenthet igazi gondot. A nagyobb felbontás támogatása itt az egyedüli megoldás.

Az új opcióval egy időben a YouTube három további csatornát is közzétett, amelyek elsősorban a Google News portálról átvett híreket (pontosabban az azokhoz kapcsolódó felvételeket), illetve egyéb tartalmakat sugároznak. A News, a Music, valamint a Movies néven megjelenő kategóriák nevüknek megfelelően a (politikai és gazdasági) hírekre, a zenei, valamint a filmes tartalmakra koncentrálnak, utóbbi esetében a legnépszerűbb rövidfilmek és a moziba kerülő alkotások között válogathatunk.

A fenti újításokkal zárul a 2008-as év a YouTube számára, ezek azonban csak a fontos alapok lerakását jelentik - jövőre indulhat be az igazi nagyüzem, már ami a filmes és zenei tartalmakat illeti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • B0nFire #41
  torrent->save2pc Pro+crack
 • Gabyee #40
  Ezeket a HD verziókat hogy lehet leszedni a Youtuberól azon kívűl hogy sehogy?
 • FoodLFG #39
  Nincs.
  Core Duo T2250-es processzorom van, ami max 1,73GHz-en jár. Van még mellette 2GB DDR2.
  A videóchip pedig ratyi integrált intel GMA 950. Amikor ez kijött, akkor még az ati és az nvidia sem nagyon épített HD gyorsítást a GPU-iba. Ebben meg főleg nincs. Bár nem hiszem, hogy flash lejátszón keresztül egyébként is elérhető lenne..

  Az itt linkelt videó alatt is kb 80%-ra terheli a CPU-t a videó. Szóval valahol a határon mozog, de még elég neki, hogy folyamatos legyen a lejátszás:
  http://img139.imageshack.us/img139/8264/aaeb7.png
  http://www.youtube.com/watch?v=tzy2-UuFPJg&fmt=22

  Vannak olyan HD videók is, amik még kevésbé terhelik:
  http://img158.imageshack.us/img158/4856/aa2gd8.png
  http://www.youtube.com/watch?v=6cojSYKcuts&fmt=22

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Core_microprocessors
 • sanzihun #38
  ööö nincs HD gyorsítás a videókártyádon? Nekem 2,4ghz Pentium 4 van, 1.5gb ram 10mbit net, viszont csak fx5200 vga, tehát nem csodálkozom h szaggatnak a HDs YT videók.
 • tom.. #37
  3MBit. Ez kevés, de miután be cache-elte magát, utána néztem meg.
 • FoodLFG #36
  Nekem gagyi 1,7GHz-es kétmagos mobil intel CPU-val simán megy.
 • carlos05 #35
  Mekkora neted van? Lehet az a baj
 • tom.. #34
  Ez mind szép és jó, de egy olyan gépen(A64 3000+) ami a 720p-s bármilyen formátumú filmet simán elvisz, a fent megemlített felbontású HD filmeket kb diavetítésként játssza le..
 • akyyy #33
  mégis feltette, já milyen fasza
 • akyyy #32
  sehogy, jól széthúzta, bazze:((((((((((