MTI

Neopuritán fordulat a YouTube-nál

Neopuritán fordulatot hajt végre a YouTube, a világ legnagyobb fájlmegosztó videóportálja. A közelmúltban szigorú szabályokat hozott mindenre, ami a szexualitással kapcsolatos.

A YouTube hivatalos blogján közzétettek szerint kiskorúak számára tilos lesz, "vörös bélyeget" kap minden olyan videó, amelyben "a közönséget szexuálisan stimuláló" jelenetek vannak, lehet ez akár egy ágy megjelenése, egy átlátszó ruha, vagy kihívó testtartás. Ez vonatkozik a részletes meztelenségre, még ha nincs is erotikus összefüggése, valamint olyan jelenetre, amelyben a kamera hosszabban fixírozza a melleket vagy más intim testrészeket, még ha takartak is. A portál azonban nemcsak a szexet tiltja ki magából, hanem a káromló szavakat, képeket, erőszakos jeleneteket, legyenek azok valóságosak, vagy fikciók. Vagyis megtisztítja magát mindentől, ami másokat zavarhat, vagy bánthat - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Érdekes ez a fordulat, mivel a YouTube eddig mindennek éppen az ellenkezője volt. A kreatív anarchia jelképe, ahol mindent meg lehetett találni. A serdülőt, aki bizarr dolgokat mond vagy tesz, hogy 15 percre híres legyen, a videozsurnalisztika legmélyebb pontját, a náci kórusokat, amelyeket egyébként nemrég kitiltottak, televízióktól engedély nélkül átvett kalózvideókat. Mindenki közzétehette előzetes ellenőrzés nélkül saját videóját, amit azonnal láthatott az egész világ és csak a második pillanatban iktatták ki, ha sértett valami szabályt.

A változás oka lehet, hogy a YouTube nem hoz elég profitot a Google-nak, amely pedig sok pénzért, 1,65 milliárd dollárért (336 milliárd forint) vásárolta meg. A portált csak reklámmal lehetne rentábilissá tenni, a nagy szponzorok azonban ódzkodnak tőle a tartalma miatt. Közrejátszik a válság is, amely a Google-t is érinti. A portál ezért már egy idő óta növeli azoknak a videóknak a számát, amelyeket a tévékkel kötött szerződésekkel vagy szórakoztató műsorokról vesz le. A látogatók szerepe így egyre marginálisabb lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #7
    Igy meg tobb penzbe kerul az ellenorzes es kevesebb lesz a latogato, sot tobb lesz a rivalis oldal.
    Talan azert takaritanak mert nagy szerzodeseket akarnak kotni.. de akkor mar nem az lesz a youtube mint eddig.. vagyis lehetne egy uj szolgaltas mas nevvel parhuzamosan a U2bbal.
  • balage187 #6
    Nem tudom, hogy igy vajon tenyleg tobb penzt, hoz-e majd a Youtube. Ha minden szart kitiltanak baromsagok miatt, akkor egyreszrol kisebb lesz a kinalat (torlesek miatt), kevesebb lesz a latogato; masreszrol sokkal kevesebben fognak feltolteni, mert barmikor torolhetik a videot ostoba indokkal, ebbol is az kovetekezik, hogy kevesebb lesz a latogato. Es az egesz reklam business a latogatoszamon alapul, szoval kivancsi leszek, de ezzel a lepessel egyaltalan nem ertek egyet.
    Persze ertem en, hogy mi a cel. Az, hogy tobb hirdeto jelenik majd meg a "nemodavalo" tartalmak kiszurese utan. De az esetleges csokkeno latogatoszamot is figyelembe kell venni, igy mar nem biztos, hogy penzugyileg sikeres lesz ez a lepes.
  • torcipepe #5
    ismerek olyan srácot, aki azt mondta a háttérképemre, hogy fujj, pedig csak egy bikinis csaj volt rajta, mindezt azért, mert őt még nem érdekli az ilyen. ha őt veszem alapul, akkor a sokkal nyomingerebb amcsi kölykök is ugyanezt teszik. tehát van valami belső védelmük. nem kell őket védeni. aki megakar nézni egy pornóvideót a youtube-on, az tegye, akit nem érdekel az úgyse indítja el, akit meg igen, azt zavarni fogja, hogy egy tucatszor kell ráböknie az "elmúltam xx éves" gombra.
  • arty #4
    Álszentség rlz.
  • djw #3
    ennek pedig az lesz az eredménye, hogy egy leleményes ember most csinál egy wetube -ot, ahova aztán mehet minden fos
  • Epikurosz #2
    Bárcsak a való világ szórakozóhelyeiről is ilyen könnyen lehetne kitiltani a civilizáltan viselkedni nem tudó sz.r alakokat.
  • nohea #1
    hát ezt a f.szságot... "lehet ez akár egy ágy megjelenése, egy átlátszó ruha, vagy kihívó testtartás" - most akkor minden másfeledik videót kitiltanak, és a kiskorúak a saját feltöltött tartalmaikat se fogják tudni megnézni? ...ezt a f.szságot!