Gyurkity Péter

MGM-filmek és sorozatok a YouTube-on

Máris megszületett a megállapodás az első nagy filmstúdióval a YouTube portál szélesebb körű felhasználásáról: a Google videómegosztója ráteheti a kezét az MGM filmes és televíziós tartalmaira.

A múlt héten még arról számolhattunk be, hogy egyes források szerint a Google tárgyalásokat folytat a nagyobb hollywoodi stúdiókkal annak érdekében, hogy a YouTube portál kínálata teljes mozifilmekkel és televíziós műsorokkal egészüljön ki. Korábban egyedül a CBS vállalkozott arra, hogy bizonyos műsorai esetében engedélyezze a teljes anyagok közzétételét, ezúttal azonban egy igazi nagyágyú iratkozott fel a listára.

Az MGM ugyanis a napokban aláírta a megállapodást, amelynek értelmében máris megkezdik saját tartalmaik feltöltését az oldalra - természetesen egy külön erre kialakított csatorna keretein belül. Ezzel lehetővé válik a stúdió teljes kínálatának megtekintése az oldalon, ráadásul teljesen ingyen, mivel a látogatóknak egyedül a lejátszás alatt felbukkanó reklámokat kell elviselniük - ez nem tűnik nagy árnak, tekintettel arra, hogy teljesen legálisan juthatunk hozzá az egyes alkotásokhoz. Első körben az MGM néhány régebbi sorozatának bizonyos epizódjait osztja meg az internetezőkkel, a közeljövőben azonban gyorsan bővülni fog a kínálat.

A források nem mulasztják el megemlíteni, hogy a keresőcég további stúdiókkal tárgyal hasonló együttműködés kialakításának reményében. Korábban erre nem igazán mutatkozott remény, mivel a cég oda-odapörkölt a szórakoztatóiparnak, amikor nem volt hajlandó elismerni felelősségét az illegális felvételek elérhetővé tételében, ezt követően pedig hivatalos írott kérelmeket várt az egyes cégektől minden olyan esetben, amely a felvételek eltávolításához vezethetett. Az NBC által támogatott Hulu portál megjelenése azonban megmutatta, hogy a stúdiók hajlandóak kihasználni az internet nyújtotta lehetőséget, így a Google is változtatott álláspontján.

A legnagyobb akadályt jelenleg az jelenti, hogy a keresőcég ragaszkodik egy bizonyos reklámformátum alkalmazásához, néhány stúdió pedig nem ebben látja a megoldást. A megállapodáshoz közel álló források szerint egyébként a bevételek 70 százalékát az együttműködő cégek kapják, a Google 30 százalékot tart meg magának (ez persze változhat minden egyes szerződés esetében, ám a lényeget azért látjuk). Az MGM partnerségét várhatóan ma jelentik be hivatalosan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Polllen #10
  Ha ez így meg tovább, a szolgáltatók milyen indokkal fogják korlátozni a sávszélességet?
  Kronikus youtube függöség miatt túlterheli a hálózatot és ezért a te érdekedben korlátozzuk a hozzáférésed?:D
 • Tetsuo #9
  az mar fent van tobb eve :) igaz h nyomi felbontasban ugyancsak..
 • flashpointer #8
  jurassic park 1 már fenn van :)
  de csak normál felbontásban, igazi élvezet lehet
 • passatgt #7
  külföldiket sem tudod nézni szerintem

  legalábbis nagy részét
 • KarmaXXL #6
  Megelőztél két órával, pont ezt akartam kérdezni
 • spy803 #5
  Tom & Jerry is fent lesz? :)
 • Alexease #4
  Nem jotekonysagi vallalat, nem ingyen adjak, reklamokert:) A reklamok a fizetokepes keresletnek szolnak, ami legnagyobbreszt Angol anyanyelvu es/vagy termeszetes, hogy beszelnek Angolul;)

  Persze, ha a reklamblokk engine (felirat es/vagy videobetet) olyan lenne, hogy IP alapjan "honositana" (lehetoseg lenne esetleg Magyar reklamok elhelyezesere is), akkor talan meg a feliratot is megcsinalnak (a megrendelo reklamceg - legalabbis ha van esze, ha kotelezik stb.).

  De nalunk meg azt a ket szerencsetlen, nyomorek, ultra gagyi kereskedelmi csatornat sem kepesek online leadni;)
 • JungleGeorge #3
  Lehet lesz hozza felirat is. Elmeletileg megoldhato.
 • DjDano #2
  Ez mind szép és jó, de sajnos a perfekt angol tudás se árt ha élvezni akarjuk
 • Risu Führer #1
  a minőségük milyen lesz?