Gyurkity Péter

Időzített videók a YouTube oldalán

Egy apró, de nagyon is hasznos ötlettel bővült a YouTube eszköztára: a felhasználók közvetlen hivatkozásokat hozhatnak létre, amelyek a kívánt pillanatról indítják az egyes felvételeket.

A hivatalos blogban közölt bejegyzés szerint a közvetlen hivatkozások, vagyis az egyes felvételek oldalaira mutató linkeket ezentúl további adatokkal is kiegészíthetjük, amelyek lehetővé teszik, hogy a felvétel az általunk kiválasztott másodperctől induljon. Ezzel kiragadhatók a kiválasztott jelenetek, a felhasználóknak ugyanis többé nem kell kézzel belőniük ugyanezen időpontot - mi több, további kényelmi opciókkal is elérhetjük ezt a szolgáltatást.

A "deep link" néven emlegetett megoldás lényege, hogy a közvetlen hivatkozások végére egy rövid utótagot teszünk, amely az alábbi formátumot követi: #t=1m15s. A videó pontos kódját tehát ez a bejegyzés követi, természetesen az általunk kívánt időponttal behelyettesítve a fenti számokat. Ennek eredményeként a linkre kattintva a videó lejátszása a kiválasztott időponttól indul,vagyis a látogatók pontosan azt látják, amit mi kijelöltünk számukra. A fejlesztők kiemelik, hogy a megoldás jelenleg kizárólag a közvetlen hivatkozások esetében működik, vagyis a beágyazott videók esetében egyelőre le kell mondanunk annak alkalmazásáról.

A további kényelmet szolgálja, hogy a hozzászólásoknál jóval egyszerűbben létrehozhatjuk a fenti hivatkozásokat. Elég egy olyan kommentet fűzni a listához, amelyben megemlítjük az általunk kiválasztott pillanatot, így például az 1 perc 15 másodperces induláshoz a hozzászólásunk a következő bejegyzést kell hogy tartalmazza: "1:15". Fontos megjegyezni, hogy a pontos időpont előtt és után szóköznek kell szerepelnie, ellenkező esetben a hivatkozást nem hozza létre a motor - elég csak pontot tenni az időponttal záruló mondat végére, a kívánt eredmény máris elmarad.

Láthatjuk, hogy egyetlen apró változtatásról van szó, ez azonban egyszerűségében nagyszerű - ezzel a felhasználók is egyetértenek, akik máris megkezdték a lehetőség kiaknázását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)