Gyurkity Péter

Kettéválik az AMD

Beigazolódtak azon korábbi pletykák, amelyek a processzorgyártó kettéválásáról, illetve a gyártóüzemek kiválásáról szóltak. A cég - arab befektetők segítségével - így vészelné át a nehéz időket.

Az AMD rövid sajtóközleményben jelezte, hogy komoly bejelentésre készülnek, amelyben ismertetik a cég jövőjét biztosítani hivatott elképzeléseket. Ennek tartalmát már korábban kiszivárogtatták, hiszen arról már májusban beszámoltunk, hogy a vezetés kihelyezné a chipgyártást. A cél természetesen a költségek lefaragása, valamint a fejlesztések ütemének megőrzése, amelynél eddig hátrányt jelentett a nagy méret, hiszen a cég bevételei nem tartottak lépést a korábban végrehajtott befektetésekkel.

Azt már jó ideje sejteni lehetett, hogy nem megy minden rendben a kisebbik processzorgyártó háza táján. Az Intel a Core 2 családdal elindította ellentámadását és azóta úgy tűnik, hogy tartani is tudják újból kialakított előnyüket - az AMD számára ez visszaesést, a forgalom és a bevételek csökkenését jelentette, amely különösen az ATI felvásárlása után érintette kényelmetlenül a céget. Augusztusban arról érkeztek hírek, hogy haboznak felépíteni vadonatúj üzemüket az Egyesült Államokban, ami az anyagi háttér és a körülmények ismeretében nagyon is érthető.


A terv a következő: az Abu Dhabi-i székhelyű két befektetési csoport segítségével végrehajtják a kettéválást, az egyelőre The Foundry Company néven futó félvezetőgyár veszi át az összes meglévő gyártósort, igaz a cégben 44,4 százalékkal megmarad az AMD tulajdona. Ebbe a társaságba előbb 2,1 majd 3,5-6 milliárd dollárt fektet be az arab tulajdonos, amiből részben felújíthatják az AMD-től a Foundryhoz kerülő drezdai chipgyárat, részben építhetnek egy újat az amerikai Albany városában. Az így kialakuló cégben az eltérő tulajdoni hányad ellenére azonos szavazati joguk lesz a tulajdonosoknak.

A nagyobb rész viszont az Advanced Technology Investment Company (ATIC) birtokában lesz, amely 1,4 milliárd dollárt szán a kezdeti lépésekre az új cégnél, további 700 milliót pedig az AMD-nek fizetnek ki, helyrebillentve ezzel a megdőlt pénzügyi egyensúlyt. Az AMD a maga részéről folytatja a chipek fejlesztését, míg az új vállalat ezen chipek (és más jelentős szereplők termékeinek) gyártására specializálódik. A lépés természetesen időt igényel, mivel a szétválást jóvá kell hagyniuk a részvényeseknek, majd a versenyhatóságoknak is, így végrehajtására legközelebb jövő év elején kerülhet sor.

Kettéválik az AMD
(Összesen 992 szavazat)
  • Letör a hír, drágulni fognak a processzorok
    26 % (262 szavazat)
  • Nem lesz hatása a chippiacra
    11 % (107 szavazat)
  • Várható volt, hiba volt az ATI felvásárlása
    31 % (307 szavazat)
  • Az Intel dörzsölheti a markát, bejöttek a praktikáik
    18 % (178 szavazat)
  • Lényegtelen üzleti csűrés-csavarás
    13 % (126 szavazat)
Az AMD az osztódással lényegében beismeri, hogy nem tud lépést tartani az Intellel. A társaság kasszájában júniusi adatok szerint 5,3 milliárd dollár hitelállomány és mindössze 1,6 milliárd dollár készpénz volt. Ez kevés ahhoz, hogy lépést tartson az egyre kisebb, gyorsabb, alacsonyabb fogyasztású chipek gyártásáért folytatott versenyben. Ehhez a termelési kapacitások felújítására, illetve újak építésére van szükség, amihez plusztőke kell. Az AMD-ről leváló gyártás azt jelenti, hogy az Intel marad az egyetlen olyan vállalat a chipiparban, amely fejleszt is és gyárt is mikroprocesszorokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M0RN1NGST4R #65
    Arabian Micro Devices?
  • FlyingV #64
    te meg miről beszélsz? xDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Már boccs, de ez a nekrológ arra emlékeztet, amikor nemrég 'véletlenül' kikerült Steve Jobs előre megírt nekrológja.. Gondolkodjál, ennél jobb helyzetbe nem is nagyon kerülhetett volna az AMD..
  • magus4884 #63
    Szegény AMD!Én azért sajnálom mert egy nagyon jó proci fejlesztő és gyártó volt!!Én az AMD oldalán álok és mindig is amd procit vette és eddig nem volt vele gondom!!És az amd soha nem ata fel a küzdelmet és jó párszor vissza csapot az intelnek!!!Mikor AZ Ati-t megvete az AMD az egy picit nagy falat volt de szerintem visza tuta volna magát hozni egy kis bevételi töbletel,de hát az Intel jobb tecnologiákat hozot ki és jobb bevételt szerezet igy a piaci részesedés nagy része az intelé volt::( De most akkor az AMD-ét tul kép két ARAB cég vásárolta fell?Remélem majd az AMd ujra 100%os lesz arabók nélkül!!De tény most az Intel nyagyon jó és bivaly erős,de vigyáznia kell nehogy egyedül maradjon a piacon mer akkor az árak égbe szöknek!
  • Hunreal #62
    Szia!

    Magam részéről ezt soha sem állítottam, pedig 2003 óta vagyok itt tag. Sajnos itt az SG-n van már néhány informatikai zseni, aki mindig mindent jobban tud. Egyszer tudós, máskor cégvezető, néha kémikus, esetleg maffiavezér (ilyen is volt) vagy talán hadiiparban dolgozó..

    Üdv, Hunreal
  • Hunreal #61
    Nyugi engem sem érdekelnek a Te dolgaid. :)
  • Neutr@lizer #60
    birom hogy hirtelen mindekni szakero lett. miert nem vagytok cegvezetok?
  • Justil #59
    jaj istenem már bánom hogy hozzádszóltam. nem nagyon érdekelnek a hülyeségeid, ugyanis :) szép estét!
  • Hunreal #58
    dehogynem Te okoska.. Istenem... menthetetlen egy ember vagy... Hadiipar mi?? Az tény, hogy a hadiipartól jó pár dolgot kaptunk MI KÖZEMBEREK, ÁTLAGEMBEREK, de közel sem annyit mit gondolnád. Szerinted miért van az, hogy például a civil használatra a GPS pontatlan?? Miért van az, hogy az internet már a 70-es években volt, de az ÁLLAMPOLGÁROKHOZ ez mikor jutott el? A számítástechnikában is előrébb van a hadiipar, de kérdem én: Mi felhasználók mikor kapjuk kézhez ezeket az eszközöket? Hány év elteltével? Az hogy miért kapja meg a civil ember később vagy lebutitva az adott eszközt, azt szerintem kitalálod te magad is...
    A másik az, hogy mi t*köm köze van az Intelnek a hadiiparhoz? Ez most hogy jön ide? Te, én akkor is később kapom meg az új fejlesztéseket ha az Intel az ET-nek gyártja a csodaprocesszort. Amíg nincs verseny, addig nem is gyors a fejlesztés... LÁSD: WINDOWS - LINUX , IE - FIREFOX , Játékgyártó cégek (Kinek jobb a grafikai minősége) vagy a mostani Iphone vs telefongyártók. Szerinted ha az apple nem készíti el az érintőképernyős telefonját (TÖMEGGYÁRTÁSBAN, KÖZEMBEREKNEK), akkor a többi telefongyártó (Nokia) mikor lépte meg volna ezeket? Az Iphone után az összes gyártó készit(i)ette a saját maga-maga termékét. Oké lehet már ezer éve és létező technológia volt, de a verseny hatására készültek el a többi gyártó, hasonló telefonjai.
    Mint mondtam a hadiiparnak rengeteget köszönhetünk, de közel sem annyit mint gondolnád. Míg megkaptuk a civil életbe a technológiát azért teltek-múltak az idők.
    A fejlesztések meg igenis VISSZAESNEK! Tudod a FUTÓVERSENY...!!! Látszik egyáltalán lövésed sincs a kereskedelmi vonalról... Fröcsögsz, okoskodsz, de r*hadtul nem veszed észre, hogy egyedül vagy az állításiddal.. Nem furcsa ez számodra?
  • Justil #57
    azt nem mondom hogy nem lennének drágák a procik, de hogy belassítana, azt kétlem...esetleg a mezei user szemszögéből úgy tünhetne, hogy kevesebb a fejlesztés, de az hogy ténylegesen visszavegyenek belőle valójában nem történhet meg...
  • Justil #56
    de te síkidom, a számítástechnika - és még sok más terület - fejlődését mindig is a hadiipar fogja a legjobban előrelendíteni, nem pedig két processzorgyártó versenye...látszik hogy nem sokat értesz a világ működéséből