Dojcsák Dániel

A magyar gyerekek is csüngenek a hálón

29 ország, 9-14 éves fiúk és lányok és az ő internetezési szokásaik. Bölcs segítő szülők, akiktől tanulni lehet, többek közt illegális letöltést is, tinilányok, akiknek trendi egész este egymással csacsogni MSN-en, fiúk, akik az online játékokkal kezdik és csak később ismerkednek meg a webbel. Érdekes, eddig sosem kutatott témák, ráadásul hazai adatokkal.

Az Európai Bizottság Általános Információs Társadalom és Média Igazgatósága által kiadott 2007-es Eurobarométer jelentése először vizsgálódik gyermekek körében is a hálóhasználati szokásokról. A felmérés célja, hogy kiderítse veszélyben vannak-e a netező gyerekek Európa szerte. A "Biztonságos Internet a Gyermekekért" kvalitatív tanulmányhoz összesen 29 országban, tehát a 27 EU tagállamban, Norvégiában és Izlandon kérdeztek meg fiatalokat, így többek között hazánkban is. A minta itthon 24 főből állt, 16-16 9-10 illetve 12-14 éves gyermekből, mindkét csoportban fele-fele fiú illetve leány. A hazai kutatást az AdHoc Plus Research végezte.

A kutatás célja az volt, hogy kiderüljön, hogyan használják a gyerekek az internetet és a mobiltelefont, hogyan viselkednek online és milyen benyomásaik vannak a biztonsági kockázatokról. A mintavételnél a háztartások szociális szintjeit vették figyelembe (magas beosztású menedzser vagy cégtulajdonos szülő, középvezető szülő, irodai alkalmazott szülő, munkás szülő), továbbá az internetelérés helyét (otthoni széles/keskenysáv, iskolai), saját számítógép/mobiltelefon meglétét.

Az első lépések... vagyis klikkek

Nem okozott meglepetést, hogy a gyermekek nagy része a család többi tagjától tanulja meg a netezés csínját-bínját. Főként a szülők adják az első löketet, de az idősebb testvéreknek is mindig komoly szerepük van a fejlődésben. Az első lépések után viszont jellemző, hogy önállóan lépnek tovább, kisebb problémáikkal pedig már inkább a barátaikhoz fordulnak. Nagyon meglepő, de a megkérdezettek nagy része már 5-6 éves korában használni kezdte a hálózatot, míg az is előfordult, hogy 4 évesen a monitort bámulta néhányuk.

"Édesanyám mindig ott ült a számítógépnél, ezért kíváncsi lettem." - 9-10 éves lány
"Édesapámnak sokáig kellett dolgoznia, egész éjjel a munkahelyén maradtunk, mikor elkezdett tanítani." - 9-10 éves fiú

Szintén nem meglepetés, hogy az új generációnak már kötelezően mindennapi program az internethasználat, de a legritkábban netezők is hetente 2-3 alkalommal a gép elé ülnek, főként iskola után, illetve esténként pizsamaosztás előtt. Szerencsére a legtöbb gyereknek (vagy a szüleiknek) van még realitásérzékük, így az általános időtartam a fél óra, egy óra, de néhányan már most függőek, és napi 2-5 órát csüngenek a hálón.

"Reggel felcsatlakozom a netre és zenéket, filmeket töltök le egész nap, így mire hazaérek a suliból, a letöltések készen vannak." - 12-14 éves fiú

Csak módjával

A szülők többsége persze próbálja korlátozni főleg a fiatalabb korosztályt és különböző indokokkal hessegetik őket el a géptől: "Van mit csinálnod; Rontja a szemet; Lusta leszel, ha egész nap ott ülsz; Szükséged van friss levegőre; Ideje aludni; Sportolj". A szülők tehát többnyire odafigyelnek a gyermekeik egészséges fejlődésére és ez így is van jól. Az idősebb gyermekeknek viszont sokszor saját gépük van a saját szobájukban, amit nehezebb kontrollálni.

"A bátyám odaragasztja magát a géphez, ezért én nem tudom használni" - 9-10 éves lány

Az is érdekes természetesen, hogy mit csinálnak a srácok a neten, hiszen ez csak egy eszköz, mint a TV vagy a szabadtér, számos módja van itt is az időeltöltésnek. A legtöbben chatelnek (főként MSN), igaz a lányok itt előrébb járnak, mint a fiúk. Szórakoztatónak találják, hogy otthonról is tarthatják a kapcsolatot a barátaikkal és megbeszélhetik a dolgokat, amire napközben nem maradt idő. A fiúk eközben inkább online játékokkal játszanak szívesen, és bár eleinte ez tölti ki idejük nagy részét, később újabb dolgokat fedeznek fel a hálóból. A fenti idézetnek megfelelően rendszeresen töltenek le filmeket, zenéket, videókat, játékokat és ez alól nincs kivétel sem kor, sem nem alapján. Népszerűsége azért töretlen, mert felváltja számukra az egyébként drága szórakozási lehetőségeket, amit zsebpénzből vagy eleve a családi kassza szűkössége miatt nem engedhetnének meg.

Szülőket utánozva

Természetesen a klasszikus funkciókra is rátaláltak, így az érdeklődési körüknek megfelelő keresés, böngészés is jellemző, bár ez inkább az idősebbekre jellemző (ne felejtsük el, hogy a Google friss keresési listáján hányadik lett a tini hóbort "emo" kifejezés) Saját témákkal kapcsolatban szinte mindannyian használnak keresőt, de az idősebb korosztály közel fele már iskolai feladatokhoz is aktívan merít innen. Majdnem egynegyedüknek van saját blogja, kicsit többük írogat bele ismerősök blogjába, de csak alig kommenteznek ismeretlenek webnaplójába. A 32-ből 18-an osztanak meg fotókat neten, sőt 10-en telefonálásra is az internetet használják (valószínűleg szüleik legnagyobb örömére). Továbbá használják a netet e-mail küldésre/fogadásra, aminek az a magyarázata, hogy az felnőttes viselkedés forma számukra és leutánozzák a szüleiket.

"Minden nap ellenőrzöm a leveleimet, mint Anyu és Apu" - 12-14 éves fiú

Félelem és reszketés a chatszobában

A net persze veszélyeket is rejt számukra, ami a korral halványodik, hiszen az idősebb korosztály nagy része biztonságosnak találta az internetet, míg a kicsik számos ijesztő dologra is akadtak. Legtöbben a vírusokat tartják veszélyesnek, de tudják, hogy az online környezet miatt nagyobb rizikót vállalnak. Emellett féltik a személyes adataikat is, mint cím, telefonszám. A szüleik többnyire javasolják nekik, hogy ne nézzenek meg ismeretlen oldalakat és ne nyissanak meg ismeretlen feladójú leveleket. Az is érdekes, hogy ebből a kicsi mintából is kiderült, hogy a pedofília létező veszély, hiszen az egyik 9-10 éves lány és az egyik 13 éves fiú is beszámolt chat szobán belüli perverz megkeresésekről.

A fiatal korosztály számára fokozott csapda a netes átverés, ami kihasználja gyermeki naivitásukat és az ingyenesnek hirdetett szolgáltatások valójában komoly összegekbe kerülnek (például a Jamba). A legtöbben antivírus programokkal védekeznek, illetve a kicsik legtöbbször kitalált neveken regisztrálják magukat mindenhová és semmilyen személyes adatot nem adnak meg. (Tudatos fogyasztói társadalom?). Nem feltétlenül a szülői tiltás miatt, hanem saját belátásuk szerint sem látogatnak gyanús, félelmetes, undorító, perverz, ismeretlen oldalakat, de ha mégis odatévednek, akkor azonnal kilépnek.

Úgy tűnik, hogy a szülők is orientálják gyermekeiket, de nincs is szükség a legtöbb esetben szoros kontrollra, így szabadon mozoghatnak bárhová, mégis viszonylag biztonságosan léteznek a virtualitásban. Annak ellenére, hogy számos veszély fenyegeti őket, mint zaklatás, becsapás, vírusok és sokkoló tartalmak, minden valószínűség ellenére egészségesen nőnek fel.

Warez királyfik és királykisasszonyok

Egy nagyon érdekes pont viszont az illegális letöltések kérdése. Nagyrészt zenéket töltenek le és ezt teljesen természetes lehetőségnek tartják. Legtöbben hallottak arról, hogy nem jó dolog így letölteni, mert a zenészek nem kapják meg a pénzüket érte, de nem érdekli őket. Véleményük szerint a zenei lemezek elfogadhatatlanul drágák, sőt a legális letöltések is, ezért ezt nem engedhetik meg maguknak. Viszont egy minimális összeget többnyire hajlandóak lennének fizetni érte, mint 10 Ft/szám. (Ez azt jelenti, hogy azért nem kell a pokolra küldeni őket, hisz a havi zsebpénzből 10 Ft arányaiban sokkal több lesz, mire felnőnek.) Érdekes, hogy a legtöbb gyerek nem érti az ellentmondást, hiszen a szüleik is sok mindent letöltenek és ha ők csinálják, akkor az csak jó lehet. Sőt többnyire biztosak benne, hogy nem lesznek megbüntetve illegális letöltésért.

"Van egy programom, amivel mindent le lehet tölteni" 9-10 éves fiú
"Édesapám sok mindent letölt és nem fizet érte" - 9-10 éves lány

Végezetül néhány tanács, melyet a gyerekek adtak saját korosztályuknak: "Ne használd a netet 5 éves kor előtt; Ha nem tudod, hogyan kell csinálni valamit, inkább lépj ki onnan; Kérj segítséget az idősebb testvértől vagy baráttól; Ne játssz mások mobiljával, mert letörölhetsz valamit; Ne nyiss ki üzeneteket, amiről nem tudod, kitől jött; Ha valami undorítót látsz, lépj ki azonnal; Mutass jó példát [a fiatalabbaknak], hogyan és mit használjanak, így nem lesz idejük más oldalakra."

A kutatás weboldala
A magyar eredmények

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #58
    nem kapcsolja be
  • axaard #57
    Kösz, ezt nem tudtam. :-D
  • TeszteloPontHu #56
    "Letölteni legális, a forrás legalitásától függetlenül. Magyarországon. Tehát amit a netre valaki feltett, (akár legális, akár nem), te tök legálisan letölthetesd, ha a feltöltő neked megendi."

    Ez nem egészen így van. Csak a zenére és a filmre igaz, szoftvereket nem lehet legálisan ingyen letölteni (kivétel persze a freeware, shareware stb. szoftvereket).
  • axaard #55
    Nah, akkor néhány beírásra válaszolok:

    "Akkor én biztos nem vagyok normális, mert másfél éve csak nod32 van telepítve és még 1 vírusom/trójaim se volt...én kérek elnézést májszter."
    Vagy csak nem vette észre. Ne keverjük a kettőt. Nem védem egyik vírusírtót se, nekem egy sincs fent, nem is kell, tudom hova szabad mnni, hova nem. Csak azt, hogy a vírusírtó nem vezsi észre a vírust, ne keverjük azzal, hogy nincs vírus.

    "de. jó spamszűrés kell, miért ne lehetne használni
    nem kell a spamet túlfetisizálni"
    akinek esze van, tényleg nem hagyja, hogy e-mail címe túl sok, túl híres oldalon megjelenjen mailto: formában. Mayx úgy, hogy mailto:pistike#KUKAC#gmail#pontocska#com

    "de pl az Avant Browser már egyáltalán nem az sőt, sztem még jobb is mint a firefox."
    Attól még az IE motorját használja, tehát ugyanolyan fostalicska, a designerek ugyanannyit szopnak vele. Jah, hogy az téged nem érdekel, hogy a net előre halad-e, vagy egyhelyben toporzékolunk?
  • dookie #54
    na akkor jön a savazás
    1. nem kértem a véleményed
    2. 2005 óta netezek.... -.-
    3. az én apám úgy nevelt, hogy fiam, a saját károdon tanulsz. Lehet neked ez kimaradt...
    4. ha normális embert ennyi mindent nem csinál akkor te mit csinálsz? ülsz a gép előtt és nem nyúlsz semmihez?
    jah nem, te vagy az a roppant okos ember, akinek elég egy sp2 tűzfal meg ilyen hüyleségek...

    u.i eléggé sablonosnak tűnik a hozzászolásod...nem lehet hogy valahonnét?? ja nem..normális ember nem másol más hozzászólását, sőt normális ember nem is fórumozik, mert mint tudjuk ilyen gyökerek is "rajta vannak"
  • tommyg #53
    Te egy f@sz vagy ennyi a véleményem!
  • Mr_no_NaMe #52
    Akkor én biztos nem vagyok normális, mert másfél éve csak nod32 van telepítve és még 1 vírusom/trójaim se volt...én kérek elnézést májszter.
    Nagyjából viszont igazad van. Mellesleg IE az tényleg fos de pl az Avant Browser már egyáltalán nem az sőt, sztem még jobb is mint a firefox.
    Abba is igazad van, hogy normális ember nem warezol. Tessék torrentezni!
    És ha probléma az emil publikálás, akkor meg csinálsz egy külön erre a célra kikészített emilt amit csak regelésekre használsz.
  • Mike #51
    ausztriában az MM-ben Jagged Alliance 2 - 1 euro, és dobozban
  • Mike #50
    nekem a sima win tűzfal is elég kitétel is tetszik
  • Mike #49
    pár megjegyzés

    "- Normális ember a neten sehol nem írja le az e-mail címét."
    ez megkerülhetetlen, miért ne írnám le, max többet tartok

    "- Normális ember nem regisztrál olyan oldalon, ahol "mailto:" link formájában vagy bárhogyan publikálásra kerül az e-mail címe."
    de. jó spamszűrés kell, miért ne lehetne használni
    nem kell a spamet túlfetisizálni

    Vius Buster? ehehe, IDG-s kollégának tetszik lenni?
    előbb vágom fel az ereim, minthogy VB kerüljön a gépemre
    a NOD32 pedig egyáltalán nem szar

    pornóra van egyszerübb megoldás is

    lehet használni IE-t de csak az átlag site-okon
    firefox sem a tökéletesség mintapéldánya azért, de használhatóbb.
    opera is jó

    A TB-ben az a jó, hogy update után nálam soha többé nem indult el, ezen a gépen, reinstall után sem, szal nyasgem TB

    a többivel nagyjából egyetértek

    még1: gondolom te vagy a nomrális ember
    szal szép dolog az ego, de nem te tojtad a Napot
    kevésbé pökhendi megfogalmazással többre mentél volna