Napi Online

Senkit nem érdekel az IPv6, mégis indul az átállás

Bár beindulni látszik az átállás az internet új, IPv6-nak nevezett protokolljára, használatára azonban egyelőre semmilyen igény nem mutatkozik a vállalatok részéről. Szakértők szerint ennek ellenére az átállás nem halogatható sokáig, mert a jelenleg is használt címzési rendszer által használható IP-címek a század második évtizedének elején el fognak fogyni.

Idén májusban Viviane Reding, az Európai Unió információs társadalomért és a médiaügyekért felelős biztosa figyelmeztette Európát: ideje elkezdeni az átállást a korszerűbb IPv6-os rendszerre. Az Európai Bizottság ki is tűzte a célt, 2010-ig az unió vállalatainak, közintézményeinek és háztartásainak negyede térjen át az IPv6 használatára. Az internet működéséért felelős szervezet, az ICANN az idén az internet lelkének számító 13 root szerverből hatot felkészített a technológia támogatására. Az elmúlt hetekben pedig az Externet internetszolgáltató figyelmeztette előfizetőit egy rövid, egyórás szolgáltatáskimaradásra, mert egyes eszközeit IPv6-képessé teszik. Úgy tűnik, itt az idő.

Az 1980-as évek elején létrejött IPv4 szabvány elméletileg mintegy 4,3 milliárd csatlakozó eszköz megcímzését - és ezzel használatát - teszi lehetővé. A világháló rohamos bővülésével, illetve hogy számos tartományt nem publikus vagy speciális célokra foglaltak le, lassan kezdenek kimerülni a szabványban rejlő lehetőségek. Az IP címtartományok kiosztása földrajzilag is meghatározott, ezért más mennyiség áll rendelkezésre az egyes kontinensek számára. Emiatt az IP-címek szűkössége Európában és Amerikában még nem kritikus, ezzel ellentétben azonban Ázsiában már szinte lehetetlen szabad IPv4-es címhez jutni - jelentette ki Sátor Csaba, az Interware Zrt. vezérigazgatója.

Bár az elméleti határ még messze van a jelenleg használt internetre kötött eszközök számától (a Gartner piackutató becslése szerint közel egymilliárd személyi számítógépet, míg a netcraft.com adatai szerint nagyjából 178 millió webszervert használnak a világon), az EU májusi közleménye szerint már csak 700 millió IP-cím áll rendelkezésre. Szakértők szerint a címek gyorsuló fogyásának az internetes televíziózás terjedése az egyik fő oka, mert az itt alkalmazott set-top-boxoknak legalább két IP-címmel kell rendelkezniük.

Most már a népszerű, nagy látogatottságú web-oldalak átállításán és az internetszolgáltatókon a sor, hogy a jövőben mind az IPv4-, mind pedig az IPv6-címeket megfelelő módon kezeljék, az automatikus átjárás ugyanis nem biztosított - figyelmeztetett az ICANN szóvivője a hat rootszerver korszerűsítése kapcsán. Egy csak IPv4-címmel rendelkező weboldal ugyanis nem jeleníthető meg egy csak IPv6-os címmel rendelkező számítógépen, és vice versa. Szerencsére egy számítógépen mindkét protokoll működhet egymás mellett, s az elterjedtebb operációs rendszerek (a Vista-, a Linux- disztribúciók és a MacOS X) már mind támogatják az új technológiát.

Az új protokoll legfőbb előnye az új IP-címzési struktúrában és így a kiosztható egyéni IP-címek mennyiségében rejlik, de ezen kívül sok más újdonságot is beépítettek, illetve befoltoztak pár olyan gyenge pontot, ami az IPv4 használatánál problémás. Ilyen például, hogy nem lesz szükség NAT-nak elnevezett címfordító technikára, mivel lesz elég egyedi cím. Így könnyebben használható sok olyan alkalmazás és protokoll (VPN-protokollok, VoIP-protokollok, P2P-hálózatok), amelyeknek korábban problémát jelentett a NAT. Az IPv6-nál az egyes mobilszámítógépek saját egyedi IP-címe hordozható, így bárhol, bármikor tudnak csatlakozni az internetre és el is lehet azokat érni. Az új rendszer integrált része az IPSEC titkosítóprotokoll, ezzel bármilyen adatforgalom titkosítható két végpont között, nem kell hozzá külön eszköz (router, tűzfal, VPN-kliens), és az IPv6 QoS (Quality of Service) minőségbiztosítási módszerei kibővültek, hatékonyabbá váltak.

Petrényi József, a Microsoft Magyarország szakértője szerint a Vista olyannyira a jövőre orientált, hogy alapértelmezetten települnek és aktívak az IPv6 meghajtószoftverek a hálókártyákhoz (és le sem lehet szedni), míg az ugyancsak feltelepülő IPv4-es meghajtószoftverek eltávolíthatók.

Az átállás nem egyik napról a másikra történik, hiszen a hálózati forgalmat kezelő eszközök mindegyikének ismerni kell az új protokollt ahhoz, hogy tökéletesen működjön a címek értelmezése - közölte Réczi Gábor, a NetAcademia Oktatóközpont rendszermérnök oktatója. Ha például egy tűzfal még csak az IPv4-et tudja értelmezni, akkor egy IPv6-os kérést nem is szolgál ki, elutasítja azt, így tulajdonképpen biztonsági problémát sem okoz. Becslések szerint az IPv4 által biztosított címtartomány 2011 környékén fog elfogyni (lásd grafikon), ezért kezdődött meg az IPv6-ra történő átállítás. Érdekesség, hogy a közvélekedéssel ellentétben nem a nagyvállalatok a fő fogyasztók, hiszen ezek általában egy IP-cím mögé "rejtik el" az akár többezres, interneteléréssel rendelkező gépparkjukat - tette hozzá Réczi.

Bár úgy tűnik az átállás a felhasználóknak nem lesz különösebben "fájdalmas", azért egyes területeken jelentős összegeket emészthet fel. Az otthoni felhasználóknak mindenesetre megnyugtató lehet, hogy a Magyarországon egyik legelterjedtebb biztonsági csomag, az ESET Smart Security tűzfala támogatja az IPv6-ot. A vírus- és kémprogram-védelmet, valamint levélszemétszűrőt is tartalmazó integrált biztonsági programcsomag így képes értelmezni az IPv6-os kéréseket, amelyekhez a felhasználó biztonságát garantáló szabályok is beállíthatók - mondta Csiszér Béla, a ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact Kft. ügyvezető igazgatója.

Az otthoni és kis irodai felhasználók korszerűbb routerei többnyire IPv6-kompatibilisek, legrosszabb esetben a belső szoftver, a firmware frissítésére lehet szükség - mondta Pelikán Tamás, a D-Link technikai vezetője. A 2006-2007 előtt gyártott routereket azonban egészen biztos, hogy cserélni kell - figyelmeztetett a szakember. Pelikán azt javasolta, hogy ha most vásárol valaki ilyen eszközt, ellenőrizze, hogy a router IPv6-tanúsított-e. A D-Link legújabb fejlesztései, a Wireless N routerek már IPv6-tanúsítottak. A D-Link szakembere szerint az internetszolgáltatók nem fogják ilyen olcsón megúszni, nekik jelentős beruházásokkal fog járni az átállás.

A kis otthoni eszközök általában még nem támogatják az IPv6-ot - válaszolta érdeklődésünkre Zentai Dániel, a Polygon Informatikai Kft. hálózati rendszermenedzsere. A firmware-frissítéssel kompatibilissé tehető készülékek használhatók lesznek az új rendszerrel, ám a többi eszközt ki lehet majd dobni. Költségtényező lehet, hogy egy minimális szinten a felhasználóknak is meg kell tanítani az új címzési rendszert, az alapvető hálózati beállításokat. Zentai szerint a vállalati eszközök nagy része már most is támogatja valamilyen formában az IPv6-ot, csak jelenleg ezt nem használják.

Ahhoz, hogy egy vállalat átálljon, mindenképpen szakembereket kell kiképeznie, külső szakértőket kell megbíznia, rengeteg tervezési és adminisztrációs munkával fokozatosan átállítania a rendszereit. Ez önmagában is sok erőforrást és anyagi ráfordítást igényel. Jó néhány esetben szoftvert is kell frissíteni, memóriát kell bővíteni az eszközökön. A régebbi eszközöket, amelyek pedig nem támogatják natív módon az IPv6-ot, le kell cserélni. A szervereket és az alkalmazásokat is át kell állítani és tesztelni, ez újabb erőforrásokat igényel, és adott esetben patchelni vagy cserélni kell az operációs rendszereket, alkalmazásszoftvereket - sorolta a rendszergazdákra váró feladatokat a Polygon munkatársa.

Az Interware már korábban megkezdte a felkészülést az IPv6 bevezetésére, így hálózata, eszközei túlnyomórészt már most is alkalmasak az IPv6-ra. Ennek ellenére számos fejlesztés szükséges még ahhoz, hogy az IPv6-ra zökkenőmentes legyen majd az átállás: a domainnévrendszer (dns), illetve a dns-adminisztráció teljes átalakítása, az új routerek üzembe helyezése, valamint az ezzel járó mérnöki munka még hátravan - közölte az Interware szakembere. Mindezek összesen várhatóan 40-50 millió forintos költséget jelentenek majd cégünknek. Az IPv6 bevezetését fokozatosan, az ügyféligényekkel összhangban tervezzük - tette hozzá Sátor. Ennek oka, hogy - véleményünk szerint - erre ma még nincs kereslet. Egyébként pedig a Réseaux IP Européens (RIPE), az internetes címek kiosztásáért felelős európai szervezet, nem is ad ki addig IPv6-os címet, amíg erre nincs valós ügyféligény. Egyelőre tehát nincs is lehetőség arra, hogy valaki csak és kizárólag IPv6-os protokollon nyújtson webes szolgáltatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sanyix #22
  pff lol, xp első kiadástól kezdve támogatja...
 • Tetsuo #21
  Ti mi a szarrol beszeltek?? :) ezt nem vagom.
  Nem lesz olyan soha az eletben h egy internetszolgaltato nem tud IP-t adni ha te azt megfizetned..
  amint igeny van ra tomegesen elterjed az IPv6, ilyen a piac.. ugyanis ez nem jotekonysag, hanem kokemeny uzlet.
 • waterman #20
  valamit azért biztosan érez az xp is az ipv6 szabványból, mert ha a helyi kapcsolataim tulajdonságánál megnyomom a telepítés gombot és a protokollok közül kiválasztom az ipv6-ot, akkor beteszi szépen a listába, amiket elméletileg kezel (az ipx protokollt legalábbis zokszó nélkül telepíti ha megkérem és az biztos hogy megy, mert játszottam már starcraftot lanon). mondjuk tulajdonságokat nem mutat, mert valószínűleg nincs ipv6-os egyéb szolgáltatás, vagy hardver a gépemben amiről a bármit is tudna mondani.
 • Stefling #19
  Az xp nem hiszem, vista rulz! :D
 • ozric #18
  "Sajnos ez egy nagyon nepszeru tevhit. Az igazsag az, hogy az IANA annyi /8-as tartomanyt ad az egyes kontinensek registry-jeinek, amennyit azok igenyeltek."

  Most már igen, de nem volt mindig tévhit. Az IANA közvetlenül csak az amerikai multiknak és a Regionális InterNet Regisztrátoroknak (RIR) ad címeket, és az IANA az amerikai kormányzat irányítása alá tartozik. A pontos dátumot nem tudom, de az APNIC sokáig fix keretből gazdálkodott és nem volt lehetősége új tartományt kérnie, most már ez megváltozott.

  Az is érdekes, hogy a max. 221 igényelhető /8 tartomány közül közvetlenül 12.6% a legnagyobb 28 amerikai multi kezében van, és még ott van az ARIN (30%). Az ázsiai APNIC 15%-ot bitrokol, kicsit többet mint közvetlenül a legnagyobb multik. Jelenleg 39 szabad tartomány van, de ha megnézed a lista elejét, akkor k1iderül hogy a multiktól vettek el 14-et.

  IANA IPv4 címtér
 • Harakiri576 #17
  "Az IP címtartományok kiosztása földrajzilag is meghatározott, ezért más mennyiség áll rendelkezésre az egyes kontinensek számára. Emiatt az IP-címek szűkössége Európában és Amerikában még nem kritikus, ezzel ellentétben azonban Ázsiában már szinte lehetetlen szabad IPv4-es címhez jutni - jelentette ki Sátor Csaba, az Interware Zrt. vezérigazgatója."

  Sajnos ez egy nagyon nepszeru tevhit. Az igazsag az, hogy az IANA annyi /8-as tartomanyt ad az egyes kontinensek registry-jeinek, amennyit azok igenyeltek. Azaz, pont forditott a helyzet: azert van keves, mert nem kernek tobbet, igy nem is ad nekik az IANA.

  Most meg kb. 20-40 /8 tartomany van szabadon (attol fuggoen, hogy mennyit sikerul visszaszerezni a korai idokben -szo szerint- elkotyavetyelt cimekbol), es ha teszem azt, Kina hirtelen kerne par tucat millio IP-t, akkor kapna is belole.
 • ozric #16
  Ez is egy közkeletű hiedelem. Amikor IPv6 kapcsán azt írják hogy eltűnik a NAT, akkor valójában arra gondolnak, hogy lehetőség van 1 db IP cím kiosztása helyett az IPv6 csatlakozáskor egy teljes IP címtartományt kiosztani. Ami lehet akár 24 bites is (16 millió), jelenleg a kísérlet üzemben 16 bitet szoktak adni (65 ezer IP cím) csatlakozásonkét.
 • ozric #15
  A szakértőkkel nincs semmi gond, itt valószínűleg egy többszörösen összeollózott firkálmánnyal van dolgunk. A jelenlegi IPTV szolgáltatásnál azért kell két IP cím, mert a PC net és az IPTV két különböző digitális csatornán megy, és az IPTV is ugyanúgy csatlakozik a hálózatra, mint a net esetében, csak más azonosítóval. A set-top-box akkor használ publikus IP címet amikor a net szolgáltatónál más szolgáltató IPTV szolgáltatását is meg tudod rendelni. Nálunk ez még nincs, de a közeljövőben szét fog válni a fizikai hálózat igénybevétele és a szolgáltatások (InterNet, IPTV, VOIP, stb).
 • ozric #14
  "Senkit nem érdekel az IPv6, mégis indul az átállás"

  Te jó ég, már a címben van két oltári baromság. Nagyon is sokakat érdekel az IPv6 bővítés, de eddig nem nagyon lehetett foglalkozni vele, mert nem volt mivel. Azért nincs IPv6 alkalmazás mert nem volt IPv6 hálózat, és azért nem akarnak még sok helyen (pl. T-Online) IPv6 szolgáltatást, mert nincs valami sok IPv6 alkalmazás. Természetesen mindenki tudja, hogy elkerülhetetlen az IPv6 bevezetése. A másik baromság az átállás kifejezés. Sohasem lesz átállás. Soha. Ugyanis a két protokoll nemcsak hogy tökéletesen megfér egymás mellett, hanem egy teljes IPv6 fizikai hálózat esetében (egy transzparens prefix segítségével) továbbra is használható az IPv4. Tehát jelenleg ahol bevezetik az IPv6-ot, ott semmit sem lehet észrevenni az IPv4 szolgáltatásban (mivel nem változik semmi sem e téren), és egy homogén IPv6 hálózatnál - ami pár évtized múlva valószínű széles körben - ott is működni fog az IPv4.

  Megint egy újabb olyan cikk, amit olyan írt aki nem ért a témához. Jelenleg a fizikai hálózat IPv6 bővítése kezdődött el a régi IPv4 érintetlenül hagyásával, amit az operációs rendszerek IPv6 támogatása előzött meg. Ezután lesz szükség az alkalmazások IPv6-os átállására. Ez már átállás lesz, mivel a hálózat és az OS kivételével az alkalmazásoknál kicsit problémás a két protokoll egyidejű támogatása. De ehhez újra kell írni az összes szoftver hálózati részét. Szóval rendszer szinten az átállás még rendkívül messze van.
 • RViktor87 #13
  Jaja, XP-n is lehet IPv6-ot beállítani, csak nem grafikus felületen, hanem mondjuk a cmd-n keresztül :P valahol láttam egy leírást róla :)