65
  • M0RN1NGST4R
    #65
    Arabian Micro Devices?
  • FlyingV
    #64
    te meg miről beszélsz? xDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Már boccs, de ez a nekrológ arra emlékeztet, amikor nemrég 'véletlenül' kikerült Steve Jobs előre megírt nekrológja.. Gondolkodjál, ennél jobb helyzetbe nem is nagyon kerülhetett volna az AMD..
  • magus4884
    #63
    Szegény AMD!Én azért sajnálom mert egy nagyon jó proci fejlesztő és gyártó volt!!Én az AMD oldalán álok és mindig is amd procit vette és eddig nem volt vele gondom!!És az amd soha nem ata fel a küzdelmet és jó párszor vissza csapot az intelnek!!!Mikor AZ Ati-t megvete az AMD az egy picit nagy falat volt de szerintem visza tuta volna magát hozni egy kis bevételi töbletel,de hát az Intel jobb tecnologiákat hozot ki és jobb bevételt szerezet igy a piaci részesedés nagy része az intelé volt::( De most akkor az AMD-ét tul kép két ARAB cég vásárolta fell?Remélem majd az AMd ujra 100%os lesz arabók nélkül!!De tény most az Intel nyagyon jó és bivaly erős,de vigyáznia kell nehogy egyedül maradjon a piacon mer akkor az árak égbe szöknek!
  • Hunreal
    #62
    Szia!

    Magam részéről ezt soha sem állítottam, pedig 2003 óta vagyok itt tag. Sajnos itt az SG-n van már néhány informatikai zseni, aki mindig mindent jobban tud. Egyszer tudós, máskor cégvezető, néha kémikus, esetleg maffiavezér (ilyen is volt) vagy talán hadiiparban dolgozó..

    Üdv, Hunreal
  • Hunreal
    #61
    Nyugi engem sem érdekelnek a Te dolgaid. :)
  • Neutr@lizer
    #60
    birom hogy hirtelen mindekni szakero lett. miert nem vagytok cegvezetok?
  • Justil
    #59
    jaj istenem már bánom hogy hozzádszóltam. nem nagyon érdekelnek a hülyeségeid, ugyanis :) szép estét!
  • Hunreal
    #58
    dehogynem Te okoska.. Istenem... menthetetlen egy ember vagy... Hadiipar mi?? Az tény, hogy a hadiipartól jó pár dolgot kaptunk MI KÖZEMBEREK, ÁTLAGEMBEREK, de közel sem annyit mit gondolnád. Szerinted miért van az, hogy például a civil használatra a GPS pontatlan?? Miért van az, hogy az internet már a 70-es években volt, de az ÁLLAMPOLGÁROKHOZ ez mikor jutott el? A számítástechnikában is előrébb van a hadiipar, de kérdem én: Mi felhasználók mikor kapjuk kézhez ezeket az eszközöket? Hány év elteltével? Az hogy miért kapja meg a civil ember később vagy lebutitva az adott eszközt, azt szerintem kitalálod te magad is...
    A másik az, hogy mi t*köm köze van az Intelnek a hadiiparhoz? Ez most hogy jön ide? Te, én akkor is később kapom meg az új fejlesztéseket ha az Intel az ET-nek gyártja a csodaprocesszort. Amíg nincs verseny, addig nem is gyors a fejlesztés... LÁSD: WINDOWS - LINUX , IE - FIREFOX , Játékgyártó cégek (Kinek jobb a grafikai minősége) vagy a mostani Iphone vs telefongyártók. Szerinted ha az apple nem készíti el az érintőképernyős telefonját (TÖMEGGYÁRTÁSBAN, KÖZEMBEREKNEK), akkor a többi telefongyártó (Nokia) mikor lépte meg volna ezeket? Az Iphone után az összes gyártó készit(i)ette a saját maga-maga termékét. Oké lehet már ezer éve és létező technológia volt, de a verseny hatására készültek el a többi gyártó, hasonló telefonjai.
    Mint mondtam a hadiiparnak rengeteget köszönhetünk, de közel sem annyit mint gondolnád. Míg megkaptuk a civil életbe a technológiát azért teltek-múltak az idők.
    A fejlesztések meg igenis VISSZAESNEK! Tudod a FUTÓVERSENY...!!! Látszik egyáltalán lövésed sincs a kereskedelmi vonalról... Fröcsögsz, okoskodsz, de r*hadtul nem veszed észre, hogy egyedül vagy az állításiddal.. Nem furcsa ez számodra?
  • Justil
    #57
    azt nem mondom hogy nem lennének drágák a procik, de hogy belassítana, azt kétlem...esetleg a mezei user szemszögéből úgy tünhetne, hogy kevesebb a fejlesztés, de az hogy ténylegesen visszavegyenek belőle valójában nem történhet meg...
  • Justil
    #56
    de te síkidom, a számítástechnika - és még sok más terület - fejlődését mindig is a hadiipar fogja a legjobban előrelendíteni, nem pedig két processzorgyártó versenye...látszik hogy nem sokat értesz a világ működéséből
  • Praetor
    #55
    Jaja, az Ati felvásárlása ugyan nagy falat volt, de eredményes lett mostanra.
  • dez
    #54
    1. Mint már írták, rosszul értelmezed.
    2. Az ATI "részleg" jelenleg szép profitot termel. (Persze ahhoz keveset, hogy önmagában elég legyen.)
  • dez
    #53
    Illetve ott maradna a VIA konkurenciaként, tehát az az antitröszt per sem olyan biztos.
  • dez
    #52
    Szerinted nem lassítana be az Intel, és nem maradnának jó ideig csillagászati áron az új procik, ha konkurens nélkül maradna az Intel? Akkor neked fogalmad sincs a piaci versenyről, gazdaságtanból nyilván buktál.
  • Benoke
    #51
    Egy cég működtetése pénzbe kerül de félre értelmezted a cikket. A plusz 2,5 Milliárd nem pénzügyi kiadás, hanem az egész cég értékéből papíron leírtak ennyit amolyan amortizáció. Tehát fizikailag nem került ez sehol 7,9 -be "csak" 5,4 volt. Az más kérdés hogy ebből az emberek nagy részre arra asszociál hogy akkor most kiadtak még jónéhány millát érte. Ez a leírás megjelent mint egyszeri veszteség de ez fizikailag nincs sehol sem veszteség, ezt kifizetni már nem kell mert már kifizették a cég árát. Ez csak pénzügyi csűrés csavarás.
  • neoG
    #50
    igaz,hogy az a platform nem sokáig volt az AMD fő csapásiránya, de azért nem lehet azt mondani, hogy egyik hétről a másikra állítota le a procik gyártását.azért jó előre lehet hallani, ha foglalatváltás jön
    amúgy Nekem is 939es csücsül a lapban.nem tudsz egy eladó X2-est?:DDD
    még ma is megállja a helyét!!!
  • FlyingV
    #49
    A1274815 : ha nem is 50%-át szerzi meg, de a mostani helyzethez képest sokkal erősebb lesz.

    ozric : lehet, hogy nem kényszerül szétválásra, de sokkal roszabb lenne a helyzete [nem lenne meg ez a hihetetlen potenciál, illetve csak proci részleggel, magukhoz képest túl komplikált szervezeti felépítéssel, félig-meddig felesleges gyártósorokkal kb esélytelen lenne. fusion is minusz, etc etc], nem is beszélve arról, hogy a VGA piac egyszereplőssé válna.
  • ozric
    #48
    Sajnos annál is rosszabb vétel volt.

    "Ez rövid időn belül a második alkalom, hogy a processzorgyártó jelentősen korrigálni kényszerül az ATI 2006-os felvásárlásával megszerzett javak eredetileg 5,4 milliárd dolláros könyv szerinti értékét. Az AMD a tavalyi negyedik negyedévben szemben 1,6 milliárdos leírást könyvelt el a kanadai céggel megszerzett javakkal kapcsolatban, így a mostani értékvesztéssel együtt már közel 2,5 milliárd dolláros túlfizetést ismert el."
    Forrás (nem találtam SG.hu hírt róla).

    Tehát az ATI 5,4 milliárd volt és eddig a vételáron felül plusz 2,5 milliárdba került. Azaz egy 3 milliárdos valós értékű cég 7,9 milliárdba került az AMD-nek. Ha összehasonlítjuk az 5,6-8,1 milliárdos arab tőkét és a 4,9 milliárd ATI buktát akkor biztos hogy az ATI felvásárlása nélkül nem kényszerült volna az AMD erre a szétválásra.
  • Sanyix
    #47
    Lehet hogy túl drágán vette meg, de maga cég nem volt rossz vétel látva a hd4xxx széria sikerét, a chipseteket, és a fusion képességeit.
  • Sanyix
    #46
    én sem tapasztalom már a memória problémát(és gondolom a legtöbben nem is ismerik, mivel csak én vagyok olyan állat, hogy kikapcsolom amit nem használok, jelen esetben a satát :D), miután 2 hónap szenvedés meg kérdezgetés(supporttól is) után, egy laza load bios defaults-nál láttam hogy megszűnt, majd minden bios beállítást 1-enként beállítva rájöttem, hogy bekapcsolva kell hagyni a satát, amitől majdnem kettéfejeltem a falat. az ahci probléma az sb-től függ, ami az amd770-hez általában sb600, de egyébként mással is lehet párosítani.
  • A1274815
    #45
    A témánál maradva remélem ezzel az AMD kilábal a nehétzségekből és megszerzi a piac 50%-át.
  • A1274815
    #44
    Én is mindig AMD párti voltam. ATI-t régebben nem kedvetem, főleg programozhatóságbeli nehézségek miatt, de a HD3000-es sorozattól kezdödően ez erősen megváltozott. AMD770-es chipsetem van nekem is 4GB rammal (8GB betervezve), de még nem tapasztaltam férre címzést és ahci problémát, igaz nekem Gigabyte-os alaplapom van. Ugyan akkor tapasztaltam egy olyan problémát, mint régen az ASUS-os nForce2-esemnél, hogy alvómódból felébresztve nem megy az egér (és nem az egér vagy a driver hibája).
  • ozric
    #43
    "lol kik szavaznak erre?"

    A megfelelő mértékben informáltak. Az AMD túlértékelt áron vette meg az ATI-t, nagyjából felét-kétharmadát éri valójában. Ezért ebben a pénzügyi évben és a következőben is pár milliárd dollárt kell veszteségként elkönyvelni a vétel következményeként. Lényegében átverték az AMD-t az ATI üzlettel.
  • Nonix
    #42
    Várható volt, hiba volt az ATI felvásárlása (32%)

    lol kik szavaznak erre?
  • Sanyix
    #41
    persze az sb600-on kívül csak jót hallottam róluk, és jót is tapasztaltam, mivel nekem is amd770-es chipset megy a gépemben, és igen jó, hogy tudásban, procitámogatásban, elérhető sebességben nem különböznek a típusok, csak crossfire támogatásban, és integrált videokártyában, na meg gyártástechnológiában. Tehát tökmindegy melyiket veszed, ugyan azt a teljesítményt kapod, csak az integrált video, vagy a crossfire miatt kell válogatni.
  • Sanyix
    #40
    Azért annyira nem überjók chipsetek, legalábbis az sb600-as southbridge, a közismert sata ahci mód buggal. És az általam megtalált "hakikapcsolod a satavezérlőt, 4 giga ramnál rosszul címezi meg a memóriát, de ha visszakapcsolod már nem" bár ez lehet hogy csak egyszerűen a fantasztikus asus biosoknak tudható be. Igaz elsőnél az a megoldás, hogy nem ahci módban satázol, másodiknál meg leírtam, végülis nem nagy probléma, csak kis kellemetlenség.
  • FefeeX
    #39
    Hát, ezek a válaszlehetőségek elég butaságok és egyoldalúak.
    Attól, hogy az AMD erre a lépésre kényszerült, még messze nem temetni kell. Egyrészt a chipgyártásban is magas tulajdonrésze lesz, másrészt pedig sokkal több pénze marad a fejlesztésre, ami azonban sokkal ütőképesebb chipeket eredményezhet majd. Ez inkább egy erős támadás - no persze az intel az egyetlen, akinek --- akinek nincs egy valamire való VGA-ja, az AMD pedig jelenleg a legjobb VGA-kat gyártja... Hiba volt? Nem hinném. Chipsetben is a legjobb már, és ha ezt meglépik, előfordulhat, hogy az új processzor-fejlesztésük is akkorát fog durranni mint az említett másik kettő.
    A sok inteles már sokszor temette az AMD-t, aztán mégis volt, hogy asztali megoldásokban is erősen odavert az intelnek. Szerverpiacon pedig, hát, ott még több ideig volt legjobb processzor-gyártó...
    Messze nem kell temetni, inkább most jön majd az izgalmasabb rész...
  • KasztnerTokman
    #38
    nem lenne egyszereplős a piac ha meg igen szétdarabolnák az intelt.(antitröszt)
  • Benoke
    #37
    Ez sajnos nem igaz. Nem rossz bevételi forrás a licens dijak gyüjtögetése de ebből nem marad talpon a processzor fejlesztés és gyártás.
  • Benoke
    #36
    AMD -t nem kell temetni, mindig is AMD párti voltam. Az ATI felvásárlása nem hiba volt hanem drága de meg lehet nézni a Chipseteket egyszerűen über jók :) VGA -k is most állnak talpra az nVidia ATI kartel után ott is van jövő kép végre. Nem vagyok nagyon biztos benne hogy a beleinvesztált tőke elégséges lesz egy megfelelő processzor kifejlesztésére mivel gyárat is akarnak még építeni. Szerver oldalon meg akárki akár hogy temeti őket még mindig nagyon jók, közel sem olyan gyengék mivel az architektúra amin ülnek még mindig jobb mint amin az inteles gépek ülnek, pedig már reszeltek rajta de még mindig jobb az AMD féle megoldás. Nagyon úgy néz ki hogy AMD szervereket veszünk ismét mert duma ide vagy oda a tesztek igazolták hogy gyorsabb és olcsóbb... Ehhez nem tudok mit hozzáfüzni még :)
  • FlyingV
    #35
    bakker még eszembe jutott valami!:)

    szóval az AMD már csak azért sem mehet tönkre, sőt igazából azért sem eshet nagyot a procipiac beli részesedése, mert egyrészt a monopólium kialakulását védik, másrészt a Microsoft nagy 'barátai'.. Videokari szinten mindenképp, illetve mint Turdus is leírta a 64bites megoldásokban is.
  • Benoke
    #34
    Appukám kicsit el vagy tájolódva. OK hogy egy adott foglalat fizikailag nem élt esetleg sokáig. Intelnek is volt jó néhány ilyen marhasága. De a lényeget azt sajna kihagytad. Tökmindegy milyen a foglalata a procidnak a Chipset miatt akkor is újj alaplapot és procit kell venned. Egy ezer éves lapba nem kapsz vancsi új procit a chipset ugyanis nem fogja kezelni. Megnyugtatlak ha 2-3 éves lapod van intelhez is csak fü alatt veszel procikat. Hiába azonos a foglalat.
  • Turdus
    #33
    Azért ne temessük még az AMD-t. Kevesen tudják, de az a helyzet, hogy minden egyes 64 bites processzor után az Intel FIZET nekik, ugyanis az ő szabványukat használják.

    Ennek az az oka, hogy az AMD64 előbb kijött, átírták rá a Winfost, majd mikor előjött az Intel a saját EM64T-jével, akkor azt mondta neki a Picipuha, hogy gyerekek, nem írjuk újra a wint, tessék megvenni az AMD licenszt.
  • FlyingV
    #32
    ps a bérgyártásról szőtt tervek nyereségeiről még nem is volt szó:P
  • FlyingV
    #31
    Sanyix csak a Te kedvedért xDD: Az Apple részvényei 1 hónap alatt 170 dolcsiról 90!! dolcsi alá süllyedtek, pedig szemptember elején még részvényenként 247 dolláros értékbecslések voltak.. Azóta sem történt semmi, csak hát ugye ez a hisztéria van hogy világválság blabla:)
  • FlyingV
    #30
    Én is megosztanám Veletek a véleményem!

    Szóval szerintem meg az AMD evvel a szétválással főleg a legjobb helyzetben van. Az intel túl nagy cég, a fejlesztéseik kicsit link munkáról árulkodnak (összeragasztani két procit, etc), ami azért működik (kicsit sarkos). Az AMD mindig is újító szellemű volt, most pumpálják bele a tőkét az arabok=> van lóvé a fejlesztésre (zárójelben laikusként náluk igencsak jó szakemberek dolgoznak), megjelenik a Fusion, a Netbook részleten egy nagyon szellemes ötlettel tudnak nyomulni.

    A második fele a dolognak az, hogy a piacokat tekintve is tuti nyerők. Processzor szinten ők a másodikak az intel mögött, videokari piacon is. A proci+videochipek összeragasztása korában ez hihetelnetül jó pozíció. Ugye intel egyelőre (Larabee után meglátjuk még) magasan le van maradva nV és AMD/Ati mögött, míg AMDék piaci szempontból másodikak, technológiában magasan az elsők, ami azt is jelenti, hogy itt akár tudnak spórolni is a fejlesztésekkel, hogy a proci vonalat tuningolják. nVidia meg kereshet más piacot, mivel nincs licenszük x86-ra, így hosszú távon esélyük nem lesz.A szétválással meg áttekinthetőbb, egyszerűbb lesz az AMD szerkezete, emelett megmarad hatalmi szempontból a pozíciójuk a gyártás során is(ebben azért is vagyok biztos, mert az arabok csak a lóvéért jöttek és a szakmai kérdéseket hagyják az AMDnek, ezért vagyok szinte biztos abban, hogy a fele-fele döntés megmarad és ez a gyakorlatban 60-40 az AMD részére, mert az arabok azért tartják fent magunknak az 50%-ot, hogy ha valami nagyon nem tetszik, csak azt vétózzák meg, hogy beszéljünk róla alapon szülessen meg a köv. döntés pl), nyereségből is bőven fognak részesülni. Ráadásul ha 'valamilyen okból' megnő a termékeikre a kereslet, akkor lesz pénz gyártósorokra.

    Miről beszélünk itt? Egy új AMD korszak kezdete előtt állunk. Hihetetlenül meg fog erősödni a cég 2010 környékére. Nagy csoda lenne, ha nem.
  • Hunreal
    #29
    Szerinted mikor gyorsul a fejlesztés? Ha egyedül Intel van a piacon, akkor ki kényszeríti rá a gyorsabb, jobb termék előállítására??? Ha nem vennéd észre, akkor nagyütemű fejlesztések akkor vannak, amikor verseny van...
    Egy futóversenyen biztos a maximumumot hoznád ki magadból, ha csak TE EGYEDÜL futnál a versenyen.. Ellenfél nincs, biztos az első hely... Ember gondolkodj már...
  • Sanyix
    #28
    a károgóknak csak annyit, hogy nem azért van ez a szétválás, mert most hú de rosszul állnak az eladásaik, hanem mert ha feltűnt volna van egy-két gazdasági probléma a világban, ami egyébként mindegyik gyártón meglátszik.

    Aki meg képes volt p4-et venni, az ne szóljon bele a nagyok témájába :)
  • RedRiot
    #27
    Remélem átvészelik a nehéz időket. Ős-AMDs vagyok, a 286-ost kivéve minden gépemet AMD proci hajtotta. Az 5x86/133-ra emléxem különösen, hogy jó kis proci volt a maga idejében, úgy '96 körül. De a többi sem volt gáz, kivéve talána tájékozatlanságból és hirtelen felindulásból vett Sempront. A mostani X2 6000+ / ATI HD3850 kombó egyelőre szépen muzsikál. Remélem két éven belül stabilizálódik az AMD helyzete, és nem kell tizenakárhány év után márkát váltanom.
  • Gatts
    #26
    Nekem felváltva volt lényegében mindig Intel, aztán AMD procim :) A kezdeti években beficcent néha egy kis Cyrix is :D Intel 286, Cyrix 468DX2, AMD 486DX4, Cyrix MX233+, AMD K6-2 400, Intel P3 800 (Coppermine), AMD Athlon XP 1700+ (Thoroughbred B), és végül jelenleg C2D T7200. Szóval a dolgok jelenlegi állása szerint a következő gép, amit legkorábban 3 év múlva tervezek kb., ismét AMD kéne hogy legyen :) Remélem addigra összeszedik magukat, drukkolok. Amúgy a maga idején mindegyik termékkel elégedett voltam, szóval nem vagyok egyik cég elkötelezettje sem. VGA-m viszont már elég régóta ATI van. nVidia-ból utoljára Geforce 2 MX400-am volt. Nem mintha problémám lenne az nVidia-val (utóbbi időben azért van), ez már csak izlés dolga. Igazából itt is pártatlan vagyok. Bár az ATI-t a Linuxos "támogatottsága" miatt gyakran a pokolba kívánnám...