Gyurkity Péter

Habozik új üzemet építeni az AMD

A kisebbik processzorgyártó New York államban építené fel új fő üzemét, ez azonban a jelenlegi helyzetben nem tűnik bölcs döntésnek - a cég egyelőre kivár, a befektetés sorsa a további egyeztetéseken dől majd el.

A Saratoga megyében elhelyezkedő Luther Forest Technology Campus adna otthont az AMD Fab 4X elnevezésű üzemének (a pontos számról még nem született döntés). Ez a drezdai egységgel párhuzamosan végzi majd munkáját - már ha valaha elkészül, a vállalat vezetése ugyanis korántsem biztos abban, hogy mindenképpen keresztül kellene vinni a korábbi terveket. Ezek még 2004-ben születtek meg és bár 2006-ban komoly lehetőségként merült fel az új gyártósor felépítése, a mostani helyzet miatt egyelőre nem tűnik célszerűnek a nagy befektetés véghezvitele.



A megye éppen most fejezte be a 79 millió dollárba kerülő vízvezeték építését, amely a jövőben az üzemet szolgálná ki. Tovább 1,2 milliárd dollár értékben várnának állami garanciák a cégre, amennyiben annak vezetése az építkezés megkezdése mellett döntene, erről azonban Hector Ruiz, az igazgatótanács elnöke egyeztet a napokban a helyi illetékesekkel. A problémát az jelenti, hogy az AMD most egyáltalán nincs abban a helyzetben, hogy egy ilyen volumenű beruházást kezdeményezzen, az Intel erősödő fölénye és ellentámadásának folytatása miatt ugyanis egyedül a grafikus kártyák piacán könyvelhetnek el javuló eredményeket, az ATI Radeon HD 4000-es sorozat sikerei révén.

Az egyik lehetőség az arab kapcsolat megerősítése lenne, a 3 milliárd dolláros kiadáshoz ugyanis feltétlenül szükség lenne külső befektetők bevonására, az Abu Dhabi-ban székelő Mubadala Development pedig tavaly novemberben már 622 millióval kisegítette a céget. Ez viszont további problémákat vetne fel, az Intellel kötött licencmegállapodás miatt ugyanis az AMD-nek mindenképpen meg kellene tartania a többségi tulajdont - ami nyilván a külső segítség miatt nem lenne könnyű, és egy speciális feltételeket és kondíciókat tartalmazó egyezmény kidolgozását tenné szükségessé.

Egyelőre marad tehát a találgatás - az sem utolsó szempont, hogy a tervek kidolgozásakor még 30 százalékos piaci részesedéssel számoltak az x86-chipek piacán, ebből azonban most alig tudnak megtartani 20 százalékot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alveus #7
    Az a kérdés, hogy miért van szüksége az AMD-nek még egy gyárra? Ha nem tud eleget termelni, akkor célszerű lenne addig emelni a procijainak az árát, amíg el nem éri azt az árszintet, ahol már csak annyian veszik, amennyit gyártani tud.

    csak 1 példát hozok fel.

    xy cég pq terméket gyárt havonta 2000 db-ot. amit elad 1500 ft-ért. (havi:3millió) de, havonta 4000 (havi 6 millió)db pq termékre lenne szüksége. Most megemeli az árat, úgy ahogy te írtad. Elméletben nagyobb bevétel (legyen 5 millió), de veszít a vevőköréből. lehet nagyobb beruházás építeni még1 gyárat, de! megtérül, ugyanazon az áron adhatja tovább a pq terméket, és mégis nagyobb haszon.
  • dara #6
    Így is a piacvesztés ellen kűzd a cég, és akkor még emeljen is árat? Ez egyenlő lenne az öngyilkossággal.
  • JTBM #5
    A dollár gyengesége miatt az USA ma sokkal olcsóbb, mint Európa.
    Nekem (IT) itthon!!! több a bevételem, mint hasonló pozícióban az USA-ban lenne...

    Az a kérdés, hogy miért van szüksége az AMD-nek még egy gyárra? Ha nem tud eleget termelni, akkor célszerű lenne addig emelni a procijainak az árát, amíg el nem éri azt az árszintet, ahol már csak annyian veszik, amennyit gyártani tud.

    Ezzel szvsz. több pénzt is kereshetnének...
  • BobaFett #4
    ahelyett, hogy mégegy gyárat kelet európában építenének, vagy a távolkeleten, ahol olcsó a munkaerő... Így akarnak árversenyezni ?
  • Sanyix #3
    o rly? Még egy ok miért nem intel...
  • dez #2
    Hihi, miután az Intel ütős procijait Izraelben tervezték, ki más akarná pénzelni az AMD-t, mint az arabok. :D
  • tamas985 #1
    Szerintem egyáltalán nem habozik az AMD, már gyártana is az új űzem ha az ATI felvásárlása miatt nem fogyott volna el a pénze, amint lesz elég pénze elkezdi építeni.