Gyurkity Péter

BT: száloptika 10 millió háztartásban

Meghallgatásra találtak a száloptika széleskörű alkalmazását követelő brit hangok - a BT most meghirdetett programjában 2012-ig 10 millió háztartás bekapcsolását ígéri, nagy sebességen.

Arról már az elmúlt hetekben beszámoltunk, hogy a brit cégek jelentős része szerint a mostani infrastruktúra kapacitása már nem felel meg az igényeknek. Ők száloptikára tartanak igényt, mégpedig a végpontokon, ahol az eddigieknél jóval nagyobb sávszélességek megvalósítására nyílna lehetőség. A meglehetősen drága megoldást most az otthonokig vezetnék, a British Telecom programjának kiemelt részeként.

A szigetországban már jó ideje tart a vita a Next-Generation Access (NGA) összefoglaló néven emlegetett átfogó fejlesztési stratégia részleteit illetően. Sok érintett amellett kardoskodik, hogy a száloptikának ma már nemcsak a gerinchálózatban van létjogosultsága, hanem a végpontokon is, mivel a piaci igények olyan szintre fejlődtek, amit már a hagyományos kábelezéssel nem lehet kielégíteni. Mások elsősorban a költségeket hozzák fel, kihangsúlyozva, hogy mindez óriási terhet róna a szolgáltatókra és a vásárlókra egyaránt, az ország lassú lemaradásáról szónokló ellentábort azonban ezzel nem lehet csitítgatni.

A BT két megoldást is kínál programjában, amelynek meghirdetett célja legalább 10 millió háztartás bekapcsolása legkésőbb 2012-ig. A fibre to the home (FTTH) keretein belül egészen az otthonokig vezetne a száloptika, egységesen 100 Mbit sávszélességet nyújtva másodpercenként, a fibre to the cabinet (FTTC) pedig a több háztartást egy ponton összekötő központokig terjesztené ki az optikai infrastruktúrát, onnan pedig rézkábel biztosítaná a 40 Mbps-os sebességet. Ezzel véleményük szerint eddig nem ismert élményt nyújtanának az előfizetőknek, igaz arra már most felhívják a figyelmet, hogy ezzel a megoldással valószínűleg jóval magasabb árakat kell majd bevezetniük.

A szolgáltató arra számít, hogy az Ofcom, az illetékes brit szabályozó hatóság részletekbe menően kidolgozza majd a keretrendszert, amelyet minden piaci szereplőnek követnie kell majd - erre az Ofcom rögtön ígéretet is tett, egyben üdvözölve a cég úttörő lépését. Szakértők szerint a lépés a WiMax széleskörű alkalmazására is lehetőséget nyújt majd, vagyis a vezetéknélküli kínálat is kibővülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #10
    Minden országban voltak eddig is lokális FTTx projectek kisebb szolgáltatók részéről. Ezek a projectek viszont területileg nem kiterjedtek, az elért háztartások számossága sem túl magas. Épp ezért ezek a projectek egy ország szélessávú helyzetére túl sok hatással nincsenek, létezésükkel nem formálják a piacot. Épp ezért az ilyen szolgáltatók csomagjai alapján általánosító következtetést nem lehet levonni egy adott ország netszolgáltatásával kapcsolatban. Ezek szélsőséges esetek is úgy is kell őket kezelni. Ezért is nem túl helyénvalóak az olyan jellegű sajtóhírek amikor egyes országbeli szélsőségeket kiragadva és összevetve a hazai széleskörben elérhető átlaggal, hangzatos és nagy lemaradást mutató következtetéseket vonnak le. Nekünk is vannak évek óta ilyen szélsőséges lokális netelérhetőségeink amit összehasonlítva bármely más ország átlagos netelérésével azt lehetne kihozni hogy Mo egy netparadicsom, de ez persze irreális lenne, mert alma és körte lenne összevetve.

    Egyébként nekem is most már lassan 6 éve van FTTx netem, ami anno 2002-ben igen erősen elütött az országos átlagtól azzal hogy szimmetrikus 512 kbps-es volt, havi 7500-ért hűségszerződés nélkül. Hisz akkoriban 384/64 kbps-es ADSL csomagot lehetett csak kapni 2 év hűséggel 12900-ért. Vagy 512/128 kbps-es kábelnetet 11900-ért 1 vagy 2 év hűséggel. Most meg lehet kapni akár 20/20 Mbps-et 4500-ért is, de területileg igen korlátozottan, épp ezért a magyar szélessáv egészére túl nagy hatással még nincs.

    Épp ezért fontos az amikor egy ország legnagyobb, legtöbb előfizetőt elérő szolgáltatója vagy szolgáltatói nagymértékű fejlesztést eszközölnek. Mert azok a fejlesztések tényleg sok emberhez jutnak majd el, az ország egészére nézve is befolyásoló hatása van. Épp ezért nagyon fontos szerepe van annak angoloknál hogy mit fejleszt a közeljővőben a BT vagy a Virgin Media a kábelhálózatán. Ugyanúgy ahogy idehaza is hasonlóan fontos szerepet töltenek be Tíkom és UPC közeljővőben esedékes fejlesztései
  • Rockface #9
    Hat en mar tobb mint egy eve FTTB-t hasznalok fura hogy angliaban csak most kezdenek elterjedni a szaloptikas megoldasok...Kicsit jo volt nezni mikor egy odlal speed testet kert tolem es 30Megabitig mutatta grafikusan az ora, hat alapbol kiakasztottam es valami 150Mb nel allt csak meg...
  • Sanyix #8
    höhöhöh ja mint a cseló, az ország kb 1%-ban érhető el, és nem is tervezik bővíteni. Nagyon terjed ja.
  • FoodLFG #7
    kösz a kiegészítést :)
  • shabba #6
    Az is kimaradt a cikkből ez a 10 millió 2012 végéig megcélzott háztartás az angol háztartásoknak úgy a 40%-a. A maradék 60% 2012 után is hagyományos ADSL2+ technológián kapná majd a netet, aminek a sávszélessége az előfizetői hurok hosszának és minőségétől függően igen tág határok között szórhat. De cikk címe sem épp valós hisz a száloptika nem fog 10 millió háztartásba elérni, csupán a tizedébe, a maradék 90%-nál csak az utcai cabinetekig.

    Természetesen az alternatív szolgáltatók akik az elmúlt évek során kiépítették hurokhordozással a saját ADSL hálózatukat és több milliós ügyfélkörüket egyáltalán nem tapsolnak a BT fejlesztéseihez. Hisz ez számukra azt jelenti hogy a korábbi beruházásaik elértéktelenednek hisz technológiailag jóval elavultabbak és így nehezen megszerzett ügyfélkörük is könnyen elvándorol majd.

    A tőzsde ezt szépen le is reagálta, a BT részvényei azért estek mert a nagyértékű beruházás nagy kiadással és hosszú megtérüléssel jár ami a részvényeseknek nem jó. Az alterntatív cégek részvényei meg azért estek mert az újgenerációs hálózat kiépülése esetén korábbi beruházásaik elvesztik értéküket és ügyfélkörüket, így bevételeiket is elveszhetik.
  • shabba #5
    A Tíkom ugyanilyen fejlesztésekbe kezdett idén tavasszal. Ugyanezzekkel a technológiával építenek ki újgenerációs hálózatot. De ez más országokban is hasonlóképpen indult el az elmúlt pár évben és hasonló mód fog még elindulni további országokban is ahol még csak ez után fognak hozzákezdeni.

    Egyébként az kimaradt a cikkből az FTTC+VDSL2 hálózatok fognak dominálni, a 10 millió megcélzott háztartás 90%-a úgy lesz bekötve. Ezzel 40 Mbps körüli sávszélt lehet elérni, ami később egyéb techológiai fejlesztésekkel akár 60 Mbps-re változhat. FTTH-t, vagyis előfizetőig optikát, amit G-PON technológiával oldanak meg, majd csak az a kb. 1 millió újonnan, zöldmezősen kiépülő háztartás fog kapni, ami az angoloknál az elkövetkezendő 5 év során fog felépülni. Újonnan épülő lakóparkoknál és a kiépülő olimpiai negyednél várhatók az FTTH fejlesztések.

    Az is szerepel a sajtóhírben hogy 1.5 milliárd font értékű beruházásról van szó. Amit a BT csak akkor akar meglépni ha a szabályozó hatóság úgy alakítja ki a jővőbeli hatósági szabályozásokat, hogy az védi a beruházók érdekeit és megfelelő megtérülést biztosít. A probléma pedig eddig is ez volt és európa szerte mindenfelé ugyanez a problémájuk az inkubens telcoknak. Mindenhol a hatósági szabályoztástól tartanak, ez hátráltatja az újgenerációs hálózatok kiépítését. Az tántorítja el a telcokat hogy nincsenek előre, hosszútávon tisztázva a játékszabályok ami mellett egy ilyen hosszú megtérülésű beruházásba úgy bele lehetne fogni hogy a megtérülés biztosítva legyen. Ráadásul aki kiépíteni az ennek a modernebb technológiának az előnyeit is élvezni akarja, ha már 1x ő ölte bele a pénz a kiépülésébe, nem pedig aranytálcán akarja átnyújtani bagóért a konkurenseinek mert a hatóság azt diktálja.

    Szóval lesz még ezzel boxmeccs bőven a BT és a hatóságok között, közel sincs ez még lefutva, ez még csak egy előzetes szándéknyilatkozat. Az hatóság szeptemberben ad majd ki egy tervezetet arról hogy képzeli a dolgokat és a viták csak utána indulnak és nem is biztos hogy idén legalább a megegyezésig eljutnak. A hálózat kiépítése pedig csak utána kezdődhet.
  • FoodLFG #4
    yep. A Digikábel az, ami talán a legismertebb errefelé..
  • HM #3
    már van FTTC, és egyre jobban terjed
  • Amcir #2
    Na ilyne Mo.-n is lehetne
  • bertino #1