Gyurkity Péter

Csatornákban futna a brit optikai hálózat

A szigetország gerinchálózatának megújítását felügyelő illetékes hatóság a szennyvízcsatornák és az egyéb meglévő infrastruktúra felhasználásának lehetőségét mérné fel, költségcsökkentés céljából.

Az Ofcom a napokban jelezte, hogy igyekeznek minden szempontból megkönnyíteni az optikai gerinchálózat kiépítését, a meglévő rézalapú infrastruktúra mielőbbi lecserélését, mégpedig olyan megoldásokkal, amelyek fontos időt és pénzt spórolnának meg a résztvevők számára. Éppen ezért a meglévő hálózatok felhasználása is szóba került, ezek között pedig a szennyvízcsatornák kaptak kitüntetett figyelmet.

Az elkövetkező időszakban felmérik, hogy milyen esélyekkel és milyen arányban használhatják a meglévő csatornahálózatot az optikai gerinc és az otthonokig futó elérések kiépítésére, illetve lecserélésére. A cél olyan optikai hálózat kiterjesztése országszerte, amely legfeljebb 100 Mbit/s-os sebességet nyújt, ezzel pedig elkerülhetők lennének a több nagy felbontású tartalom egyidejű továbbításából, valamint a zene- és egyéb tartalomletöltésekből fakadó problémák. "A szupergyors szélessáv létfontosságú az Egyesült Királyság jövője szempontjából. Ezek a hálózatok a brit infrastruktúra kiemelkedően fontos részét képezik" - magyarázta Ed Richards, az Ofcom vezére.

A cél a költségek csökkentése, ez pedig a csatornahálózat felhasználásával elérhetőnek tűnik. Igyekeznek felmérni, hogy pontosan mennyi új infrastruktúrára lenne szükség, eközben pedig a hatóság az eddigieknél tisztább és könnyebben alkalmazható szabályozással, az optikai megoldásokkal kapcsolatos befektetések bátorításával, valamint az áramszünetek és egyéb meghibásodások jelentette rizikó minimalizálásával (másodlagos energiaforrások stb. alkalmazásának előírásával) könnyítené meg a platform terjedését. A folyamatos, június végén lezáruló konzultációval kapcsolatos anyagok a szervezet oldalán tekinthetők meg.

Ha minden jól megy, a nagy befektetők kedvet kapnak az optikai hálózatok kiépítésének felgyorsításához, ezzel pedig - a régi megoldások lecserélése mellett - biztosíthatják az évente mintegy 246 ezer új lakás lefedettségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #12
    Fél éve szerintem épp franciáknál volt ez téma. De még sokáig lesz ez téma, kár ezen rágódni. A réz alapú távközlési infrastruktúráról az áttérés optikai alapúra el fog tartani egy-két évtizedig, ennek a folyamatnak pedig még csak az elején járnak világszerte. Épp ezért téma az IT sajtóban egyre többet az FTTx migráció megvalósításai és ez az elkövetkezendő évek során is így lesz.

    Attól mert keresek a lehetőségeket hol tudnának a költségeken csökkenteni, még nem jelenti azt hogy szinte semmiből fog kiépülni egy országos optikai infrastruktúra és aztán majd 10000%-os hasznuk lesz rajta. Optikai infrastruktúrát építeni igen drága, úgy átlag ezer euro körül van egy háztartás elérése, persze ez területtől függően hol több, hol kevesebb. És ez csak elérés, a bekötés további költség kb még1x ennyi. Világszerte mindenütt azon kombinálnak a távközlési cégek, hogy lehetne a költségeken csökkenteni, hisz nem kevés pénzről van. Alsó hangon is 15 milliárd fontra becsülik egy angol országos optikai elérési hálózat fejlesztés költségeit, ez közel 5 ezer milliárd forint. Egy optikai elérési hálózati beruházás hosszútávú, több évtizedes megtérülésű, ugyanúgy mint anno a réz alapú infrastruktúra is hasonló beruházás volt.

    A fejlesztések legnagyobb hátráltatója a hatósági túlszabályozottság. Az hogy nagy távközlési cégek rá vannak kényszerítve erre hogy osszák meg távközlési infrastruktúrájukat a versenytársaikkal és ennek ára hatóságilag szabályozott, egyre nyomottabb árszinten. Ilyen feltételek mellett nem csoda hogy nem igazán akarnak a nagy távközlési cégek hatalmas összegeket infrastruktúra fejlesztésre fordítani, ha ezzel kvázi saját konkurenseiknek építik ki a hálózatot, akik utána nulla befektetéssel csak belülnek a jóba és kvázi igen olcsó havi bérleti díjak mellett használhatják. Így egy hálózat fejlesztésből egy nagy szolgáltató se technológia előnyt, sem versenyelőnyt, sem semmilyen egyéb más tőkét nem tud kovácsolni, így aztán nem is igazán áll érdekében a fejlesztés. Hiába építenek ki drága pénzen innovatív, modernebb infrastruktúrát az ezzel járó előnyöket nem tudja piaci helyzetének javításában kamatoztatni, mert hatóságilag arra van kényszerítve hogy tálcán nyújtsa át konkurenseinek a drága pénzen kiépített, modernebb infrastruktúrát.

    Az európai piac igen erősen le van maradva FTTx fejlesztések terén, amit leginkább a túl erős szabályozásnak köszönhető. És ez a szabályozás a jővőbeli optikai beruházásoknál is értelmetlen fejlesztési irányba kényszeríti a nagyobb telcokat. Szándékosan olyan optikai technológiákat választanak amiket nehéz vagy nagyon drágán kivitelezhetően lehet megosztani a konkurenseik felé, ezért cserébe akár a drágább árat vagy ésszerűtlen hálózati kialakítást is kénytelenek bevállalni. De a saját beruházásuk védelme érdekében totál ésszerűtlen tettekre kényszíti a szabályozás a telcokat.
  • rigidus #11
    Ja hat ez nem ujdonsag, a baj az, hogy ez mar fel eve is tema volt de meg mindig csak a beszelgetes szintjen all a dolog. A masik meg, hogy most fingert kifogjak epiteni (ha tenyleg megepitik) es majd a useren huzzak le a bort eveken/evtizedeken keresztul 10000%-os haszonkulcs mellett. Akkor lesz igazan szep amikor mar annyira beepul az internet hasznalata a tarsadalomba, hogy a mindennapi ugyintezesekhez is elengedhetetlen infrastruktura lesz es a csatorna/internet szolgaltatok az olajbarok/majkremszaft modszereivel fognak ellehetetleniteni minden innovaciot, hogy a sajat rendszeruk maradjon dominans.
  • usstom #10
    Maon nem rágják a kábeleket a "patkányok" hanem inkább eltulajdonítják. :)
    (újpesti eset nemrég)
  • kvp #9
    "Kitesznek egy tablat: Ne ragd meg, nem eheto!"

    Vagy mint annak idejen az usa-ban. Fogtak par drotot es odaadtak patkanyoknak. A gep huzalozasat meg abbol csinaltak amit nem ragott meg egy sem. Egyebkent mar jo ideje van ilyen rendszer telepitve a vilagon, csak nem nepszerusitik.
  • hiftu #8
    Ez már ezeréves hír. Nem tudom hol olvastam, de már pár hónapja volt.
  • arrakistor #7
    legalább jogosan fog dőlni a szőr a netről
  • pasi29uk #6
    Kitesznek egy tablat: Ne ragd meg, nem eheto!
  • magyarvok #5
    Ilyen ellen a mai világban meg nem is lehet védekezni, nem is gondolnak erre...
  • Darth Sith #4
    drága patkányok véletlenül sem fogják néha elrágni.. öröm lesz helyreállítani..
  • oneman #3
    de majd ezek után értelmet nyer az a mondat, hogy "szar az net"