Berta Sándor

Áramcég épít optikai hálózatot Zürichben

Az önkormányzat után az állampolgárok is megszavazták azt a beruházást, amelynek keretében a helyi elektromos művek (EWZ) segítségével újabb optikai hálózat épül a svájci városban.

Az új rendszert az EWZ nemcsak megépíteni, de működtetni is fogja. A beruházás a becslések szerint 200 millió svájci frankba (123,68 millió euróba) fog kerülni. Svájcban minden fontos döntésről népszavazást tartanak, így nem csoda, hogy a tavaly karácsonyi döntésről kikérték a lakosok véleményét is. Végül a szavazók 65 százaléka voksolt az optikai hálózat kiépítése mellett.

A beruházást támogatók azzal érveltek, hogy egy új szélessávú hálózatra van szüksége a városnak, ráadásul egy ilyen fejlesztés gazdasági szempontból is jótékony hatással lehet a település fejlődésére. Ez azért fura, mert Zürichben már jelenleg is hat optikai hálózat van, de ezeket többek között a Swisscom, a Cablecom és a Colt Telecom működtetik és kizárólag üzleti előfizetők használhatják. "Néhány hónapon belül reményeink szerint már az első magánelőfizetők is kiaknázhatják majd az optikai hálózatok nagy sávszélességét. Először nagyobb közösségeket, többcsaládos házakat kötünk majd a hálózatra" - hangsúlyozta Andreas Türler illetékes városi tanácsnok.

A Swisscom, a Cablecom, a Colt Telecom és a TDC Switzerland ugyanakkor megalapították a Távközlési Hálózatüzemeltetők Fóruma nevű szervezetet és bírálták a beruházást. A cégek főleg azt kifogásolják, hogy a 200 000 zürichi háztartásból a korábbi tervek szerint legfeljebb 13 124 háztartást kötnének rá az új hálózatra. A fejlesztést támogatók viszont első lépésben 5000 cég és 20 000 háztartás bekapcsolásával számolnak, azonban a két szám tíz év alatt az ötszörösére nőhet, vagyis 25 000 vállalatot és 100 000 háztartást igényeit szolgálja majd ki az új rendszer.

Az EWZ képviselői szerint cégük a többi jelentkezőnél jóval olcsóbban építi meg a hálózatot, amit egyébként bármelyik szolgáltató kibérelhet majd. A cél ugyanis a szabad piaci és árverseny biztosítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!