Berta Sándor

Van, de mégsem kell az optikai hálózat Ausztriában

Nyugati szomszédunknál az az abszurd helyzet állt elő, hogy ugyan mind a bécsi, mind a grazi közműcégnek több ezer kilométeres optikai hálózata van, azonban ezek kapacitásának a töredéke sincs kihasználva.

Ennek oka az érintett cégek szerint, hogy az optikai hálózat-fejlesztések nem kapnak kellő politikai támogatást, így a hozzáféréseiket sem tudják megfelelő módon reklámozni és eladni. "Jelenleg összesen 780 magánelőfizetőnk van, év végéig a számuk elérheti az 1500-at" - közölte Hubert Gölles, a Grazer Citykom vezetője. A vállalat a Grazi Közművek egyik leányvállalata. Gölles hozzátette, hogy a következő öt évben is csupán 5000-re nőhet az előfizetőik száma. Pedig a jelenlegi maximális letöltési sebesség 24 Mbps, míg a feltöltési sebesség maximum 2 Mbps. Vagyis nem a gyenge műszaki értékekkel van a baj.

Grazban van Ausztria legsűrűbb, összesen 650 kilométer hosszúságú optikai kábelhálózata. Ennek ellenére alig van érdeklődő, ennek oka, hogy nagyon drága a végső, vagyis a hálózat végpontjától a házakig való bekötés. Ezt a helyi szakemberek utolsó mérföldnek nevezik. Ezen a szakaszon egy méter optikai kábel lefektetésének ára 180 euró. "Egy többlakásos lakóháznál így a beruházás összköltsége elérheti minimum a 10 000, maximum az 50 000 eurót. Emiatt a fejlesztés főleg az üzleti ügyfeleknek éri meg" - szögezte le Hubert Gölles.

Bécsben ugyanilyen dilemmával küzd a helyi közműcég. Christian Ammer, a Bécsi Közművek szóvivője szerint az osztrák fővárosban már 1400 kilométernyi optikai hálózatot fektettek le, ennek többsége azonban Dark Fiber, vagyis használaton kívüli vezeték. További 2200 kilométernyi üres cső van a földben, amelyekbe olcsón lehetne behúzni a kábeleket. A gondot itt is a végpontoktól a házakig húzódó szakasz ára jelenti. Ennek ellenére Bécsben 2009 végéig 50 000 ügyféllel számolnak - ambíciózus célkitűzés.

Nem véletlen, hogy míg Ausztria az 1990-es évek végén még a szélesávú internethozzéférések számát tekintve az éllovasok közé számított, mostanra visszaesett. Ennek oka pedig nem a hiányzó technikai háttér, hanem a politikai akarat. Joeri M. van Bogaert, az Európai "Üvegszálas Kábelt az Otthonokba" Tanács (FTTH Council Europe) nevű szakmai szervezet elnöke nemrég kijelentette: Ausztria könnyen elveszítheti Kelet-Európa kapujának szerepét, mivel Prágában, Ljubljanában és Budapesten jóval előrébb tartanak az internethálózat kiépítésében, mint Bécsben. Ez pedig egy darabig aligha fog változni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • geli13 #19
    Itthon, mint a digi is(például nálam) a háztömbig hozza az üvegszálat, onnantól utp-n (réz => olcsó) kötik be az előfizetőket.
    Sógoréknál ez az utlsó cirka 60-70m is üvegszál.
  • Molnibalage #18
    Mi a difi a kettő között?
  • Molnibalage #17
    A srác nem új előfizető volt és szépen jöttek és INNGYÉRT behúzták neki. A szolgáltatás ára sem voltozott. Nehéz elhinni mi, hogy itthon még van olyan város ahol tényleg van is verseny? Bp. és környéke valami röhejes. Kartell az egész..
  • chuky123 #16
    Kevés kint a warezpistike
    Akkor ki lenne használva a hálózat
  • pasi29uk #15
    Nemtudom mit kinlodnak ennyit. Minden helyre 1 kabelt, a vegere meg egy jo nagy teljesitmenyu megbizhato wifi routert oszt' kalap kabat.
  • Zpalee #14
    Aha, nálam a 3. kerületben az én utcámban kihozta, hogy csak kábeles net van (t-kábel...). Holott van emellett ADSL (minden szolgáltatótól, és hurokhordozásos is - nekem is az van). Egyszóval sajnos nem sokat ér az oldal.
  • geli13 #13
    Az nem üvegszál, hanem utp.
    Asztriában ftth, fiber to the home, vagyis teljesen üveg. Ügyfelenként kb 700EZRET kell fizetni a bekötésért.
    Ott se szarják ám a pénzt...
  • BlackRose #12
    A kérdés amit itt fel kell tenni... hogy ha nem kell, akkor miért van? Milyen piaci igényeket elégítettek ki és kinek a számlájára ha nem lehet eladni, nem lehet keresni rajta, sőt még nem lehet fenntartani sem önerőből. Na de ez is csak egy az a sok mellébefektetés közül amit a hitel expanziónak köszönhetünk és ami miatt nemsokára jön az igazi shitstorm.
  • Cat #11
    "Akkor miért van, hogy pl.: Debrecenben az előfizetőknek ingyér húzták be?"

    Ugye te se hiszed, hogy ingyen volt :) A hátrányos területek egyrészt kapnak állami támogatást, évenként több százmilliós értékben, beszállhatott az önkormányzat is, no meg a cég is kiépíthette valamilyen konstrukcióban olcsóbban.
  • zola2000 #10
    Zalaegerszegen a zelka(kábeltvszolgáltató) ad 2048/256 kbpst 4800 forintért, ez a feltöltés torrenthez egy kicsit nagyon kevés...