Gyurkity Péter

Vietnam - rézkábelek helyett optikai szálat gyűjtöttek

Vietnam egyik déli régiójában a kormányzat engedélyét félreértelmezve a helyiek a háborúból visszamaradt rézkábelek mellett optikai szálat is begyűjtöttek - több mint 40 km hiányzik az ország számára fontos vonalból.

A Reuters beszámolója szerint a kormány által májusban lefolytatott vizsgálat lesújtó eredménnyel zárult: kiderült ugyanis, hogy a helyi halászok és katonák egy kissé egyszerűen értelmezték a korábban kihirdetett engedélyt, és nemcsak a háborús időszakból visszamaradt tengeralatti rézkábeleket, hanem a modern, a külföldi internetes összeköttetéshez használt optikai szálat is elkezdték felszedni, hogy azután az anyagot jó pénzért eladják.

Ba Ria-Vung Tau tartomány lakosai igencsak aktívak voltak és rövid idő alatt összesen 43 km hosszú optikai szálat tüntettek el, igaz ebbe beletartozik az a 32 km is, amelyet egy szingapúri székhelyű cég telephelyéről loptak el. A rézkábelek után tehát az ország számára is rendkívül fontos optikai szálra terelődött a tolvajok figyelme, igaz a helyzetet tovább bonyolítja, hogy előbbi esetében külön engedély birtokában tevékenykedhettek az érdeklődők.



A helyi halászok és katonák számára ugyanis nemrég engedélyezték az 1975 előtt lefektetett, vagyis a háborús időszakból származó tengeralatti kábelek felszedését, amelyből a réz értékesítése egy kis mellékjövedelmet biztosított az aktív önkénteseknek. Az akció végeredménye azonban 11 km hiányzó TVH optikai szál volt, amelyet most a kormányzat kénytelen 5,8 millió dolláros költségen pótolni. Az eset már csak azért is érzékenyen érinti a gyorsan fejlődő, ám több területen még elmaradott országot, mivel a lopás miatt jelenleg egyetlen tengeralatti vezetéken tartják a kapcsolatot az interneten a külvilággal.

A rézkábelek felszedésére kiadott engedélyt időközben visszavonták, a parti őrség pedig külön parancsot kapott az őrjáratok fokozására. Eközben a halászoknak az optikai szál fontosságáról szóló oktató előadásokat szerveznek, megelőzendő a hasonló eseteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Risu Führer #18
    RAMBOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
  • stremix #17
    Pár éve, 2000 körül volt egy suli ahová takarítókat hívtak éjszakára, ami tele volt római-kori szobrokkal és mindenfélével. Reggel jött a diri és majdnem elájult, a remek munkásemberek hazavágták az egész műtárgy-gyűjteményt. Aztán arra hivatkoztak h mindent értéktelen köveknek néztek, és különben is azt mondták nekik h alapos munkát végezzenek :-)
  • Ronny #16
    remélem eljön az idő amikor kés ellen vadászpuska lesz a felállás.
  • greg971 #15
    hmmm az SS téged is alacsonyabrendűnek vett volna... ebbe nyugodj bele :D
  • greg971 #14
    mi maradjunk azért emberek ... ha lehet :D
  • Tetsuo #13
    :D
  • Myron #12
    A waffen SS az volt de kihalt...
  • Frayer #11
    LOLL
    Arról nem is beszélve,hogy egy este alatt kiszedték apetőfi híd alól az összes áthúzott rézkábelt. 4-6 os vonalán nem indult villamos sem.
    A rohadás ölné meg őket. Azt nem értem,hogy miért nem lehet ezekre vadásznim, ők is ugyan olyan állatok mint a többi, el is vannak szaporodva, az a baj,hogy a roméróknak nincs természetes ellenségük ami tizedelné őket.
  • roliika #10
    Lehet bevitték a faluba és építettek blőle saját gigabites hálózatokat! :D
  • Filiic #9
    A tengerben töltött idő után nem biztos, hogy el lehet olvasni.