Gyurkity Péter

Száloptikát követelnek a brit cégek

A szigetország vállalatainak jó része nincs megelégedve a jelenlegi eléréssel, és az elkövetkező években várható új szolgáltatások és kiegészítők megfelelő kiszolgálásához száloptikára tartanának igényt.

Ez derült ki a szintén brit Communications Management Association felméréséből, amelyben számos helyi céget kérdeztek meg. A válaszok alapján világosan kirajzolódik az egyre növekvő igény az optikai kábelezés kiterjesztése iránt, amely immár nem kizárólag a gerinchálózatot alkotná, de egyes esetekben egészen az irodákig, illetve otthonokig érne. Hiába ultragyors ugyanis a gerinchálózat, ha a végpontokon még mindig a hagyományos megoldásokra támaszkodnak, miközben az igények egyre csak növekednek.

A megkérdezett vállalatok egyharmada szerint legalább 100 Mbps-os sebességre van szükségük a jövő e-kereskedelmi megoldásainak kivitelezéséhez, az elkövetkező két évben pedig mindenképpen ki kellene építeni az ehhez szükséges infrastruktúrát. Nagyjából ugyanilyen arányban állítják a vállalatok, hogy nem megfelelő a jelenleg rendelkezésükre álló elérés, ezen javítani kell majd. Ebben az illetékes szerv, az Ofcom sem szeretné akadályozni a szolgáltatókat, állításuk szerint ugyanis a next-generation access (NGA) terén olyan szabályozásra törekednek, amely nem ró súlyos terheket az azt alkalmazó internetszolgáltatókra.

"A kormányzati kommunikáció és a szabályozás valósága között minden korábbinál szélesebb szakadék tátong. Tavaly áprilisban már figyelmeztettünk arra, hogy az elkövetkező 12-24 hónap páratlan lehetőséget kínál a piac által vezetett átállási folyamat megalapozására, ám azóta sem sok jelet mutat a munka megkezdésére" - jelentette ki David Harrrington, a CMA szabályozási ügyekért felelős igazgatója. Emlékeztetett arra, hogy több európai országban már megkezdték a fibre to the home (FTTH) technológia alkalmazását, vagyis a száloptika végpontokon történő használatát.

A szolgáltatók egy része ugyanakkor nem biztos abban, hogy a technológia iránt erős érdeklődés mutatkozik majd - a pontos árak és a követelmények ismeretének hiányában erre nehéz is számítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #17
    > A szolgáltatók egy része ugyanakkor nem biztos abban, hogy a technológia iránt erős érdeklődés mutatkozik majd

    Ezek a szolgaltatok azt is nagyon jol tudjak, hogy a BT - a telefonvonalakat uzemelteto ceg - undorito modon lehetetleniti el oket.
  • rigidus #16
    > jönnének magyarországra oszt gyorsan a bugyijukba kapnának. Nálunk egy minimál netért is horror összegeket kell leperkálni

    Gyere el Te ide, majd megtudnad, hogy azert a penzert amiert Mo-on meg itt nagyvarosokban 8Mb/s-t kapsz, orulhetsz ha kisvarosokban (100,000 fo) 2008-ban 256kb/s-t eleri csucsforgalmon kivul. Nekem 8-as korlatos csomagom van es a mult honapban a csucs letoltesi sebessegem 14.1kB/s volt. Tapasztalataim szerint ez havonta 10%-kal csokken.
  • Tetsuo #15
    video konferencia, tavfelugyelet, tavmunka, adatcserek, stb.
    meg keves is.
  • Sanyix #14
    énis száloptikát követelek otthonra!

    Bár annyi is elég lenne, ha a kibaszott feltölés nem vicc sávszél lenne.
  • kobra223 #13
    persze az jó lenne 100/100 nagyon örülnék én is:D
  • bertino #12
    addig jo, míg minél többet adnak.

    sürgessék csak és terjeszkedjenek csak a cégek nyugodtan minél nagyobb sávszéllel.
  • foregister #11
    őszintén, e-kereskedelemhez minek 100mbit? E-mail váltások, voip, honlapfrissítés, a többi meg elég a belső hálózatra. Hova ide a 100mbit? Attól mert a vállalatnál lesz a szerver miért lesz nekik jobb mintha szolgáltatónál lennének, ahol ha bármi van megoldják helyetted? Az eBay sem a saját központjukban üzemelteti a szervereket... A havi 10 000 Ft-os UPC Gold netes csomag is elég erre bőven a maga 20/3-as kapcsolatával. Ha nem torrentezel még a kapcsolat is stabil...
  • FoodLFG #10
    Nem kell, nekem már digis netem van
    (mondanom sem kell, hogy itt errefelé mindenki lemondta a T-onlányos neteket, meg a T-s vezetékes telefonokat..)
  • shenmuedc #9
    Azt hiszem ha nekik is ilyen jófajta 384/128 kbit-es netük lenne mint nekem (6000-ért) akkor már 1 megabitnek örülnének nem 100mbit-nek. Ja itt az elérhető maximium 768, 13000-ért, és altervatívának betárcsázós 100 órás 9000-ért. Úgyhogy ne sírjatok. Jó Magyar valóság.
  • lamer the true #8
    Vegyél lakást dunaújban