• shabba
    #5
    A Tíkom ugyanilyen fejlesztésekbe kezdett idén tavasszal. Ugyanezzekkel a technológiával építenek ki újgenerációs hálózatot. De ez más országokban is hasonlóképpen indult el az elmúlt pár évben és hasonló mód fog még elindulni további országokban is ahol még csak ez után fognak hozzákezdeni.

    Egyébként az kimaradt a cikkből az FTTC+VDSL2 hálózatok fognak dominálni, a 10 millió megcélzott háztartás 90%-a úgy lesz bekötve. Ezzel 40 Mbps körüli sávszélt lehet elérni, ami később egyéb techológiai fejlesztésekkel akár 60 Mbps-re változhat. FTTH-t, vagyis előfizetőig optikát, amit G-PON technológiával oldanak meg, majd csak az a kb. 1 millió újonnan, zöldmezősen kiépülő háztartás fog kapni, ami az angoloknál az elkövetkezendő 5 év során fog felépülni. Újonnan épülő lakóparkoknál és a kiépülő olimpiai negyednél várhatók az FTTH fejlesztések.

    Az is szerepel a sajtóhírben hogy 1.5 milliárd font értékű beruházásról van szó. Amit a BT csak akkor akar meglépni ha a szabályozó hatóság úgy alakítja ki a jővőbeli hatósági szabályozásokat, hogy az védi a beruházók érdekeit és megfelelő megtérülést biztosít. A probléma pedig eddig is ez volt és európa szerte mindenfelé ugyanez a problémájuk az inkubens telcoknak. Mindenhol a hatósági szabályoztástól tartanak, ez hátráltatja az újgenerációs hálózatok kiépítését. Az tántorítja el a telcokat hogy nincsenek előre, hosszútávon tisztázva a játékszabályok ami mellett egy ilyen hosszú megtérülésű beruházásba úgy bele lehetne fogni hogy a megtérülés biztosítva legyen. Ráadásul aki kiépíteni az ennek a modernebb technológiának az előnyeit is élvezni akarja, ha már 1x ő ölte bele a pénz a kiépülésébe, nem pedig aranytálcán akarja átnyújtani bagóért a konkurenseinek mert a hatóság azt diktálja.

    Szóval lesz még ezzel boxmeccs bőven a BT és a hatóságok között, közel sincs ez még lefutva, ez még csak egy előzetes szándéknyilatkozat. Az hatóság szeptemberben ad majd ki egy tervezetet arról hogy képzeli a dolgokat és a viták csak utána indulnak és nem is biztos hogy idén legalább a megegyezésig eljutnak. A hálózat kiépítése pedig csak utána kezdődhet.