Berta Sándor

Optikai hálózat épül Bécsben

A Wienstrom GmbH nevű cég tervei szerint 2009 végéig összesen további 50 000 háztartásban lesz elérhető a szélessávú internet.

A vállalat csupán az infrastruktúrát építi ki, az internetszolgáltatók pedig maguk dönthetnek arról, hogy milyen csomagokat kínálnak a felhasználóknak. A rendszer minden szolgáltató számára nyitott, azt a Wienstromnak az ügyfelek száma alapján fizetett felár fizetése ellenében használhatják. A blizznet nevű programot Renate Brauner bécsi alpolgármester és Friedrich Pink, a Wien Nergie nevű konszern vezetője közösen jelentette be.

"Az optikai hálózatnak köszönhetően az előfizetők akár 100 Mbit/s-os le- és feltöltési sebességet is elérhetnek és ezeken az értékeken még a szinte teljes leterheltség sem változtat" - mondta Robert Grüneis, a Wien Energie szóvivője. A konszernnek jelenleg 1400 kilométer hosszú optikai hálózata van, ám ezt folyamatosan bővítik és a rendszer már a jelenlegi formájában is képes lenne szélessávú internethozzáférést biztosítani a bécsi háztartások 20 százaléka számára.

A blizznet projekt kereken tízmillió euróba kerül, a beruházást teljes egészében a Wienstrom finanszírozza. A hálózat bővítésénél figyelembe veszik a fogyasztói igényeket és a technikai paramétereket. Jelenleg három szolgáltató számít a blizznet partnerének: a Telekom Austria, a NeoTel és a Conova.com. Ezenkívül a Wienstrom munkatársai további tíz céggel is tárgyalásokat folytatnak. Mindenesetre a Telekom Austria leggyorsabb internethozzáférése 10 Mbit/s-os, a csomag ára 39,90 euró. A NeoTelnél 20 Mbit/s a legnagyobb elérhető sávszélesség, a csomag 69,90 euróba kerül.

Az új optikai hálózat idén augusztus 20-ától már hoszzáférhető lesz, igaz csupán Bécs 3., 10., 11., 12., 16., 22. és 23. kerületének néhány épületében. Amennyiben valaki csatlakozni szeretne a hálózathoz, az jelezheti igényét és maximum két napon belül már élvezheti is a szélessávú internetet. A kábelek hossza a lakáson belül azonban legfeljebb 15 méter lehet, a blizznet-Box nevű készülékhez egyszerre nyolc készülék (számítógép, router és modem) csatlakoztatható. Az első berendezés ingyenes, a második ára 90 euró.

Hasonló nyílt hozzáférésű hálózatok más országokban, például Svédországban is vannak. A skandináv államban például 30 szolgáltató tart fenn egy hasonló rendszert és ott a felhasználók összesen 100 különböző csomag közül választhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ronny #6
    az a gond, hogy az itthoni alternatívok piaca beteg, mint ahogy általában minden Magyarországon. Csak Budapesten van vagy egy fél tucat jólszituált lakótelep, amit könnyen behúzhatnának, de a Rubicomon kívűl ezt senki nem tette meg(talán még a Tvnetworknek volt egy pilotja valahol évekkel ezelőtt).
  • shabba #5
    Bólyon is csak LAN-ban, településen belül megy a 100 Mbps, az internet csomagok talán 1,2 Mbps-esek, legalábbis egy tavaly őszi preziben olyan csomagok voltak. Az Index cikkjében azt írják most 4 Mbps-es a legnagyobb, lehet azóta dupláztak.

    Hogy adott piacon, adott árszint mellet milyen sebességű csomagot kínálnak a szolgáltatók azt a piaci körülmények határozzák meg, ezért is vannak eltérések pl. az országok között is. Függ attól mekkora a penetráció, milyen erősek a piaci szereplők, mekkora közöttük a verseny. A sebességek mindig is növekvő pályán mozognak, idővel lesz 100 Mbps is ha a piac erre kényszeríti a szolgáltatókat, ez külföldön is pont ugyanígy van.
  • shabba #4
    Nyílt hálózat fene tudja, olyat eddig nem épített egyetlen alternatív sem. Amit megépítettek alternatív cégek azt mind saját maguk használják. Ilyen hálózata több kisebb cégeknek is van évek óta, hasonlóan lokálisan elérhetőek, ott ahol már ki van épülve a szükséges optikai hálózat a háztömbökig és azon belül megvan az UTP kábelezés. Pl. Rubicomnak, Hardwirenek, Diginek(volt Emktv,DMCC), ComUniquenak, Tigrisnek, TvNetnek, TvNetworknek vannak FTTB+UTP hálózataik egyes területeken ahol az elérési hálózatban adottak a feltételek a 100 Mbps-hez. Persze ez nem jelenti azt hogy rögtön olyan csomagot is nyújtanak, mert a piaci környezetben erre nincsenek rákényszerülve, kisebb csomagok gazdaságosabban eladhatók. Szóval idehaza is van pár tízezer háztartás ahova ilyen hálózat ér el, nem kell rá 50-100-200 évet várni. Van olyan alternatív szolgáltató, aminek a hálózata már 4-5 éve kiépült. 2009-ig ezeknek idehaza épp úgy fog gyarapodni a számuk vagy lefedettségük ahogy eddig. 2009-ig szerintem idehaza is lesz bőven 50 ezer háztartás ami FTTB-vel lesz elérve. Sőt ha a Digi olyan tempbóban növeli a lefedettségét ahogy kinéz, lesz az több is.
  • mikloss #3
    Hát Bólyon már megy a 100 megabit :D
    http://index.hu/tech/net/boly070712/
  • Mr Csé #2
    2250 ben amikor már másoknak 9999999999gb/s lessz akkor lessz nalunk 100mb es
  • haxy27 #1
    Mikor is lesz nálunk ijen? 50 - 100 - 200 év mulva!