• shabba
    #10
    Minden országban voltak eddig is lokális FTTx projectek kisebb szolgáltatók részéről. Ezek a projectek viszont területileg nem kiterjedtek, az elért háztartások számossága sem túl magas. Épp ezért ezek a projectek egy ország szélessávú helyzetére túl sok hatással nincsenek, létezésükkel nem formálják a piacot. Épp ezért az ilyen szolgáltatók csomagjai alapján általánosító következtetést nem lehet levonni egy adott ország netszolgáltatásával kapcsolatban. Ezek szélsőséges esetek is úgy is kell őket kezelni. Ezért is nem túl helyénvalóak az olyan jellegű sajtóhírek amikor egyes országbeli szélsőségeket kiragadva és összevetve a hazai széleskörben elérhető átlaggal, hangzatos és nagy lemaradást mutató következtetéseket vonnak le. Nekünk is vannak évek óta ilyen szélsőséges lokális netelérhetőségeink amit összehasonlítva bármely más ország átlagos netelérésével azt lehetne kihozni hogy Mo egy netparadicsom, de ez persze irreális lenne, mert alma és körte lenne összevetve.

    Egyébként nekem is most már lassan 6 éve van FTTx netem, ami anno 2002-ben igen erősen elütött az országos átlagtól azzal hogy szimmetrikus 512 kbps-es volt, havi 7500-ért hűségszerződés nélkül. Hisz akkoriban 384/64 kbps-es ADSL csomagot lehetett csak kapni 2 év hűséggel 12900-ért. Vagy 512/128 kbps-es kábelnetet 11900-ért 1 vagy 2 év hűséggel. Most meg lehet kapni akár 20/20 Mbps-et 4500-ért is, de területileg igen korlátozottan, épp ezért a magyar szélessáv egészére túl nagy hatással még nincs.

    Épp ezért fontos az amikor egy ország legnagyobb, legtöbb előfizetőt elérő szolgáltatója vagy szolgáltatói nagymértékű fejlesztést eszközölnek. Mert azok a fejlesztések tényleg sok emberhez jutnak majd el, az ország egészére nézve is befolyásoló hatása van. Épp ezért nagyon fontos szerepe van annak angoloknál hogy mit fejleszt a közeljővőben a BT vagy a Virgin Media a kábelhálózatán. Ugyanúgy ahogy idehaza is hasonlóan fontos szerepet töltenek be Tíkom és UPC közeljővőben esedékes fejlesztései