Berta Sándor

Optikai hálózat csináld magad módra

Egy vorarlbergi település, Blons lakói nem akartak várni a szolgáltatókra, hanem úgy döntöttek, hogy inkább saját maguk építik ki optikai hálózatukat. Példájuk nem egyedi Ausztriában.

"Az ötlet 2002-ben merült fel, amikor rájöttünk, hogy - különösen a világtól elzárt részeken - fontos a jó internethozzáférések megléte. Először rézkábelekkel próbálkoztunk, azonban ezt elvetettük, mert a falu házai túl nagy távolságra vannak egymástól. Ezután döntöttünk az üvegszálas kábelhálózat kiépítése mellett. Az elhatározást tett követte, a munka nehéz volt, de a rendszer végül elkészült. Szerencsénk volt, hogy ezzel egy időben épült a csatorna is, így ez megkönnyítette a dolgunkat. A legfontosabb szempont az volt, hogy a hálózatba minden házat bekössünk, elsőként természetesen a vendégfogadót, majd ezt követte a községi hivatal, az iskola, az óvoda, a könyvtár, a helyi orvos háza és néhány kisebb cég épülete. A beruházást saját pénzből finanszíroztuk. Ez nálunk hagyomány, hiszen van saját vízművünk, kötélvasút társaságunk és teherszállító egyesületünk" - közölte Otmar Ganahl, a blonsi hálózat vezetője, egyben adminisztrátora.

"A hálózat közös tulajdonú, mindenkié. Amennyiben felmerül az igény egy új szolgáltatásra, akkor közösen döntjük el, hogy bevezessük-e vagy sem. Jó példa erre, hogy van már VoIP-szolgáltatás és hamarosan lesz video-on-demand rendszer is. Az egyetlen problémát a jelenlegi alacsony sávszélesség jelenti, ami maximum 6 Mbps. Ez különösen a fiataloknak fájó, hiszen ők sok mindent szeretnének letölteni a világhálóról" - tette hozzá Ganahl.


Blons mellett három további osztrák település, St. Martin, Großschönau és Bad Großpertholz is saját maga hozta létre optikai kábelhálózatát. Előbbi két falu még 2003-ban döntött a beruházás mellett. Eddig már több mint 500 ház csatlakozott az üvegszálas hálózathoz, de hamarosan elérik az 1000-es álomhatárt. Blonshoz hasonlóan mind St. Martinban, mind Großschönauban a megoldást a csatornarendszer kiépítése jelentette. Az összesen egymillió eurós költségeket itt is megosztották a lakosok között, a legnagyobb megtakarítást az árok kiásása jelentette, amit a településen élők maguk végeztek el.

A kis osztrák falvak lakói és vezetői döntésüket azzal indokolták, hogy nem akartak várni a nagy konszernekre, mondván azok talán 100 év alatt sem hozták volna el hozzájuk szolgáltatásaikat. Ezért inkább létrehozták a saját hálózatukat, a megoldást pedig az "Üvegszálas Kábelt az Otthonokba" (FTTH) mintájára elnevezték "Üvegszálas Kábel a Gazdákhoz" (FTTW) programnak.

Az üvegszálas hálózatok tekintetében egyébként nyugati szomszédunk komoly hátrányba kerülhet Csehországgal, Szlovéniával és hazánkkal szemben, mivel ezek az államok egyre jobban felzárkóznak az optikai hálózatok számának és hosszának tekintetében vezető európai országok mögé. Joeri M. van Bogaert, az Európai "Üvegszálas Kábelt az Otthonokba" Tanács (FTTH Council Europe) nevű szakmai szervezet elnöke nemrég kijelentette: Ausztria könnyen elveszítheti Kelet-Európa kapujának szerepét. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy Ausztriában már a 384 kbps is szélessávnak számít, így egy szolgáltatónak sem érdeke a nagyobb adattovábbításra képes rendszerek létrehozása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #27
    Azt már 2002 óta nehezen költik el arrafelé. :)
  • arrakistor #26
    azért hogy a csóró magyar turisták akik síelni mennek , a drága telefonálás helyett a helyi panzió netkávézójában költsék el a schilingjeiket
  • angol #25
    kocsog osztrákok, meg behajtanitilos tábla mi, persze
  • FoodLFG #24
    A maximum 6 Mbps-et pontosan hogy kell érteni? Mert szerintem falun belül, az optikai hálón ez elég vérszegény..
    Egyébként jó dolog az, ha az ember seggében ott figyel az optika.
  • virs lee #23
    Az egyetlen problémát a jelenlegi alacsony sávszélesség jelenti, ami maximum 6 Mbps. Ez különösen a fiataloknak fájó, hiszen ők sok mindent szeretnének letölteni a világhálóról" - tette hozzá Ganahl.

    A kis osztrák warezmanok. ~~

    Az ottani fizetésből elhiszem hogy futja saját mindenre, próbálják ezt meg összehozni mondjuk Ózdon vagy Miskolcon, ahol mindenki munkanélküli, feketemunkás, vagy minimálbéren bejelentett.
  • sathinel #22
    Ez igaz de azt elfelejtik sokan hogy egyfajta informatikai tudással, és internettel ki lehetne építeni egy olyan társadalmat, ami ebből profitálhat. Ha van profit, és van mit adózni akkor lehet költeni. De amíg nincs addig hiába akarnak minden pénzt ilyesmire költeni, a végén semmit sem fejlődünk. Ha így nézed akkor a net egy olyan példája a tanulásnak, ahol magadnak kell keresgélni, és ez álltal sokkal több dolgozt tudsz meg az anyagról, tanulmányról mint eredetileg remélted. Pl kína fejlődése sem abból áll hogy mindenkire odafigyel, és segít az embereknek, de a gazdaság annyira fejldődik, hogy évente megduplázódik a kocsihasználók, internethasználók száma. Nem hinném hogy ez a fejlesztés nem kifizetődő. Max politikailag nem eladható, és ezáltal senkit nem érdekel.
  • shabba #21
    Hát persze jó dolog az FTTH, de azért nem az a legfontosabb. Ha mondjuk Bp. önkormányzatának lenne fölös 200 milliárja, akkor nem hiszem hogy Bp. lakossága együntetően a legfontosabb célként az FTTH hálózat kiépítésére szavazna. Van itt bőven más, sürgősebb, több embert érintő probléma. Pl. ott van a közlekedés, tömegközlekedés, de pl. új kórházakat is kellene építeni(olyat amit funckcionálisan alapból annak is terveznek), modern eszközparkkal, a régi több száz éves elavult, lerobbant, nem kórháznak épült épületet, meg le kellene már végre dózerolni.
  • shabba #20
    Talán mert a kistelepülés egyik fő bevételi forrása a síelő turizmus és a pénzt hozó vendégek kényelme és kiszolgálása priorítást élvezett. Inkább arra költötték a pénz, amiről tudták hogy később pénzt is termelni. Nem pedig arra hogy Günternek otthon 6 Mbps-je legyen, mert azzal gyorsabban tud majd poreszt tölteni. ;)
  • greg971 #19
    na ezt kisbicskának szántam volna :D bocsesz shabba .
  • greg971 #18
    Nálad minden törvényes és jogszerű keretek között zajlik ?

    Még nem haltál éhen ? > világcsoda vagy <