Berta Sándor

Zsákutca a videokamerás megfigyelés?

Érdekes kijelentéseket tett Mike Neville, a Scotland Yard videomegfigyelési részlegének vezetője egy londoni biztonságtechnikai konferencián. A szakember beszédében elmondta, hogy hiába van Nagy-Britanniában több mint négymillió videokamera, a bűnözést - a megfelelően képzett személyzet híján - nem tudták visszaszorítani, ráadásul a bűnözők sem félnek túlzottan a készülékektől.

"Az egész hálózat egy hatalmas fiaskó. Fontmilliárdokat adunk ki technikai felszerelésekre, de arra gyakorlatilag senki sem gondolt, hogy ezeknek az eszközöknek a képeit a rendőrség hogyan értékelje ki és hogyan alkalmazza bizonyítékként a bíróságokon" - foglalta össze tömören cseppet sem hízelgő véleményét Mike Neville.

Közlése szerint egyszerűen nincs elég képzett rendőr a beérkező felvételek elemzésére. Főleg ennek köszönhető, hogy a statisztikák szerint csupán a bűncselekmények 3 százalékában fogták el az elkövetőket a kameráknak köszönhetően. Komoly problémát jelent az is, hogy hiába van több millió biztonsági kamera felszerelve országszerte, a bűnözőket ez önmagában nem rettenti el a bűncselekmények elkövetésétől és nem tartanak attól sem, hogy a filmek alapján kerülnek a rácsok mögé.


Graffiti egy falon: "Mit nézel?"

Nem csoda tehát, hogy Mike Neville és kollégái ezért mindenképpen változtatni szeretnének a jelenlegi helyzeten. Többek között felmerült egy új adatbázis létrehozásának, valamint új rendőrségi szoftverek használatának az ötlete. Utóbbiak segítségével különböző szempontok szerint lennénk kiszűrhetők a bűnözők és felderíthetők a gyanúsan viselkedő személyek. "Amennyiben a bűnözők azt látják, hogy a készülékek dolgoznak, akkor ennek van visszatartó ereje és valószínű, hogy nem követik el a tervezett bűncselekményt" - tette hozzá a Scotland Yard részlegvezetője.

Nagy-Britanniát - nem véletlenül - eséllyel pályázhatna a Big Brother-díjra, hiszen becslések szerint összesen 4,2 millió magán és állami videokamera van felszerelve és egy átlagos brit állampolgárt naponta körülbelül 300-szor fotóznak le vagy vesznek fel a szalagokra.. Úgy tűnik azonban, hogy ezek többsége mit sem ér. A britek ennek ellenére hajthatatlanok és felmerült annak ötlete is, hogy szeptembertől biztonsági készülékeket szerelnek az iskolatermekbe is, hogy így akadályozzák meg a lopásokat és a vizsgákon a csalásokat, puskázásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ocsieu #19
  Ki mondta, hogy nem fog eljönni a Terminator 1-2-3...??? :D:D:D
  Scifi ide, vagy oda, nézz meg 1 15-25 éves (nem 1 eszement, elvetemült) "scifit", és vesd össze a jelennel, a mindennapjaiddal... Ugye, hogy nem lesz akkora a különbség a film és a valóság között, mint a filmpremier idején volt?
  Amúgy semmi bajom a scifivel, meg a fejlődéssel, modernizációval stbstbstb..., ha nem élnek vissza vele, és az a többség hasznára válik... csakhogy sajnos ez a ritkább eset...
  Nem, nem mindenki dealer, rabló, tolvaj, stbstbstb... Viszont ahogy az imént említetteket, ugyanúgy az átlagembereket és szokásaikat is meg lehet figyelni... Szerinted a mai társadalom jó, és fejlődő? Mindenhol? Minden téren?... Az elégedettség nem egyformán hat az emberekre, munkakedvre...., ami befolyásol(hat)ja az anyagiakat, azaz az általad emlegetett PÉNZt is...
 • who am I 7 #18
  "valamint kevesebb személyzet kellene a felügyelethez is... "Mindenki jóljár!!" "

  Egyébként túl sok szkifit nézel...Ez ellen tuti lázadás lenne.Szvsz, ez az eljárás objektív "keretek" közt, sztem sérti a szabadság jogokat..Mert, ha egy ilyen "újvilágot" erőltetnének, akkor eltűnne ez az egész emberi civilizáció, mivel nem tartom intelligensnek ezt a "rejtett agressziót" (mindenki potenciális gyilkos,rabló/tolvaj stb), ebből nem épülhet fel egy jó és fejlődő társadalom.Még mindig azt mondom, hogy nem ezzel van megoldva ez az ügy, hanem azzal, h az emberek elégedettek legyenek (ha elégedettek akkor max az aberáltak követnek el dolgokat..de az meg elenyésző, az ilyen "megélhetési bűnözésekhez" és egyebekhez képest..szoval, megint oda jukadunk ki, h : PÉNZ)
 • who am I 7 #17
  Cast

  Christopher Lambert ...
  .
  .
  .

  Ez már kizárja azt, hogy megnézzem....
 • Andris #16
  "Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both." -- Benjamin Franklin
 • ocsieu #15
  Mint a Fortress című filmben...
  :D:D
  Kattintani sem kell, ha netán tiltott övezetre lép valaki...
  http://www.imdb.com/title/tt0106950/
 • JL666 #14
  akkor az orkokba chipet kel rakni, ami azonosítja a bűntény helyszínén. Sőt bíróság sem kell, csak rákattintani a megsemmisítés gombra.
 • ocsieu #13
  ajjajajajjjj... Ebből csak nekem jön az le, hogy ez 1 felkészítés arra, hogy az emberekbe születésükkor belőhessék az azonosító chipeket? Gondoljatok bele, mennyivel jobb scannereket elhelyezni, mint a jelenlegi megoldás... Ugyan videobizonyíték nincs, és nem is lesz, de sűrűn lakott helyeken, amilyenek a városok, csak van szemtanú... Ha meg nincs, akkor 1értelmű az elkövető, hisz csak ő tartózkodott a helyszínen... Sokkal olcsóbb és hatékonyabb megoldás lenne... Kevesebb, pontosabb, hasznosabb adatok... És nem kellene óriási sávszél, tárhely és egyéb dolgok a bűnmegelőzéshez..., valamint kevesebb személyzet kellene a felügyelethez is... "Mindenki jóljár!!"
 • Sith #12
  Azért nem egészen ilyen egyszerü a helyzet gondolj csak bele hogy az aki a kamerát nézi annak is kell fizetni és mig a kamera egyszeri költség az ember bőven nem és mivel 24 óráben kéne néznie valakinek már nem is olyan olcsó

  egyszerüség kedvérért mondjuk keres 100K t perho netto ez a munka adónak szerintemm kb 180 200 ba lehet kell legalább három de inkább négy ember kell hopsz kb egy év alatt kifizettük a kamera rendszer teljes költségét az emberekre (és persze most nem két kameráról beszélek)

  És ez még mit sem ér hogy ha nincs valaki aki azonal hamar hamar oda szalad segíteni hisz sokra mész vele ha a kamera képen is látszik hogy egy arcba huzott kapucnis vert meg és szaladt el a mobiloddal

  És sajnos még nem láttam olyan szoftvert mint a filmekben hogy a sötét pixeles képre nagyitgatva szépen előtünt egy tökéletes fénykép
 • atomkrumpli #11
  volt kamera, kerítés, bizt.ember mégis a telepen lévő összes autót feltörték,rádiót,gps cuccokat mindent elloptak nemrég mondta london mellett élő rokonom
 • valamit #10
  Persze tegyük hozzá, hogy az olyan bűnözőket, mint pl. a sikkasztó vagy csaló vagy mondjuk mérgezés nyilván ezzel nem lehet kivédeni, inkább az autófeltörések, utcai verekedések és támadások, rablások kiszűrésére lehet jó. Ha a 3% mindenre igaz, akkor azt kéne megnézni, hogy az ilyeneken belül mennyire igaz, az adott kamerázott területen. Szvsz. ez jóval magasabb szám lehet.