Gyurkity Péter

Ruha alá is belát egy új kamera

A járókelők, sorban állók ruházata alá is betekinthetnek egy új brit fejlesztéssel a biztonsági szolgálatok, nagyban növelve ezzel a szűrések hatékonyságát. A megoldás ezen a héten mutatkozik be a nagyközönség előtt.

A ThruVision cég T5000 néven készítette el legújabb fejlesztését, ez ugyanis nem az első a sorban, ám jelentős előrelépést nyújt a biztonsági kamerák területén. Az újítás lényege, hogy a megfigyelt személyek ruházata alá is be tudnak tekinteni a különböző biztonsági és megfigyelő szolgálatok, ezzel pedig nagymértékben leegyszerűsödik a kiemelt fontosságúnak tartott létesítmények biztosítása.

A T5000 segítségével akár 25 méteres távolságból is ellenőrizhető, hogy az illető személy milyen tárgyakat visel a ruhája alá rejtve. A megoldás előnye, hogy a testvonalakat nem fedi fel, így jóval kevesebben tartják majd jogsértőnek, technikai és biztonsági túlzásnak. Ez a korlát mind a fém, mind pedig a nem fémből készült tárgyakra egyaránt vonatkozik, így a hagyományos fémdetektor kapuknál is előnyösebbnek bizonyulhat. "A terrorista cselekmények az elmúlt években megrázták a világot és a biztonsági intézkedések mindenütt megszigorodtak" - magyarázta Clive Beattie, a cég vezérigazgatója. Szerinte a megoldás kulcsfontosságú lehet a további erőfeszítésekben.

A leskelődő technika azon a megfigyelésen alapul, hogy minden tárgy és személy alacsony szintű elektromágneses sugárzást bocsát ki magából. A Terahertz néven emlegetett sugarak az infravörös és a mikrohullámú sugárzás között helyezkednek el, terjedésében a felhőréteg, illetve a falak sem jelentenek akadályt. Felhasználását a cég a nagy forgalmú repülőtereken, bevásárlóközpontokban, illetve kiemelt fontosságú sporteseményeken tartja lehetségesnek, sőt kívánatosnak - természetesen sok függ attól, hogy a további tesztek során milyen vélemény születik a másik oldal, a felhasználó cégek és szolgálatok részéről.

A T5000 a brit belügyminisztérium által ezen a héten megrendezendő HOSDB-kiállításon mutatkozik be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RealPhoenixx #40
    Csatti: tanulj meg olvasni, mielott hozzaszolassal bizonyitod ertelmi fogyatekossagodat

    Merthogy a T-ray jelenteset ide irhatnam, es leragozhatnam, de ha ilyen fogyatekos vagy es ilyen sotet sugarzasod van, akkor folosleges leirnom

    *bocsi ha az onerzetedet (onfelbecslesedet) ezzel megsertettem, de sajnos teny*
  • arankamama #39
    látom magamelőtt a sok rejszoló biztonságist :D
  • Csatti #38
    Legalább a cikket olvasd el. Te magad bocsájtod ki ezt a fajta sugárzást, ők csak felfogják.
  • remark #37
    "Ki nem szarja le h belátnak alád? Egy vagy a sok porszem közül. Egyáltalán nincs értelme pánikolni. Itt csak azok szarnak akiknek nem tiszta a lelkiismeretük..."

    Ezt az eszkozt nem azok megfigyelesere fogjak hasznalni, akinek "vaj van a fule mogott". Teged fognak vele megfigyelni es a megfigyelesek eredmenyet arra fogjak felhasznalni hogy hatekonyabban iranyithassak a tarsadalmat.
  • valamit #36
    Ez a kütyü jóljöhet olyan környéken ahol nagy számban vannak pl. öngyilkos terroristák. Már az utcákon is, ha vannak járőrök, de buszokra felszállás előtt, piacokra vezető utakon, plázák ajtajainál, stb. De gépeltérítók dolgát is nehezítheti. És szvsz. is úgy van, ezt nem a játékboltokba fogják árulni, hanem a rendőrség fogja használni, szal ahogy itt már is mondta az orvosok előtti levetkőzéshez hasonlítanám én is.
  • talk #35
    Ha szembe van a kamera és az ember háta mögött van a fegyver akkor semmit sem ér. Vagy forogni kell a kamera előtt?
    Ha mobilnak kinéző fegyvere van akkor ez már nem ér semmit?

    Mivan, ha a fémbetétes cipőben járkál valaki?
    Mezitláb kell bemenni, vásárolni? Netán átkutatják a cipőt?

    Megnézném azt a biztonsági őrt aki egy bevásárlóközpontban az alapján, hogy nemlát át a ruhán (fémszálas ruha) megmerné motozni.

    Nehéz elhinni, hogy egy bevásárlóközpont kiemelt fontosságú lenne Magyarországon. És persze nem hiszem, hogy olyan olcsó lenne, hogy "mindenkinek" teljen rá.
  • weine #34
    ez olyan ostoba érv, már ne is haragudj !

    Mármint hogy annak szúrja a szemét ez kütyü, akinek vaj van a füle mögött. Nem így van ez !
    Mint ahogy gondolom te sem szeretnéd, ha egy kamerát helyeznénel a hálószobádba. És nem azért nem szeretnéd, mert titkolnivalód van, hanem mert ez magánszféra.

    Fejlettségtől függően lehetnek erre az emberek érzékenyek.
  • xizor #33
    Egyszerű megoldás, műanyag fegyver.Ha valaki nagyon elakar téríteni egy gépet és képzett, 2 kihegyezett hitelkártyával eltériti ha akarja.
  • Ferrer #32
    Bmeg XDDDDD
  • savior #31
    azert ez nem serti a szemelyisegi jogokat. egy ilyen kamerat figyelni munka. az orvosok elott is levetkozunk. csak ezt nem orvos figyeli, hanem egy or.