Berta Sándor

Videokamerákkal ellenőrzik a bécsi lakóházakat

Az Osztrák Adatvédelmi Bizottság (DSK) engedélyezte, hogy a bécsi lakóházakban rendszeresen megfigyeljék a garázsokat, a lifteket és a szeméttárolókat.

A Wiener Wohnen nevű cég összesen 220 000 lakást felügyel. Mivel a vandalizmus komoly és egyre növekvő problémát jelent, a vállalat ezért arra gondolt, hogy videokamerák felszerelésével igyekszik elrettenteni az elkövetőket. "Az új rendszer várhatóan idén április elsejétől működik majd egyelőre hét lakóházban. A készülék felszerelése már folyamatban van" - jelentette be a Wiener Wohnen szóvivője.

A DSK döntése értelmében 2009. december 31-ig hét lakótömbben kamerázhatók be a garázsok, szeméttárolók és felvonók, azonban a felvételeken nem látszódhatnak a házak és a lakások bejáratai, mivel az már beavatkozás lenne az emberek magánéletébe. A próbaüzem egyelőre négy körzetre, illetve bécsi kerületre terjed ki (Bezirk Landstraße, Simmering, Rudolfsheim-Fünfhaus és Donaustadt).

Az osztrák Adatvédelmi Bizottság kikötötte azt is, hogy a kamerák által rögzített felvételek kizárólag a vandálok megfigyelésére és azonosítására használhatók fel, más célokra nem. A videókat legfeljebb 72 órán lehet tárolni, utána törölni kell őket. A cégnek ráadásul nyilvántartást is kell vezetnie, amelyből világosan kiderülhet, hogy a készülék felszerelése után csökkent-e a rongálások száma vagy sem. A feljegyzést 2009. december 31-e után a vállalat köteles bemutatni a DSK-nak. A Wiener Wohnen létrehozott egy forródrótot, ahol bárki bejelentheti a tudomására jutott rongálásokat és ahol az érintett lakók feltehetik a kamerákkal kapcsolatos kérdéseiket.

"Úgy véljük, hogy a videokamerák elhelyezése nem old meg semmilyen problémát. Ugyanis a magánszféra nagyfokú megsértéséhez képest a kamerák csak látszólagos biztonságot jelentenek" - jött a jogvédők menetrendszerű bírálata Marie Ringlertől, a bécsi Zöldek technológiai ügyekben illetékes szóvivőjétől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #10
    Egészen más húrokat pengetnél, ha valaki csak egyszer kirámolná a lakásodat, hidd el nekem!
  • Molnibalage #9
    "A térfigyelő kamerák az ok, de mostmár a lakóházakon belülre tolják be a kameráikat."

    Lépcsőházba. Az meg engem nem érdekel... Hol zavar az engem. Aki meg engedély nélkül akar bejönn a lakásomba az magára vessen. Vételenül le fog zúgni az erkélyről menekülés közben...
  • jtrencsenyi #8
    Nyomd a flame-et. Remélem akkor is ilyen nagyon okos leszel, amikor már a s*ggedbe is nyomkövetőt akarnak dugni. A térfigyelő kamerák az ok, de mostmár a lakóházakon belülre tolják be a kameráikat. Mi a következő? A W.C.? Gondold csak végig honnan indultunk. Térfigyelő kamerák->ujjlenyomat vétele a terrorizmus nevében az USA repterein -> nemsokára ugyanez EU-ban -> BSA bohóckodás -> Online házkutatás -> stb.
    Ha ezt nem látod, akkor csak vak vagy, ha nem érted, akkor viszont... :)
  • junior117 #7
    Tiszaújváros minden sarkon és keresztezödésben van kamera. Ott sikeres :-)
    http://www.tiszaujvaros.hu/wcam/webcam.html
    ilyen a kép...
  • barret #6
    Aztan majd talalok magamrol egy videot a youtube-on,amint eppen turom az orromat...
  • P3h3ly #5
    Jók ezek az sg cikkek, direkt úgy írják mindet hogy minnél nagyobb flamet szítsanak, csak már az olvasók kezdenek ráunni kicsit úgy tűnik. Messziről látszik az összes ilyen témájú itteni cikkről hogy ha burkoltan is de mindig úgy tálalják hogy a hatalom ellenünk van, megfigyelés, 1984 stb ráadásul minden napra jut szinte egy. Más városról nem tudok biztosat mondani de Egerben tudom hogy minden forgalmasabb hely be van kamerázva szóval nem újdonság hogy valaki ilyet akar, amíg ellenőrizhetően ott vannak felszerelve a kamerák ahol nem sértik túlzottan a magánszférát addig szerintem ez teljesen logikus lépés. Persze ha túlzásba viszik annak nem jók a következményei de itt nem erről van még szó.
  • Molnibalage #4
    Fúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú, de bölcs vagy...
  • jtrencsenyi #3
    Én csak egy számot mondok. Aki érti, érti, aki nem, az nem:

    1984

    :)
  • waterman #2
    totális megfigyelésre törnek. létrehozzák az egyetemes rendőrállamot. ha nem azt teszed majd amit ők akarnak egy fél pillanat alatt lekapcsolják a bankszámlád. anélkül nulla az ember. a felkeléseket csírájukban fojtják el. brutálisabb lesz mint észak korea. - egyik ismerősöm 3 hónap alatt kijutott észak koreába. a vízumot lengyelországban adták neki. 2-en kísérték, akik sem egymáshoz, sem hozzá nem szólhattak. kb ilyenre törekednek a ezek is.
  • who am I 7 #1
    Ez egy jó ötlet a rongálok elfogására.De mint mindennel az elején segítségül szolgál x idő elteltével pedig vissza élnek vele...Szeméttároló meg lift, ez még annyira nem is gáz...CSak ne akarjanak tovább menni, mint pl. lakás...