Gyurkity Péter

Ismét bizonyíthat a Microsoft az Eolas-perben

Júliusban újabb fordulót rendeznek a két cég között indult perben, amelyben eredetileg az Internet Explorerben megjelent ActiveX-vezérlők működését minősítették szabadalomsértőnek. Redmond most bizonyíthatja ennek ellenkezőjét.

Maga a vita immár 8 éves múltra tekinthet vissza, mivel az első kifogásokat még 1999-ben jelezte a Szabadalmi Hivatal felé a kicsinyke Eolas cég, illetve a mögötte álló Kalifornia Egyetem. Ebben hosszas küzdelem után utóbbiak értek el eredményeket, miután a bírósági döntés a böngésző, pontosabban a beépített ActiveX-vezérlő módosítására kényszerítette a szoftvercéget, ám az megtámadta a döntést és sikerült újabb haladékra szert tennie. Júliusban folytatódik a per, ahol Redmond végre igazolhatja állításait.

A Microsoft mindvégig azzal védekezett, hogy ők egy korábbi, általánosabb értelmű technológiát használtak fel, amely annak idején a Viola nevű böngészőben bukkant fel, Perry Wei szoftvermérnök jóvoltából. A számukra kedvezőtlen bírósági döntés után azt kifogásolták, hogy nem volt lehetőségük a bizonyítékok bemutatására, később így nyílt lehetőség a vita folytatására. A 2003-ban megítélt 520 millió dolláros kártérítést sem kellett eddig megfizetniük, mivel ezt a fellebbezés után elvetették.

Júliusban tehát a szoftvercég bizonyíthat, és egy sikeres ellentámadás azt jelentené, hogy elhárul a veszély. Kérdés, hogy mindehhez mit szólna a Kalifornia Egyetem, amely egyben azt is hangoztatja, hogy Wei még az intézmény hallgatójaként készítette el a kérdéses eljárást. Az egyetem mindenképpen kártérítésre, vagy legalábbis egy korlátozó intézkedésre számít, mivel állításuk szerint Redmond tudatosan megsértette szabadalmukat. Szintén kérdés, hogy egy esetleges kedvezőtlen döntés milyen következményekkel jár majd az Internet Explorerre nézve, hiszen az eredeti ítélet óta sok idő eltelt és megjelent az új, 7-es verzió, amely az ActiveX-vezérlők tekintetében is változásokat hozott, igaz főleg biztonsági szempontok figyelembevételével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • A1274815 #6
    Tudom hogy el vannak remekül más fájlrendszerekkel, csak ezek akkor is benne vannak, a FAT-ért pl. kéne kemény 0,5$ fizetniük példányonként.
  • Sanyix #5
    Fatot meg az ntfs-t pont a windózokkal való kompatibilitás miatt használják, csak amiatt, amúgy köszönik jól el vannak más fájlrendszerekkel ha nemkell ms kompatibilitás :)
  • A1274815 #4
    "nyílt forrású közösséggel szemben a hülye, alaptalan szabadalmaival"

    Hát hogyne: FAT, NTFS, SMB. Ezek mind "alaptalanok".
  • JeD #3
    Ha nem lennének szoftverszabadalmak, nem fenyegetőzhetné a nyílt forrású közösséggel szemben a hülye, alaptalan szabadalmaival. Ami persze az érintett szoftverek gyártóit nem ijeszti meg, a vevőket viszont igen. Szóval szerintem pozitívan jön ki.
  • turul16 #2
    Microsoft vajon summában pluszba jön -e ki, a szabadalmi perekböl ?
    MS spórolna, ha nem lennének szoftver szabadalmak az USA -ban ?
    (Jóval kevesebb ügyvédet kéne fizetnie.)
  • haxy27 #1
    Na tessék megint egy szabadalmi per. De akkor mért nem a kód létrehozoja perel? Ez már tulzás azé mert valaki leir egy kódot akkor azt más nem irhatja le. Nem engedném szabadalmaztatni a szoftvereket.