Gyurkity Péter

Megjelent az Internet Explorer 7

A korábbi ígéreteknek megfelelően letölthető az Internet Explorer legújabb verziója, amely öt év után az első nagyobb frissítés a böngésző háza táján. Jól értesültek szerint a Vista még a hónap vége előtt elkészül.

A Microsoft böngészője a vállalat oldaláról tölthető le Windows XP és Windows Server 2003 operációs rendszerekhez. A szoftverhez rövid listát is mellékelnek, amelyek a mindenképpen ellenőrizendő újdonságokat sorolják fel, külön az otthoni felhasználók és fejlesztők számára. Ezekben már a korábban ismertetett funkciókat találjuk, nagy meglepetés nincs, mint ahogy várhatóan az IE7 sem váltja meg a világot - a szoftvercég végre felzárkózott az alternatív riválisokhoz, bőven ráfért már a ráncfelvarrás a korosodó böngészőre.


Az újdonságok sorrendben: megújult (némileg furcsa kialakítású) kezelőfelület, füles böngészés (végre valahára), beépített kereső, newsfeed támogatás, adathalászok elleni védelem, illetve az ActiveX vezérlők óvatosabb kezelése, megelőzendő az újabb támadásokat. A böngésző bezárásánál egy külön opcióval elmenthetjük az éppen megnyitott weboldalakat, hogy a következő indításkor ne kelljen az újbóli megnyitással vesződni - a Firefox 2.0-ban ez automatikus, itt minden egyes alkalommal aktiválnunk kell az opciót. Az RSS olvasó szintén újdonság, ezzel a híreket tekinthetjük át gyorsan, a különböző weboldalak megnyitása nélkül. A beépített szűrő figyelmeztet a potenciálisan veszélyes weblapokra, ez a Microsoft saját feketelistájával is összeveti az oldal címét, de magát a tartalmat is ellenőrzi.

Az új verzióhoz új oldal is társul, mégpedig a különböző kiegészítőkkel. Itt is megjelennek tehát a hasznos és kevésbé hasznos kiegészítők, igaz, ezek kezelése némileg kényelmetlenebb,mint például a Firefox esetében. A beépített kezelő nem ad leírást az egyes funkciókról, frissítésük sem automatikus, és kezelésükhöz is át kell rágnunk magunkat a különböző kategóriákon. Összességében azonban a böngésző fontos és ajánlott frissítés, már csak elődje sebezhetősége miatt is.

A Windows Vista megjelenését természetesen jóval nagyobb várakozás előzi meg. A Seattle Times arról számolt be, hogy hétfőn a Microsoft központjában október 25-i dátum villant fel egy elektronikus kijelzőn, mint az RTM, vagyis a szállításra kész verzió megjelenési időpontja. Ez egybeesik Paul Thurrott, a WinInfo szerzőjének értesülésével, aki korábban szintén arról számolt be, hogy a Vista október 25. és november 8. szállítja majd új operációs rendszerét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • risqci #113
    Sziasztok

    Mivel nekem már a hetes béta is fent volt annak az ikonjára már a stabil jön be,
    de csak ott. Viszont ez az add-onsot bárhova kapcsolom a flases oldalakat sehogy nem tudom megnézni már felraktam a legujjabb flash playert javat stb is, de semmi
    Tudja vki hogy mit kell beállítani pontossan? és ez miért van alapból tiltva vagy csak nálam nem jó vmi? Köszi előre is a válaszokat!
  • pbanfa #112
    Ezt nem értem! Letöltöttem a SP2-höz tartozó verziót. Hiba jelzés nélkül felmászott a gépre, utána újra indította magát, de a progi nincs sehol, csa a régi 6os fut, a 7esnek nyoma sincs. Megpróbáltam mégegyszer, az eredmény ugyan az. Szerintetek?
  • NEXUS6 #111
    Én a statisztikákból nem vonnék le túl sok mindent, illetve azt hogy az olyan esetekben amikor a júzernek kellett a böngésző után járni, akkor pont hogy az IE7 nem teljesít jól. Aki nagyon akarta az eddig is le tudta tölteni, és ezek az emberkék olyan 2%-nyian vannak is. Ez lehet kb a megrögzött IE fanok aránya.

    És ezzel szemben ott van a FF-osok 20%-a, magáért beszél.

    Van még az IE7-tel összemérhető néhány kisebb alteros böngésző, pl Opera, meg ilyenek.

    IE6-ot viszont jelenleg az használ aki marhára leszarja hogy min netezik (ui van más jobb, de őt ez nem érdekli), vagy a munkahelyéről netezik és nincs engedélyezve hogy M$ terméken kívül mást rábarmolhass a gépére. Ők vannak olyan 60-70% közötti arányban.

    Ezt a viszonylag reális statisztikát viszont a M$ mesterségesen meg fogja változtatni, amikor az automatikus frissítéssel felkúszik az IE7 mindenki gépére, és eldicsexik vele hogy lám hogy terjed az új böngészője! LOL

    (Bár az meg abból a szemponrtból lesz jó, hogy kiderül, hányan használnak warez windózt, mer arra viszont vaészeg majd nem megy fől!;)))
  • Dj Faustus #110
    "a Microsoft Update oldalain kívül nem túl sok weboldal használja ki ezt a lehetőséget. :)"
    Vállalati Intranet site-ok szokták használni e lehetőségeket.

    "Webes statisztikát nem tartanám hülységnek"
    Legalábbis abból a szempontból, hogy melyik böngészőre kell nagyobb figyelmet fordítani (amelett hogy törekedik az ember a lehetőleg valid, modern, táblázatmentes oldalszerkezetre, illetve az akadálymentes kialakításra) - különböző hackeket, feltételes megjegyzéseket alkalmazni.

    23683899 látogatót vizsgáló statisztika.
    A w3schools statisztikája.
  • Indigo #109
    "Webes statisztikát nem tartanám hülységnek ugyanis ott fehéren feketén meg van hogy ki mivel néztem emg az adott oldalt.."

    CSak még azt nem árultad el, hogy az általad kreált oldalakat hány %-ban látogatták az egyes böngészőkkel...

    "Továbbá szignifikáns különbség tapasztalható a IE és minden más (alter) böngészők százalékos használatát illetően"

    Ebből ne kerekíts vitát, ezt nem vitattam egy percig sem.

    "A html tákolgatós szövegedre hagy ne írjak semmit pls mutasd a referenciád aztán küldöm az enyémet ha kell írásban alátámasztva."

    Nem hogy nem dicsekedtem, de egy szóval sem említettem hogy fejlesztek web-lapokat. Ugyanis nem ez a munkám, a szabadidőmet pedig mással töltöm.
    De ezek után felcsigáztál, hadd lássuk azokat a referenciamunkákat! (Na jó, ismerd be hogy csak kamuzol.. )

    "Itt nem arról van szó, hogy negatív kapányt folytatok az ff ellen csak modjuk hogy ha egy operát harangoztak volna be ugy mint anno az ff-ot hogy még a csapból a roka feje kandikált ki akkor lehet most épp az opera miatt vitakoznánk."

    Tehát az a bajod a firefoxal, hogy még a csapból is az folyik? Erről sajnos nem tehet szegény böngésző... :)

    "ha szakmaibb hozzászolást akarsz csak kérd de az rágós lesz.."

    Kérem azokat a rágós "szakmaibb" hozzászólásokat!!! Kérlek! Kérlek! Kérlek! ( )
  • Skynet85 #108
    Szia.Sajnálom ha nem fogalamzok megfelelő kifinomultsággal, és kellő helyesírással,nyelvtanból 2-es voltam.

    Nah kedves öcsi. Webes statisztikát nem tartanám hülységnek ugyanis ott fehéren feketén meg van hogy ki mivel néztem emg az adott oldalt..

    Továbbá szignifikáns különbség tapasztalható a IE és minden más (alter) böngészők százalékos használatát illetően, és nem vagyok IE fan bár ezek után nehéz lesz ezt elhinni.

    A html tákolgatós szövegedre hagy ne írjak semmit pls mutasd a referenciád aztán küldöm az enyémet ha kell írásban alátámasztva.

    Itt nem arról van szó, hogy negatív kapányt folytatok az ff ellen csak modjuk hogy ha egy operát harangoztak volna be ugy mint anno az ff-ot hogy még a csapból a roka feje kandikált ki akkor lehet most épp az opera miatt vitakoznánk.

    Tisztelem az opensource progikat, és fejlesztőiket nem kevésbé mert nem a meggazdagodás vezeti őket, hanem hogy vmi jót csináljának, de megbocsáss nem csak az ff van a világon és legalább anyi hibája volt eddig mint az IE-nek ha szakmaibb hozzászolást akarsz csak kérd de az rágós lesz..

    P.S: helyesírás ellenőrzése lusta voltam kövezz meg érte.


  • Pestaa #107
    De jó itt nekünk, mennyi okos emberke van :)

    Mindenki hadovál a szabványokkal, pedig a W3C nevét még egyszer sem láttam. Alant valaki azzal dicsérgette az IE-t, hogy támogatja az ActiveX-et; emelem kalapom, valóban így van; azonban ne felejtsük el, hogy a Microsoft Update oldalain kívül nem túl sok weboldal használja ki ezt a lehetőséget. :) (Vagy maximum károkozásra.)

    Ha valaki olyat állít, hogy IE alatt tökéletesen, míg FF alatt szétcsúszva jelennek meg a táblázatok, annak melegen ajánlom szíves figyelmébe a www.w3c.org dokumentációit.
    Ja, hogy egyesek FrontPage-dzsel (adott esetben Worddel LOL) „fejlesztenek” html-fájlokat? Meg lehet nézni a forráskódját! Azon csak akkor tudok elmenni, ha leteszem a földre. :P

    Továbbá, hogy ne csak üres szavak hangozzanak el, hanem legyen valami tudományos alapja (amit a drágalátos IE-fanok nemes egyszerűséggel bundának fognak nevezni =)):

    Szabványok támogatottsága

    Ajánlatos Firefoxszal megnézni az oldalt, mert még IE alatt elcsúsznak a táblázatok a saját javára billentve a mérleget... ;)
  • Indigo #106
    "Te mester hajrá gyözz meg miért jobb pl az ff mint bármelyik más böngésző"

    Nem meggyőzni akartalak, csak vedd észre mekkora baromság egy statisztikából levonni efféle következtetést. Egyébként nekem sem jön be az FF, én Operát használok.

    "szal a statisztika az semmi végülis csak pár ezer ember véleményét tükrözi joh mostantól az ilyenre nem adok de neked viszont öcsikém rögtön hinni fogok"

    Köszönöm a megtiszteltetést, bátyókám.

    "amugy web fejlesztéssel is foglalkozok"

    Web-fejlesztés =/= html oldalak összetákolása...

    "az általam kreált oldalakra se ff-el jön a legtöbb ember sőőőőőt sok más alter böngésző is megveri"

    Sok más alter böngészőre kérnék példákat.

    "azok az emberek mind hülyék köztük én is de én ezt bátran és büszkén felvállalom."

    Egyedül te állítod, hogy hülye vagy. Senki nem mondott ilyet.

    Egyébként is, tanulj meg helyesen írni és fogalmazni, mert a mondataidnak se füle se farka, nincs kedvem egy öt soros szöveget fél óráig emészteni...
  • NEXUS6 #105
    Csakazértis leírom:

    közben kigyütt az FF2.0RC3!
    (Valszeg nem véletlen az időzítés;)

    Ja és MAGYARUL is megvan ugye!!!!!

    Bocsesz...
    ;)))
  • NEXUS6 #104
    Monnyuk a nagy IEfanboyokkal abban egyetértek, hogy szakember ilyen lámafórumokra nem jár. És a saját lámaságomat hajlandó is vagyok felvállalni, de azon csak röhögni tudok amikor egy láma engem is kioktat.

    LOL