Gyurkity Péter

Kaspersky: az XP a Vistánál is biztonságosabb

A Microsoft partnere szerint az adminisztrátori jogosultságokat korlátozó UAC kikapcsolásával a Vista az XP mögött végez a biztonság terén. A szoftvercég eközben elismerte, hogy a OneCare megjelenésével még várni kellett volna.

Natalya Kaspersky, a biztonsági cég vezérigazgatója a CeBIT alatt beszélt arról, hogy előzetes kutatásaik szerint a felhasználók többsége a mindennapi használat során kikapcsolja majd az egyébként hasznos User Account Control (UAC) szolgáltatást, amely a Vista szerves részeként jelent meg. Ez az adminisztrátori jogkör korlátozását hivatott megvalósítani, külön engedélyhez kötve egyes fontos funkciók és beállítások módosítását, használatát.

A megoldás végleges formájában azonban bosszantó, idegesítő és a legtöbben minden bizonnyal gyorsan kikapcsolják majd, mert feleslegesnek tartják a külön kattintást. Ez már elsősorban a Microsoft hibája, amely még a Kaspersky szerint is kifogásolható módon implementálta a funkciót. A kikapcsolással viszont a Vista még az XP-től is elmarad biztonsági téren, természetesen ha ez utóbbinál a második javítócsomagot vesszük alapul. A szoftvercég részéről Arno Edelmann, az üzleti biztonsági termékekért felelős igazgató meglepetten nyilatkozott, kiemelve, hogy a Kaspersky egyik legjobb partnerük, így idejekorán betekintést nyertek a gépezetbe, a biztonsági megoldások működésébe.

Redmond azt azonban elismeri, hogy a OneCare csomag megjelenésével jobb lett volna még várni egy kicsit. Edelmann ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a kódból hiányoznak egyes részek, bár hozzátette, hogy maga a fejlesztés egyáltalán nem rossz. A probléma a GeCAD antivírus szoftver azon részeiben rejlik, amelyek a Microsoft levelezőszervereivel való kapcsolattartásáért lennének felelősek - a Microsoft általában nem fejleszt, hanem vásárol ilyen megoldásokat és most az integráció nem sikerült valami fényesre. Magáról a jelenségről már mi is beszámoltunk, így azt most nem részletezzük újra.

Edelmann azzal zárta mondandóját, hogy a Microsoft nem biztonsági cég, így bár maga a biztonság kiemelkedően fontos terület, mégis a cégnek csak egy apró részét jelenti. A hibák javításán folyamatosan dolgoznak, a csomag így hamarosan használható állapotba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zolorado #36
    Még egy érv, hogy ne vegyem meg a dobozos Vista deluxe-ot 160K-ért, vagy mennyiért...
  • asysoft #35
    Én inkább egy kiforrottat választanék a helyedben, de te tudod.
  • dcyrax #34
    én az onecare-re céloztam, vistát még biztosan nem fogok venni egy idejig
  • Sanyix #33
    Véletlenül nem adsl kapcsolatod van router nélkül? :)
  • moonman #32
    Nekem otthon ehhez képest ócska gépem van, de azon sincs 2 perc a bejelentkezés:

    Link
    A memória 768 MB...

  • asysoft #31
    Már van magyar Vista egy ideje.
  • asysoft #30
    "Pl. a bejelentkezés az valami katasztrófa, legalább 5 perc."
    Itt valami más gond lesz, nekem egy jóval gyengébb gépen normálisan megy...
  • dcyrax #29
    a fenét kellet volna vele várni, vírusirtót így lehet leghatékonyabban fejleszteni, a hiányosságok használat közben előjönnek. Már várom a magyar megjelenést
  • vadmotoros #28
    Helló!

    Én sem szerettem a Kerio tűzfalat, biztos azért mert nem értettem hozzá. De amikor fent volt akkor egy idő után állandóan "lefagyott" az internet, se nem küldött, se nem fogadott adatot, pedig semmilyen program (DC, Torrent, egyéb olyan amit én indítottam el) nem ment. Ilyenkor csak a gép újraindítása segített. Amióta nem használok tűzfalat azóta semmi gondom nincs.
  • kvp #27
    "Hm ja látom:D de linux alatt 1770x és 1990x felbontásokban is ment. a legnagyobb ami még jó volt az 1280x1024 de itt tényleg amit küldtél csak kis felbontás szerepel. Nem értem akkor."

    Harom dolog van ami allithato:
    -a desktop felbontas
    -a frissitesi frekvencia
    -a valos felbontas

    A windows eseteben az elso es a harmadik mindig megegyezik. A linux kepes visszaskalazni a desktop-ot, pl. tv out esetere is. Igy a kimeno kep mar alacsony felbontasu. Ezt hivjak downscale-nek. A jobb videokartyak mar alapbol tudjak mind a down mind az upscale-t is, viszont a hasznalata driver fuggo. (en a helyedben windows alatt 800x480-at allitanek be nativ felbontasnak akkora frekvenciaval amit meg eppen elbir)

    A windows uj uac-jarol pedig annyit, hogy ezt hivjak linux alatt sudo-nak, csak a windows-ban nincs jelszo memoria, hogy mondjuk egy kattintas utan 10 percen belul ne kerdezzen ujra. A regi 'futtatas mint' pedig a su - megfeleloje volt, igy lehetett inditani egy explorer-t vagy cmd-t root-kent mig a bongeszo felhasznalokent futott.