Gyurkity Péter

Ősszel jöhet a Windows Longhorn Server

A Microsoft júniusban mutatná be a Longhorn Server operációs rendszer harmadik bétaverzióját, a végleges változat pedig az év második felében készülhet el. A szoftverbe újabb funkciók kerültek be, illetve vissza.

A Cnetnek Ward Ralston, a Windows Server csoport tagja, valamint John Enck, a Gartner kutatócég elemzője nyilatkozott, értékelve a Longhornnal kapcsolatos legújabb híreket és jóslatokba bocsátkozva a megjelenés időpontját és milyenségét illetően. Nem meglepő a két szakember állásfoglalása: előbbi optimistán beszél az operációs rendszer újdonságairól, utóbbi pedig kiemeli, hogy az utolsó pillanatban mégis kimaradhatnak egyes funkciók, ahogy arra már korábban is volt példa.

Ralston elmondása szerint a nyilvános béta 3 verzió június végén érkezhet meg, és a Vistával ellentétben nem kényszerülnek mellőzni egyes újításokat, éppen ellenkezőleg, további opciók jelennek meg a fejlesztésben. Hozzátette, hogy ezen a héten elkészült egy belső használatra szánt verzió, amely már minden tervezett kódot tartalmaz, vagyis nagyjából elkészült az operációs rendszer, innentől kezdve a hibákat kell kiszűrni, biztosítva a szoftver stabilitását és megbízhatóságát. Az újdonságok között említi az ismét felbukkanó PowerShell parancssort az új, előre meghatározott szerver szerepköröket.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Enck eközben hű maradt a Gartner eddigi kritikus álláspontjához és a maga részéről annyit jegyzett meg, hogy nem vehetünk minden százszázalékosra, vagyis az utolsó pillanatban mégis kimaradhatnak egyes funkciók - ahogy arra már volt példa. A Microsoft a maga részéről az eddigi menetrendet igyekszik tartani, amelyben minden négy évben megjelenik a szerveroldali család legújabb tagja - itt még időben vannak, hiszen a Windows Server 2003 a névadó év április hónapjában jelent meg.

Ami az újításokat illeti, itt megemlíthetjük a Network Access Protection technológiát, amely a megfelelő frissítésekig nem engedélyezi a hálózat elérését a laptopok számára, a már korábban említett szerver szerepköröket, amelyek révén csak a valóban szükséges kódrészletek települnek fel a rendszerre, csökkentve egy támadás sikerének esélyét és ehhez kapcsolódóan a magát telepítést, amelyben például a minimalista opció esetén csak a bázis funkciók kerülnek az adott gépre - a körből akár a Windows Explorer, a médialejátszó és a grafikus kezelőfelület is kimaradhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • homeless #48
    Ki mondta, hogy 18 éves vagok?:) Az van a profilomba, hogy 18-25. De amúgyse ez a lényeg, hanem az, hogy azt állítod, hogy aki nem kombinálja a windows server-t a linux-szal, az vagy hülye vagy nincs pénze. Én nem tudom, hogy te milyen környezetbe képzeled ezt bele. Mutass egy sok processzoros rendszert amin windows server van, pl linux tűzfallal. Vagy egy webhosting szolgáltatást windows serverrel. Én pl úgy tudom elképzelni, hogy van mondjuk egy windows server irodába, ahol AD-be be vannak állítva a policy-k, xp kliensek vannak és van előtte egy linux vagy bsd tűzfal. Vagy az exchange is elég jó állítólag.

    Én nem azt mondtam, hogy a windows server 2003 szar, meg hogy senki nem használja. Nem a semmiért vannak többszázezer forintos mcse tanfolyamok.

    Most biztos az jött le a commentjeimből, hogy mekkora pro-nak képzelem magam. Nem vagyok az. Tisztába vagyok a hiányosságaimmal és szégyellem is ha valami egyszerűnek tűnő dolgok meg kell kérdeznem fórumokon. És tényleg nem láttam még egy bank hálózatát se. Most biztos emiatt is szégyenkeznem kéne.:(
    Azt meg konkrétan leszarom, hogy hol dolgozol, amíg ilyeneket állítasz nem tudlak komolyan venni:
    -"ne felejtsük már el hogy egy profi linuxos rendszergazdáért 3x annyit kell fizetned mint egy windowsosér"
    -"Aki csak az egyik megoldást erőlteti az vagy hülye vagy nagyon kispénzü, de ebben az esetben valószinüleg csak valami kiscég vagy magánszemély."

    turul16:
    A solaris 10 is ingyenes. Tavaly lehetett igényelni eredeti dobozos telepítő dvd-t. Nekem nemrég jött meg. Van benne egy x86/x64 és egy sparc telepítő dvd meg egy developer tools dvd.
  • turul16 #47
    OpenSolaris ingyenes.
    Ha jol tudom Solarisban van egy-két progi ami nincs az OpenSolaris-ban.
  • assdf #46
    Anyám, ne keménykedj már itt a 18 éveddel. Képzelem, voltál nagy cégeknél mint portás...

    Nem bankban dolgozom, hanem olyan helyen ahol a bankok számára készitenek security szoftvereket. És van egy olyan érzésem hogy sokkal de sokkal több banki rendszert láttam közelről mint te...

    Na mindegy, tőlem nyugodtan élhetsz a tévhiteidben majd rájössz pár év múlva hogy a dolgok nem úgy mennek mint ahogy pár 16 éves idefröcsögi.
  • homeless #45
    Jááááj geci nem bírom ki, hogy ne válaszoljak. Annyira hülyeségeket beszélsz, hogy hihetetlen.
    "Másrészt a unixot ne keverjük már ide, összehasonlithatatlan mind árban mind megbizhatóságban a linuxal."
    Freebsd, solaris ingyenesek!!! Solaris-t most tanulom és eddig az a benyomásom, hogy az egyik legmegízhatóbb/legkomolyabb op rendszer. Rengeteg nagy cég használja, bankok is. pl.: OTP!!!!!! Linux-szal meg egyáltalán nem összehasonlíthatatlan. Ha ilyeneket írsz akkor sajnos azt kell gondolnom, hogy még semmilyen más opredszert nem próbáltál a staros xp-den kívül.

    "Na ezen meg én szartam be, vagy egy olyan érzésem hogy te még láttál 10 gépnél többől álló számitógépes hálózatot, sem nagyobb céget."
    Annak ellenére, hogy nemrég végeztem, képzeld láttam már nagy hálózatokat, voltam már nagy cégeknél... Ezzel nyílvánvalóan engem akartál lejáratni, de csak magadat égeted a hozzánemértéseddel.

    "Nagyobb cégek közé sorolnám például a bankokat, és meglepne téged ha tudnád hogy a nagyobb magyarországi bankok közül hánynak a szerverein fut windows szerver 2003..."
    Bankba dolgozol??? Nem? Akkor nem kell írgatni a baromságaidat, úgy mintha tudnád miről beszélsz. Olyannyira megcáfolhatatlan érveket hoztál fel, hogy ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy nagyanyád többezer gépes hálózatot üzemeltet a konyhába. Valahol használnak windows 2003 servert active directory miatt, ezt le is írtam az előző postomba.
  • assdf #44
    Most ugyanazt mondtad el mint én.
    viszont ez a mondtad homelesstől:
    "Egyedi esetekben a nagycégek használnak windows servert is, vagy csak azt használnak,"
    elég meredek volt...
  • turul16 #43
    És az meglep, hogy OS/400 is van , RPG programokkal ?
    Meg még cobol programokat is toldoznak foltoznak.

    Desktop gépeken töbnyire win van, directory szolgáltatásnak többnyire Win2k3+AD.
    Az új serverek töbnyire Solaris/Linux/FreeBSD, és persze, hogy maradtak még AIX -ok VMS -ek, meg használnak HP-UX -ot. Néha még új rendszerekre is ezek kerülnek.
    Nyomokban használnak persze mást is (pl. UnixWare).
  • assdf #42
    Hát tudod én már jártam egy pár helyen, és szinte mindenhol volt windowsos és linuxos szerver is.
    Másrészt a unixot ne keverjük már ide, összehasonlithatatlan mind árban mind megbizhatóságban a linuxal. Azon kivül hogy a linux "unix alapú" eléggé más a két rendszer.

    "Egyedi esetekben a nagycégek használnak windows servert is, vagy csak azt használnak,"
    Na ezen meg én szartam be, vagy egy olyan érzésem hogy te még láttál 10 gépnél többől álló számitógépes hálózatot, sem nagyobb céget.

    Nagyobb cégek közé sorolnám például a bankokat, és meglepne téged ha tudnád hogy a nagyobb magyarországi bankok közül hánynak a szerverein fut windows szerver 2003...
    Aztán vszinü az is meglepne hogy a többségnél aix is van, sőt linux is, sokszor naplózási célokra.
    Úgyhogy az egy ház méretü baromság hogy a cégek csak linux vagy csak windows szerverekt használnak, maximum kisvállalatoknál.



  • turul16 #41
    "A windows serverek egyetlen előnye az active directory, minden másba jobb a linux."
    Majd lesz Samba4. SVN-en már lehet probálgatni, de még alpha stádium alatt van szegény :(

    Win kliensek igénylik az AD-t,de ha megszabadulnánk tőlük... :D
  • homeless #40
    "Gondolom te még mindig lovaskocsival jársz dolgozni. De tudod vannak emberek, akik a 21. században élnek és itt már régóta feltalálták az egeret, a GUI-ról meg ne is beszéljünk, mert ha az nem lenne, akkor gépet még a mai napig csak a geekek használnának.
    Persze van amit billentyűzettel gyorsabb, de egér nélkül kicsit szar lenne a helyzet."
    Szervereken nem azért nincs grafikus felület, mert billentyűzetről gyorsabb dolgozni, hanem azért, mert
    1. Több erőforrást zabál a szerver
    2. Sebezhetőségek
    3. A szerverek általában nem a rendszergazdák hálószobájában vannak, ezért ssh-n keresztűl konfigurálják/update-elik. Oda meg teljesen felesleges grafikus felület.

    #27:
    "Aki csak az egyik megoldást erőlteti az vagy hülye vagy nagyon kispénzü, de ebben az esetben valószinüleg csak valami kiscég vagy magánszemély."
    Szóval te azt mondod, hogy aki nem kombinálja a windows server-t a linux-szal, az vagy kis cég vagy nincs pénze. Ekkora baromságot még nem hallottam. :D:DDDD
    Egyedi esetekben a nagycégek használnak windows servert is, vagy csak azt használnak, de a legtöbb helyen linuxok közül redhat van(főleg amerikában), más unix alapú rendszerek közül pedig solaris, aix, hp-ux van.
    A kombinálás legtöbb esetben kimerül a linux szerver+xp kliensek-ben.

    A windows serverek egyetlen előnye az active directory, minden másba jobb a linux.

    Én már használtam linuxot és windows server 2003-at is. Sőt windows servert 1 évig kellett tanúlnom, úgyhogy nekem legalább van összehasonlítási alapom, nem csak a hülyeséget írom, amit más fórumokon összeolvasgattam.
  • turul16 #39
    Linux-ra se olyan nehéz, feltenni egy webservert, legtöbb distróban beálítod pl. apachenek a domain nevet elindítod és megy. Akár Pistike is megoldja. Kb. 14-15 éves lehettem amikor az első Linuxommal (Slackware) ilyet játszottam.
    A magyar valóságban a rendszergizda fizetése attól függ hol dolgozik, nem hogy mivel.