Gyurkity Péter

Új számítógépet mutatott be a Microsoft

A szoftvercég az első körben éttermeknek, szórakozóhelyeknek és közösségi intézményeknek ajánlja kávézóasztalra emlékeztető számítógépét, amely szerintük az egérhez hasonló forradalmat indíthat el.

A hivatalos sajtóközleményből kiderül, hogy a Microsoft Surface névre keresztelt megoldás egy asztal formáját veszi fel, a 30 hüvelykes kijelző pedig a megfelelő védelmet nyújtó felső réteg alatt helyezkedik el, vízszintesen, vagyis a számítógép fölé hajoló felhasználók akár ülve, akár állva használhatják azt. A vezérlésben a billentyűzet és az egér szerepét átveszi saját hangunk, kezünk, illetve az ehhez használható toll, amelyek egyformán alkalmasak az egység irányítására, az utasítások bevitelére.

A szoftvercég elsősorban éttermeknek, közösségi helyeknek ajánlja a fejlesztést, amely kezdetben 5 és 10 ezer dollár közötti áron lesz kapható, vagyis nem lesz éppen olcsó termék, hiszen jóval meghaladja egy hagyományos konfiguráció árát. Ezt azonban a készítők szerint ellensúlyozza a vezérlés egyszerűsége, valamint az egyéb eszközökkel való együttműködés, amihez az is elegendő, ha a kérdéses egységet egyszerűen ráhelyezzük a felületre. Példaként említik a mobiltelefonokat és digitális fényképezőgépeket, amelyeknél például megnézhetjük az eltárolt képeket, vagy csengőhangokat vásárolhatunk egy nyilvános helyen kihelyezett Surface rendszeren.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Idővel az éttermek étlapjait is felválhatja a megoldás, hiszen egyfajta interaktív rendelőlapként használva a berendezést, rögtön jelezhetjük, hogy mit szeretnénk elfogyasztani. Az asztalra helyezett ételekről és italokról további információkat jelenítene meg a készülék, amit rögtön kiegészíthet a vendéglátó által ajánlott szállók, hotelek sora. Természetesen a Zune sem maradhatott ki a sorból - a lejátszó segítségével a nagyobb kijelzőn tekinthetjük meg az eltárolt tartalmakat. A technikai részleteket a Microsoft sajnos nem közölte.

"Roppant egyszerű az egész és nagyon kedvelik is az emberek, mert azt utánozza, amit ők csinálnak a valódi életben" - mondta az új fejlesztésről Pete Thompson, a Microsoft érintőképernyő üzletágának vezetője. A Surface idén ősszel jelenik meg, és a remények szerint milliárd dolláros nyereséget termel majd a szoftveróriásnak. A Windows Vista operációs rendszerrel futó gép gyártását nem a cég hagyományos partnerei végzik majd, hanem egy közelebbről meg nem nevezett új alvállalkozó.

Az első ilyen berendezések a Harrah's Entertainment Las Vegas-i szórakozóhelyein, a Starwood Hotels & Resorts Worldwide hoteljeiben, valamint T-Mobile amerikai részlegének üzleteiben jelennek meg. Ez utóbbi helyeken a megvásárolható mobiltelefonokat hasonlíthatjuk össze, további részletes információk lekérése és összevetése révén. A tervek szerint 3-5 éven belül a magánfelhasználók számára is elérhető árú, különböző formátumú Surface PC-k is megjelennek majd a piacon.

Videó a Surface működéséről

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gplay #77
    Hát megnéztem sathinel hsz.-ében szereplő videt és tényleg. Kell ezzel akarok C&C-zni.
  • Cleanx #76
    na jah forradalmi...
    ilyen es ehez hasonlo szerkezetek evek ota leteznek..
    pl.: http://reactrix.com/
  • sathinel #75
    megint nem mondod el hogy miben más) Én utánnanéztem ezért írom hogy több pontot tud egyszerre olvasni ennél többet nem tud. Szagokat stb nem érzékel. Csak annyi a különbség hogy több pontot tudsz rajta egyszerre nyomni és ezeket észreveszi. A réginél csak 1 pontot tudtál nyomni. Mintha nem 1 hanem sok egeret lehene a gépre kötni. Nézz szét a neten ennyi csak. Úgyhogy max kötözködős kedved van de ugyanaz, csak fejlesztett.
  • csorfab #74
    stahinel: megint sikerült belinkelni egy videót, ahol egy single-touch screennel játszanak. Ha neked semmi különöbség nincs a kettő között, az egész vita komolytalan.
  • kohi #73
    "Otthoni felhasználásra? Ez vicc? "
    Anno a PC-kre is ezt mondtákk és nézd meg mi lett. Te magad is megírtad a véleményed, hogy ha már van ennek akkor lesz annak is.
    Az én véleményem az, hogy ennek is több előnye lesz mint hátránya.
    -Az ár majd csökken és a fenntartás is. Fizikailag meg gondoom, hogy bármit tönkre lehet tenni.
    -Akinek neveletlen gyerekei vannak azok meg majd megtanulják, hogy nem kell szétverni semmit.

    Egyébként szerintem simán lehet funkciója. Felkelsz, kimész, leülsz, olvasod a médiát. Közben fut a tv vagy a rádió. stb stb

    Szo jo ez :)
  • sathinel #72
    ) ha olvasod arra mondtam hogy kisajátítja hogy ez az ő fejlesztése. Olvasni is tudni kell.

    Megmagyaráznád hogy miben más ez mint egy touchscreen? nem azt csinálja hogy érzékeli a rá nehezedő nyomást, és azt mint egy egér a gép tudtára adja? vagy ez színeket, szagokat, felületi érdességet is néz? Itt csak érzékenyebb, és több pontot is képpes egyszerre érzékelni. Ezeket le tudják kezelni a linux rendszerek. Vagy ha több mint 2(x,y)adatot kap a linux akkor az meghal? Ha itt szerinted másról van szó akkor elmesélhetnéd. Az hogy te milyen keretet adsz hozzá, az nem mindegy? ezen keresztül a legtöbben oprendszert irányítanak, nem kártyáznak, stb.Lehet hogy ez a baj?? Én is játszanék vele, vagy oprendszert irányítanám másra itthon minek????


    Az Apple termékét is így tervezték

    "Áruld már el, hogy honnan szerzel multitouch fóliát, és ha szereznél is, a Linuxod mi a halált kezdene vele? Mikor dobna össze az OSS közösség egy olyan szintű (használhatóságban és designban) szoftvert, mint ez? Megsúgom: soha."

    Te kezdted és még rám akadsz ki? lol! Az eszközök amikről beszélsz beszerezhetőek. Ahogy sokminden más is. Csak ne magyar boltokból rendeld, meg, és máris szinte mindenhez hozzájuthatsz ami IT-iparban van. Márha van pénzed)
    Pl nézz szét néhány német oldalon mekkora választék van itthoni boltokhoz, nagykerekhez képpest. Vagy anglia. És póstaköltséggel is olcsóbb, vagy legalábbis kapható legalább. De japánból, és más országokból is lehet ám rendelni ilyesmit, csak a költségei a szállításnak rád hárulnak.

    StarCraft +linux+wine+touchscreen játszani is lehet de mondom nem fontos elhinni hogy miket csinálnak a világban. Az van amit magyarországon páran mondanak.
  • gplay #71
    Otthoni felhasználásra? Ez vicc?
    Mit kezdjek egy asztallal ami világít?
    Azt gondolják, hogy félmiliós aszatalon fogom enni a töltöttkáposztát?
    Már látom mikor apuka haza viszi, hogy milyen f@sza asztalt vett és mikor másnap haza megy, csak egy nagy fekete folt és repedt üveg van a képernyő, helyén mert a gyereket a legújabb Csirke vadászattal játszottak.
    Meg persze mivel ezt nem lehet mindig ki be kapcsolni mert az kényelmetlen( és ugye ennek a célja, hogy minél kényelmesebb legyen az élet) mikor kijön az első villany számla már repül is a 10. emeleti panel ablakon. Persze tudom, ezt csak olyan veszi akinek telik is rá. Hogyne. Az ember meg olyan is. A szomszédnak is van akkor nekem is kell egy nagyobb. Sajna ez nagyon sok embernél így megy.
    Meg néztem a promo videókat. Hát ezek iszonyat nagy "render"(ha tudjátok mire gondolok) videók. Ráteszem a fényképező gépet és rögtön jönnek a képek nincs töltés semmi. Aha. Meg a telefon és Zümmm vagy Zummm... ZUNE azaz minden jelzés nélkül fogad dolgokat, semmi akarom-e fogadni, vagy adat átvitel indul-vége jelzés. Az egész csak paraszt vakítás.
    Üzleti felhasználásra éttermekben, szállodákban, reptereken, pályaudvarokon, stb ott tényleg eltudom képzelni. Menetrend, étlap, nethozzáférés, taxi rendelés ilyenek.
    Otthon egy módon tudom ÉN elképzelni. Ez az egész a hatalmas fali kijelzőre van kötve és nem nagyobb egy laptopnál. Ami laptop, ha emlékszem már létezik. Akkor már tényleg otthoni felhasználásra alkalmas. Magán a laptopon vagy a fali(sőt méginkább egy állványra szerelt mozgatható, dönthető) kijelzőn kezelhető.
    De szerintem tömegesen nyugaton is min. 5-6 év mire kezd elterjedni. Nálunk pedig max. 10 év mulva lesz tényleg tömeg cikk.

    Hangsúlyozom ez az én véleményem és senkit nem akarok a saját igazamról meggyőzni. De én így gonolom.
  • gplay #70
    Elárulok egy titkot, MS-nek nem nagyon van más oprendszere mint a winfos.
    És ezen Vista egy változata fut.
  • csorfab #69
    Na ne mondd már. Tényleg? Tele az egész youtube? Wow. Kb 1 évvel ezelőtt láttam az első ilyen multitouch-kísérletet, egy japán csávó (http://cs.nyu.edu/~jhan/) fejlesztette ki az egész cuccot.

    A kérdéssel kapcsolatban pedig ferdítesz. Touchscreent persze, hogy kezel a Linux, de ez MULTI-touch screen, ebben van az áttörés, nem abban hogy egy asztalra basznak egy érintőképernyőt oszt jóvan.

    Ami a Linuxot illeti, nem kapásból fikázom le. De nézzük meg a helyzetet közelebbről.
    - Van egy eszköz, amit rohadt _egyszerű_, és _természetes_ használni
    - Valószínűleg sok ember számára közelebbé hozza a számítógépeket
    - Ezután jön egy fórumon egy síklinuxos, aki velőből fikáz mindent, ami MS, és kijelenti, hogy hátezt összelehet dobni házilag is, linux-szal, tehát szar.

    Hát persze! Hisz minden otthoni felhasználónak arra van szüksége, hogy összeszereljen egy ilyen szart, és utána még két hétig b**zakodjon amíg bekonfigurálja.

    Ültettél már le átlagos usert Linuxot telepíteni?

    Visszatérve... ahogy elnézem a különböző Linux-disztribek és applikációk jelenlegi fejlettségét (beleértve a felhasználóbarátságot, ezért az Ubuntu jelen kijelentésem tárgya), nem tartom valószínűlek, hogy csak úgy pikk-pakk össze tudnának hozni a fiúk egy ehhez hasonló szoftvert.

    Amúgy nem vagyok MS-fan (Apple géppel? LOL), nem vagyok semmilyen fan, útálom a pro- és kontra fanatikusokat is. Csupán próbálok reálisan gondolkodni és tisztán látni. Te viszont úgy érzem, elfogult vagy.
  • NEXUS6 #68
    Azért valszeg a pont ők fogják gyártani, mert náluk olcsó a munkaerő!

    Amúgy viszont max éhezhetnének.