Berta Sándor

Folytatódik az EU kontra Microsoft per

Az amerikai vállalat képviselői szerint az eljárás célja alapvető kérdések tisztázása, ugyanis ezek a kérdések hatással lehetnek az európai szoftverfejlesztésre és annak jövőjére.

Ma délelőtt megkezdődött a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság Első fokon eljáró Tanácsa előtt az Európai Unió és a Microsoft közötti per újabb felvonása. A redmondi cég mindenáron igyekszik bebizonyítani az igazát és ehhez minden lehetséges eszközt felhasznál. Mint ismeretes, a Microsoft az Európai Bizottságnak elsősorban azt a javaslatát utasította el, amely szerint nyilvánosan bárki számára hozzáférhetővé kellett volna tennie szoftvereinek forráskódjait. Bár egyes esetekben és részben ennek a kérésnek a cég eleget tett, azonban közel sem olyan mértékben működött együtt a konkurens vállalatokkal, mint azt az európai testület elvárta volna.

"Ebben a perben több kérdésre keresünk választ. Ezek egyike, hogy egy vállalat javíthat-e azáltal termékein, hogy új vagy a felhasználók által kívánt, elvárt funkciókkal látja el őket? A másik kérdés az, hogy a sikeres és az innovatív vállalatok kötelesek-e megosztani a konkurens cégekkel technológiáikat, ötleteiket?" - áll a Microsoft közleményében.

Az amerikai konszern nyilvánosságra hozott egy érdekes adatot is. Eszerint amíg 2004-ben átlagosan 2,1 médialejátszó szoftvert telepített egy felhasználó a számítógépére, addig ez a szám az idei esztendőre már 2,6-ra emelkedett. Az európai PC-gyártók 2004-ben még 1,4 médialejátszó programot telepítettek számítógépenként, ám ez a szám az idei évre már 3,2-re nőtt. A Microsoft jogászai egyúttal rámutattak arra is, hogy a legtöbb számítógép-tulajdonos a cég által kifejlesztett szoftverek mellett más alternatív programokat is használ. A vállalat szerint tehát közel sincsen monopolhelyzetben a multimédiás lejátszó szoftverek piacán. A mostani eljárás április 24-től április 28-ig tart.

A Futurezone osztrák híroldal információi szerint érdekesnek ígérkezik a per végkimenetele, ugyanis a Microsofthoz hasonlóan az Európai Bizottság sem hajlandó megváltoztatni az álláspontját. Erre utal Neelie Kroes, az EU piaci verseny-biztosa múlt heti kijelentése is, miszerint "a Microsoftnak még bőven vannak házifeladatai és ezeket egytől egyig el is kell végeznie". Azonban a kiherélt szoftverek értelmét megkérdőjelezi a Microsoft statisztikája, mely szerint kilenc hónap alatt mindössze 1787 darab médialejátszó nélküli Windows XP N kelt el, szemben a 35 és félmillió normál Windows XP-vel.

Egyelőre tisztázatlan ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság valóban kivetne-e kereskedelmi vétót a Windows Vistára, korábban ugyanis az európai testület még ezt is kilátásba helyezte.

A Microsoft meggyőződése szerint erős a verseny a szektorban, és a fogyasztóknak lehetőségük van a választásra. A témával foglalkozó európai számítástechnikai szövetség (ECIS) közleménye szerint ugyanakkor a piaci dominancia továbbra is fennáll, és a Media Player pusztán a Windowshoz fűződő közvetlen kötődése miatt a leginkább alkalmazott lejátszó maradt. A héten lezajló bírósági meghallgatást követően ítélet csak a jövő év második felében várható. Mindenesetre a Microsoftnak a Vista piacra dobása előtt meg kell bizonyosodnia afelől, hogy az új operációs rendszer minden tekintetben megfelel az európai előírásoknak és nem sérti meg a versenytörvényeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #24
    "A legnagyobb szemétség az hogy nem veled lessz gond aki feltesz akármilyen lejátszót vagy programot az MS féle helyett, hanem az átlag láma felhasználótól, akinek az is gond ha más néven, másképp van a startmenü."

    Erre nincs jó megoldás. Ha nincs wmplayer, akkor az a júzer meg van lőve. Ha választhat, hogy mit rak fel, akkor nem tud választani (vagy választja az MS-t mert azt legalább ismeri).

    Egyébként miért van az, hogy senkit se zavar, hogy az autóját pl. Bosch gyertyákkal és Mischlen gumikkal, stb. szállítják? Nincs választási lehetőséged, azt kapod ami benne van. Persze kicserélheted, de ezt megteheted a win esetében is.
  • Venom1986 #23
    Fogadjunk hogy a Microsoft-nak több lóvéja van mint az egész Eu-nak LOL!najó...
  • Krew57 #22
    Hát most na, van ilyen!
  • rigidus #21
    A sorok koze barmit bele lehet magyarazni. Az, hogy JAVASOLTAK a forraskod HOZZAFERHETOSEGET, nem KOTELEZTEK senkit semmire. (figyelj a nagybetus szavakra, mert ezek nelkul meg tobb badarsagot a sorok koze lehet olvasni)
  • sathinel #20
    Ja a kínaiaknak jól megy a linux, mert saját fejlesztés van belőle) de az ms féle lépéseket sem kritizálják) igaz mindent amit lehet kilopnak és átültetnek)) szerintem kína is erősíti rendesen a linuxos közösséget főleg hogy nálluk nincs gond ha lemásolsz, ellopsz mások programjaiból jó dolgokat:D

    Kicsit MS féle agressziót látok itt is de szerintem jobbak lesznek. igaz államilag is meg vannak támogatva)
  • sathinel #19
    ja és nem azzal van a gond hogy ingyenes legyen, de ha látos a többi progi kódját, akkor tudsz pampogni hogy azt a részt tőled nyúlták, de ha nem látod honnan mondod meg hogy azt nem tölled lopták ha még a forrást sem láthatod?

    A legnagyobb szemétség az hogy nem veled lessz gond aki feltesz akármilyen lejátszót vagy programot az MS féle helyett, hanem az átlag láma felhasználótól, akinek az is gond ha más néven, másképp van a startmenü. 98,ME- után az XP újfelületét már nem igazán látták át sokan((( bár én fejbelőném magam ha ilyen lennék, de én gép előtt állandóan. Tehát neki mond azt hogy dehát fel tudsz tenni bármit helyette) ez olyan lehet mint egy windows ismerőnek linux alatt konzolból felrakni a renszert és onnan működtetni. Meg lehet csinálni de nem rögtön. addig meg ott a sajátja a többi meg .....
  • strogg #18
    Kínában mesterségesen szorítják ki őket a közszférából. (Redflag) Az macsik meg már egyszer rájuk szálltak, de rájöttek, hogy aranytojás tojó tyúk. Nem is vágták le :)))
  • sathinel #17
    úgynézki amerikában és kínában nem pampognak csak az MS ellen tehát a két legdemokratikusabb országban
  • kbupdate #16
    a sorok közt!

    De érted, ezzel az erővel már lassan ez lesz!
  • strogg #15
    Ezt a lámatengert vazz.
    Hány ezerszer kell még leírnom, hogy a megnyitott forráskód nem egyenlő az ingyeneséggel?
    A license szabályozza, hogy mit tehetsz a forrással/szoftverrel, és mit nem. Attól, hogy a kereskedelmi termékem mellé csatolok forrást az nem azt jelenti, hogy rögtön teljesen ingyenessé kell tennem, csak azt, hogy megkönnyíthetem a szoftver működésének megismerését, bizalmat kelthetek a partnerben, stb... De ismétlem, a nyílt forrás != (!!!) az ingyeneséggel.Jó lenne ezt megérteni végre.