Berta Sándor

EU kereske­del­mi vétó a Vista ellen?

Az Európai Bizottság a Windows Vista operációs rendszert sújtó eladási tilalom bevezetésével fenyegette meg a Microsoftot, amennyiben az új szoftver nem fog megfelelni az európai versenypiaci követelményeknek.

"Elvárjuk, hogy a Vistát úgy készítsék el, hogy az minden szempontból megfeleljen az európai versenyjogi törvényeknek. Elég buta hiba lenne a Microsofttól, ha egy olyan terméket dobna piacra, ami nem felel meg a kritériumainknak" - nyilatkozta Neelie Kroes illetékes EU-biztos, az Európai Gazdasági Versenyhivatal vezetője.

Jonathan Todd, Kroes szóvivője hozzátette, hogy a Microsoft tervei újra aggodalommal töltik el az Európai Uniót. Egyrészt aggasztónak találják a vállalat online keresők piacára vonatkozó terveit, másrészt nem igazán tünteti fel jó fényben a céget az sem, hogy beépített vírusirtóval kínálnák az új operációs rendszert. Előbbi miatt korábban a Google és más online keresők tiltakoztak, míg az utóbbi miatt a Symantec számítógépes biztonsági cég fordult az Európai Bizottsághoz, mondván így ismét jogosulatlan előnyt élvezne a redmondi konszern a piac többi szereplőjével szemben.

A Microsoft ugyan cáfolta ezeket az információkat és feleslegesnek minősítette a vetélytársak aggodalmát, azonban azt maga is elismerte, hogy a Windows Defender biztonsági csomag része lesz a Vistának. Ez az alkalmazás a vállalat szakemberei szerint azonban csupán a kémprogramokat fogja blokkolni. Neelie Kroes aggodalmairól és az esetleges következményekről a múlt héten levélben tájékoztatta Steve Ballmert, a redmondi konszern elnökét, azonban felvetéseire választ még nem kapott.

A Golem német hírportál emlékeztetett arra, hogy februárban az IBM, a SUN és az Oracle fordult az Európai Bizottsághoz, mert attól tartottak, hogy a Microsoft új funkciókat, például digitális másolásvédelmeket fog integrálni a Vistába és emiatt adott esetben lehetetlen lesz a hozzáférni néhány dokumentum típushoz. A három óriáscég szerint ez azt is jelentheti, hogy egyes fájlokat csak és kizárólag a Microsoft szoftvereivel lehet majd megnyitni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #115
    "Általában mindíg az volt a szokás, hogy a vashoz adták az OS-t, a kettő együtt jelentett egy rendszert. "

    Akkor lenne ám komoly verseny meg fejlődés, ugye?
    Egyébként is ez kvázi megvan. A PC-hez mindíg az aktuális legfrissebb MS oprendszert kapod, ha a boltban egyben veszed meg az egész gépet.
    Csak a HW és az SW gyártó nem ugyanaz.
    Az egyedi OS-ek problémája leginkább az, hogy ma már olyan komplexitást várunk el az OS-től, amit nem akárki tud biztosítani. ÉS értelmetlen is lenne. Sokkal ésszerűbb (olcsóbb) a egy OS-t sok platformhoz felhasználni. Régen egy OS kezelt 3 féle perifériát, és volt benne egy alap parancssor. És ennyi. El tudsz képzelni egy ilyen OS-t a gépeden?
  • BiroAndras #114
    ""Az IE-vel egyszerűen használhatóbbá tette az alap win-t. Gondolj bele, hogy ha nem lenne integrált böngésző, akkor hogy töltenéd le a firefox-ot egy frissen felhúzott win-re?"
    CDről is lehet telepíteni"

    És nálad mindíg van telepítő CD?
    Én pont azt élvezem az internetben, hogy semmit nem kell magammal cipelnem (max egy xp install-t, ha tök szűz a gép).
  • BiroAndras #113
    "Mond az neked valamit, hogy WMV? Ami egy zárt szabvány. És csak MS kodekkel megy."

    Kit érdekel? Nem az az elterjedt, hanem az mpeg2 és a divx.

    "Rájött??? Állítólag??? Ébresztő! :P"

    ???

    "Nem látod? Talán nem látsz annyira mindent, mint hiszed...? MSNBC (vagy mi) mint default homepage? Saját, eredetivel nem kompatibilis Java? Beépített kereső(-hívó) google helyett? Kit tudja még mi."

    Ezekből hol van az MS-nek bevétele (ok, az MSN-ből lehet)?
    Egyébként melyik böngésző nem a saját oldalával indul?

    "Erre jó lenne egy sima (standardokat követő) kis böngésző - internet és Java elterelési hadművelet nélkül."

    Akkor meg azért sírnának az emberek, hogy mért ekll folyton letölteni, miért nem tud az MS egy használható böngészőt összerakni. A fejlesztők meg azért sírnának, hogy mégis támogatni kell az alap kiherélt böngészőt, mert sokan még így is lusták lennének egy rendeset felrakni (vagy nem is tudják, hogy kell).
  • BiroAndras #112
    "A software szellemi termék, amit költségek nélkül lehet másolni, a kaja vagy egy lakás viszont fizikai valójában létező termék."

    És amíg a fejlesztők írják a szoftvert, nekik nem kell enniük és lakniuk?

    "Ha ingyen meg tudja csinálni a microsoft az internet explorert, a win media playert, a directxet, az MSN messangert, akkor adja ingyen a windowst is, ha szerite ez már az infó társadalom alapjának számít."

    Egyiket sem ingyen csinálja. Az áruk be van építve a többi MS termékébe.

    "Vagy úgy gondolod valamiből nekik is meg kell élniük? Legyen, de akkor mit mondjanak azok a cégek akiket ezekkel az ingyen letölthető Ms programokkal szorítanak ki."

    Csinálhatnak mást, vagy csinálhatják jobban. Nem tarthatunk el minden szar kis céget, aki maga képtelen profitot termelni.
    Pl. az win ingyenes alternatívája a linux, mégis alig használják. Ugyanez fordítva is megeshet. Lehet egy fizetős progi olyan jó, hogy az MS-é ingyen se kell.

    "Nem tudom, hogy te merre élsz, de ebben az országban nem jellemző a 250.000-300.000 Ftos asztali PC."

    OEM XP Home 20.000 körül kapható. Az egy 150.000-es géphez képest se sok. Az pedig igencsak belépőszint.

    "És azt se felejtsd el, hogy az OEM win magában nem sokra elég. Ráadásul új alaplap vásárlása után veheted a következő licenszet belőle."

    Akinek nincs 300K egy gépre, az nem is cserél alaplapot túl sűrűn. És ez az alaplapcserés dolog csak a Vistával lesz bevezetve.

    "Valóban, ha a linuxos cégek jól megélnek az ingyenes rendszerük mellett is akkor a M$ miért is sarcolja meg rendszeresen az emberket? Talán a végtelen profitéhség miatt?"

    A linuxos cégek se ingyen dolgoznak.

    "És miért tűje el az EU, hogy a M$ kvázi az informatika maffiaszervezetként viselkedik, és elpusztít mindenkit aki az útjába kerül?"

    Egylátalán nem mindent pusztít el. Többnyire cask az egyébként is gyenge cégeket (persze néhány kivétel előfordulhat). Az MS nem a megtestesült gonosz. Csak egy kapitalista cég. Se nem jobb, se nem rosszabb, mint bármelyik másik. Csupán valamit jól csinál, és ezért jól megerősödött.
    Nem azt mondom, hogy az EU mindent engedjen meg az MS-nek, de a mostani kavarásuk nevetséges.

    "Bár azt a példát is mondhatnám, miért ugrál és pofázik az a zöldséges, akinek szétverik a boltját, ha egyszer nem fizette meg a piszok a védelmi díjat?"

    Az zöldségest a TESCO ölte meg.
  • h4x0r #111
    "Abban teljesen igazad van, hogy nyíltá kellene tenni jó pár szabadalmat."

    1998-ban a Microsoftnak volt egy kedves kis dokumentuma, ami kiszivárgott netre, egészen pontosan Eric S. Raymond kezébe. Ebben kimondták, hogy minden nyílt és egyszerű protokoll támadási felületet nyújt az MS-en.

    Példának okáért a HTTP-re épülő webszerverek területén nagy a verseny, annak ellenére, hogy az IIS-nek '96 óta lehetősége lenne a nyerésre. A Netcraft diagrammja (itt) szerint az IIS részesedése nem ment 40% fölé.

    Ezzel most nem akarok flémelni. Tényleg. Tudom, hogy rengeteg fontos szervezet webszervere IIS, azt sem állítom, hogy nem jó, stb. Pusztán arra akartam rávilágítani, hogy ha egy protokoll/szabvány zárt, és az is marad, akkor az MS-nek (és ugyanilyen megfontolásból bármely cégnek) jóval több esélye van arra, hogy megtartsa a piacát, ha megtartja a szabadalmait/protokolljait/stb. Éppen ezért üzleti érdeke a zártság.

    Az EU szerintem éppen ezt vette észre, csak - mint azt már előttem is sokan említették - nem a megfelelő módon reagálnak, a megfelelő szakértelem hiányában. Mellesleg nem sokra megy az EU ezzel, hiszen szabad piacon nem lehet így betiltani valamit.
  • frank3d #110
    Nem úgy értettem hogy nem fejleszt.
    Hanem, hogy olyat ami legalább annyira sikeres, széles körben elfogadott lenne.
    Természetesen nagyon sok más OS létezik és nagyon sokan használják is ezeket.
    De még sem lesz "tömeg termék" belőle.

    Abban teljesen igazad van, hogy nyíltá kellene tenni jó pár szabadalmat.
  • NEXUS6 #109
    Igazad van egy átlagos piacon működő, átlagos vállalatnak teljesen a szíve joga az árazás.

    Csakhogy a PC OS piac nem átlagos piac, hanem monopolisztikus.
    Abban is igazad van, hogy az hogy ez így alakult nem csak a M$ hibája.
    Valóban nem, mert ludasak bennük a kormányzatok, élükön az USA-val, akik hagyták, hogy ez idáig fajuljon.

    Miért nem fejleszt a nyílt közösség?
    Na ne :)-tass!!!
    Tudod mennyi különböző OS kezdeményezés van, és nem csak a Lin????? Ezek ráadásul több tulajdonságban túl is mutatnak a Win-en! Itt nem ez a lényeg, nem csak az a lényeg hogy mi a jó és mi nem.

    A PC felhasználó ui, ahhoz hogy az openre áttérjen, szeretné a mostani PC-s progiait is használni. Ez pedig nem megy mert a M$ kezében vannak a saját szabadalmai/szabványai, DX, NTFS stb. Ezeket kellene felszabadítani és itt már vissza is tértünk az elejére. Ilyen jellegű lépésekre a kormányzatok nem hajlandók.
  • frank3d #108
    Csak pár gondolat, válaszolva a bejegyzésedre.

    Természetesen nekünk nem jó ha egy win annyiba kerül amennyi, mert drága.
    De gondolj bele, ha te fejlesztesz egy programot, bármit, akkor szíved joga eldönteni mennyiért adod.
    Lehet hogy a szomszéd is ugyan arra a célra fejleszt, csak Ő máshogy és más áron adja, mondjuk olcsóbban.
    Akkor Neked olcsóbban kellene adnod mert a szomszéd fejleszt valamit ami kevésbé elterjedt mint a Tiéd és lehet nem is olyan jó?!
    Ellenben a Tiédet így is veszik rendesen és nem biztos, hogy sokkal jobban jársz ha kevesebbért adod és többen veszik meg. Stb...

    El lehet ezen meditálni, de azt gondolom nem MS-t kellene csak hibáztatni azért, hogy ezen a piacon nincs verseny. Miért nem fejleszt a nyílt közösség olyat amire mindenki, vagy nagyon sokan azt mondják, hogy IGEN, ez jó, ez nagyon jó. Holnaptól azt használom, mert benne van minden ami egy alap usernek kell, egyszerű használni, tetszik a megjelenése, stb... nem akarom tovább ragozni.
    Ezzel nem MS-t és nem is a WIN-t akarom fényezni, csak el kellene gondolokodni ezeken a dolgokon!
    Ha lesz egy olyan platform amire a fejlesztők is azt mondják, hogy érdemesebb fejleszteni, akkor meg fog változni a jelenlegi helyzet!
  • rigidus #107
    "Az a gond, hogy az összes, "konkurenciát csomagolni/beépíteni/linkelni az OS-be" törekvés nem lehet járható, mert mindig lesz valaki, aki kimarad, ergo hátrányba kerül."

    AsySoft. Eppen ezert mondtam, hogy ezeket a reszleteket nem nekunk kellene forumozoknak kidolgozni. Amikor egy ilyen problema felmerul, akkor nem azt kell sorolni, hogy miert lehetetlen, hanem azokat megoldasokat kell sorolni amitol lehetove valik.

    Ha egy ekkora HiTech vallalatnak ilyen pitianer dolgok lennenek a legnagyobb dilemmai, akkor a konkurensei elve meg fogjak enni.

    Kovetkezo kerdesem:
    Mi a turonak kellene az osszes bongeszot, meg anyam, tyukjat egy telepito CD-re zsufolni? Ez az egyetlen jarhato ut?

    Temerdek fantazia kell ahhoz, hogy ekkora vallalatot meg lehessen alapitani. Kiba. B.G.-nek eppen ez az erossege. Javitson vki ha tevednek! Egy uj telepitorendszert kidolgozni mar csak p.csanyi fantazia kell...

    szep is lenne, ha az elet minden apro akadalya elott dobnank egy hatraarcot. Az akadalyok azert vannak, hogy megtalaljuk a modjat a lekuzdesnek, nem pedig azert, hogy urugyeket keressunk a visszafordulashoz.
  • NEXUS6 #106
    Itt az a gond, hogy a M$ +90%-os piaci részesedésével "AZ" os-t gyártja, és nem egy os-t. Nincs igazi verseny a platformra készített OS-ek között. Miért is annyiba kerül a Win amennyibe, amikor konkurencia a béka segge alatt, az M$ profitja meg az egekben?????? A bevétel 1000X-esen fedezi a fejlesztés, és még olyan évek óta veszteséget termelő játékszerekre is jut mint az XBOX!

    Egyáltalán miért nincsenek szabványok az OS-re? Miért kell érte pénzt adni, amikor más infrastruktúrális elemekért nem kell?? Mit szólnál ahhoz, ha a 20 000 pízt kérnenek el azért, hogy a gépedre telepíthesd a TCP/IP-t és netezhess??? Mi a különbség, azért mirt nem kell fizetni?

    Érdekes kérdések nem?;)))

    A "kretén" EU politikusok, csak felteszik ezeket a kérdéseket BG barátunknak, és nem az a dolguk, hogy OS-t fejlesszenek, legfeljebb, hogy lehetővé tegyék, hogy más is fejlesszen, de legalább is az EU-s állampolgár pízét gagyira az M$ ne tudja elszedni.