Specker Balázs

Beágyazott rendszerek fejlesztését támogatja az EU

Az Európai Unió azt szeretné, ha a tagállamok is támogatnák azt a 3,24 milliárd dolláros (körülbelül 660 milliárd forint) költségvetésû projektet, amelynek fõ feladata olyan számítógépes rendszerek kifejlesztése, amelyek háztartási berendezések, szórakoztatóelektronikai eszközök vagy éppen autók vezérlését látják el.

Ezek a szem elõl rejtve maradó, általában nem újraprogramozható megoldások manapság minden elektronikus eszközben megtalálhatóak, a telefonoktól kezdve a DVD lejátszókon át egészen az autókig vagy a repülõgépekig. Az Advanced Research & Technology for Embedded Intelligence and Systems (Artemis) programban a Daimler-Chrysler, a Nokia és az ST Microelectronics mellett eddig mintegy húsz technikai és automatizálással foglalkozó cég kapcsolódott be - írja a ZDNet.

Az Artemis szerint az EU-ban gyártott autók értékének egyötödét teszik ki a beépített elektronikai rendszerek, ez a szám 2015-re várhatóan 40%-ra emelkedik majd. A tervek szerint, így 600 ezer új munkalehetõség nyílna az Európai Unió gépjármûszektorában. "Az Artemis segítségével az elkövetkezendõ 10 évben szembenézhetünk a beágyazott számítógépes rendszereket érintõ kutatási kihívásokkal. A projektnek minden szereplõ felé nyitottnak kell lennie, és fel kell gyorsítania a fejlesztések menetét is" - foglalta össze Viviane Reding, az EU médiaügyi felelõs biztosa.

Yrjo Neuvo, az Artemis elnöke és a Nokia vezetõ technikai tanácsadója szerint nemcsak cégének, hanem az egész mobilszektornak rendkívül fontos, hogy egyre összetettebb szoftvereket és hálózatokat fejlesszenek ki. "Az Artemis keretein belül megszületõ eszközök és tervezési módszerek, lehetõséget adnak arra, hogy egyre fejlettebb mobileszközökkel lássuk el leendõ vásárlóinkat anélkül, hogy a használhatóságból vagy az üzemidõbõl alkudnunk kéne" - fogalmazott Neuvo a Silicon.com oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #1
    Érdekes, hogy az EU-ban dollárban nem pedig EUR-ban beszélnek... ;)