Gyurkity Péter

Alakulóban az Európai Digitális Könyvtár

A kezdeményezés támogatói azt szeretnék, ha öt éven belül legalább hatmillió könyvet digitalizálnának és tennének elérhetővé a program keretében. Fontos szempont a szerzői jogok tiszteletben tartása.

Az Európai Bizottság a tervezet egyik támogatójaként a napokban tette közzé kezdeményezéssel kapcsolatos tárgyalások, egyeztetések eddigi eredményeit. Ebből többek között kiderül, hogy néhány területen véleménykülönbségek tapasztalhatók - különösen érzékeny pontnak számít a szerzői jog, ahol a kulturális intézmények minden igyekezet ellenére sem sikerült megnyugtatni a kiadókat. Márpedig fontos lenne mielőbb közös nevezőre jutni, hogy végre megkezdődjön a munka oroszlánrésze.

A testület által közzétett anyag az egyes intézményektől és vállalatoktól beérkező válaszokat, állásfoglalásokat tartalmazza. Megtalálható itt az Adobe, a Bertelsmann, vagy akár a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése és több megyei könyvtárunk is. A reagálás általában pozitívnak mondható, mindössze a megvalósításnál merülhetnek fel bizonyos aggodalmak. Az Európai Unió mindenesetre igen eltökélt: az év végére meg szeretnék valósítani az összes nemzeti könyvtár együttműködését, amit az elkövetkező években az archívumokra és a múzeumokra is igyekeznek majd kiterjeszteni.

Arról már tavaly beszámolhattunk, hogy döntésre jutottak a digitális könyvtár ügyében, és a Google mintájára az öreg kontinens is hozzáfog saját megoldásának kialakításához. Különösen erős a támogatók hangja Franciaországban - nem véletlen, hogy Párizsban jelentették be a kezdeményezést, amelyben hat tagország fogott össze. Hazánk is ott van a hatosfogatban, amelyet rajtunk kívül Franciaország, Németország, Spanyolország, Olaszország és Lengyelország alkot. A terv szerint az European Digital Library 2008-ra már mintegy kétmillió könyvet, filmet, fényképet, kéziratot, egy egyéb műveket foglalna magában, amely szám 2010-re már hatmillióra emelkedne. Addigra ugyanis - ha mind jól megy - az Unióban található összes könyvtár összeköttetéssel rendelkezik majd, és könnyedén rendelkezésre bocsájthatja saját anyagát.

Addig azonban rengeteg munka vár a bizottságra és a kezdeményezés további támogatóira. Az elkövetkezendő időszakban a tagállamokkal együttműködve szeretnék elhárítani a digitalizálással és az online hozzáférhetőséggel kapcsolatos jelenlegi akadályokat, amit a szerzői jogok kérdésének tisztázása követ majd. Amennyiben sikerül választ találni ezen problémákra, páratlan tartalommal gazdagodhatnak az internetezők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • SlyFory #7
  Szerintem, ha ez megvalósul, az utóbbi évtizedek legnagyobb vívmánya lesz...
 • smv #6
  Azért várom már a digitális papírt. Csak rátöltöm a letöltött könyvet, és olvashatok. :)
 • Warpcore #5
  Mindenesetre munkahelyproblémák megoldódnának az eu-ban. Eggyetlen feltétel hogy tudjon olvasni meg gépelni,+egymillió ember foglalkoztatása megoldva
  Egyébként nem oyan bonyolult,lapoz-fotóz-lapoz-fotóz
  OCR program elintézi a többit. Más kérdés hogy kifogja átolvasni mindent hogy kijavítsa a hibákat
 • Koppernikusz #4
  Ez nagyon jó dolog, csak éppen teljes könyvet elolvasni már kevésbé kényelmes gépen. Szerintem fontos hogy az eu összefogjon ilyen kérdésekben is, hajrá!
 • akyyy #3
  ezt a bedigitalizálást hogy csinálják? begépelik?:D
 • strogg #2
  Ahol könyvekben található szellemi értéket alárendelsz az pénznek (szerzői jog) az a társadalom a sötétségre van ítélve. És ahogy nézem a nyugati társadalmakat nem is mondtam hülyeséget...
 • echo #1
  Hát ez nem lenne rossz. Már csak azért is mert ha megnézi az ember a külföldi könyv árakat, egyből rájön a szívroham...