MTI

Magyar feltalálók sürgetik a szoftverszabadalmakat

Európai uniós ipari kis- és nagyvállalatok, kereskedelmi szövetségek és feltalálók az EU úgynevezett szoftverszabadalmi irányelvének mielőbbi jóváhagyását és hatályba léptetését sürgették szerdán Brüsszelben.


Van aki ellenzi, van aki sürgeti
A szoftverszabadalmi EU-irányelv jóváhagyását sürgették cégek és feltalálók Brüsszelben. Az Európai Parlament jogi bizottsága hétfőn szavazta meg a jogszabálytervezetet, amely megtévesztő nevével ellen­tétben nem az önálló szoftverek szabadalmaz­tathatóságáról szól, hanem a "számítógép felhasz­nálásával is megvaló­sított talál­mányok" szabadalmaz­tatható­ságáról. Az EU tagor­szágai márciusban hagyták jóvá a terve­zetet, de az életbe lépéshez még az EP plenáris ülésének is igent kell mon­dania - ez jó esetben július közepéig meg is történhet.

Az informatikai és az úgyne­vezett fogyasztói elektronikai szek­torban ténykedő kis- és nagyvál­lalatokat képvi­selő európai ipari testület (EICTA) szervezésében tartott konferencián és bemutatón politikusok és tudósok igyekeztek rámutatni arra, mennyire fontos lenne a talál­mányok jogának védelme az irány­elvben szóban forgó esetekben. Szerintük az irányelv biztosítani fogja Európában a jelenlegi szabadalmi jogok átlát­hatóságát és egysé­gesítését a számítógépen megvalósított találmányok vonat­kozásában. Ezáltal segítené az uniós szabály Európa vezető globális fejlesztő szerepét, munkahelyek teremtését, valamint serken­tené a technológia­átadást és a tudás megosztását is.

A résztvevők - köztük magyar feltalálók - csütörtökön is folytatódó látványos bemutatójukon azt próbálták érzékeltetni, hogy mennyi technikai találmány függ az irányelvtől, és miért olyan fontosak a szabadalmak az innováció és a modern technológia megalkotói számára. Vedres András professzor, a Magyar Feltalálók Egyesületének főtitkára és Szöllősy János feltaláló az MTI-nek elmondták: a rendezvény egyik célja, hogy nyomást gyakoroljanak az Európai Parlamentre. Rámutattak, hogy az Európán kívüli versenytársak piacot foglalhatnak az unióban, amíg az európai szabály késlekedik.

Az EP-bizottsági vitában a szabadalmak minél szélesebb körének hívei azzal érveltek, hogy a jogi védettség bátorítaná a kutatásokat, továbbá védené az európai találmányokat unión kívüli riválisaiktól. Számos EP-képviselő - köztük több magyar - ugyanakkor azt jelezte, hogy a szabadalmaztatás nehézségeket okozhat a kisebb vállalatok életében. Vedres András közölte, hogy a jelenlegi jogbizonytalanság ellenére uniószerte már 30 ezer ilyen jellegű szabadalmat adtak ki. Ez is mutatja szerinte magának a jogszabálynak, illetve mielőbbi bevezetésnek szükségességét. A professzor szerint objektív szükségszerűség, hogy a számítógéppel megvalósított találmányok szoftverrészükkel együtt előbb-utóbb mindenütt a világon szabadalmi oltalom tárgyai lesznek.

A feltalálók egyesületének főtitkára a távirati irodának a magyar helyzetről is beszélt. Elmondása szerint Magyarországon a szoftveres találmányok alkotása terén az aktivitás még mérsékelt, de növekvő tendenciát mutat. 1998-tól évente átlagosan 10 ilyen műszaki alkotást ismernek el az országban, míg külföldiek évente 50-70 szabadalmat kapnak ilyen típusú találmányokra. (A Magyarországon is szabadalmaztatott, számítógéppel megvalósított találmányok terén a 10 százaléknál nagyobb hazai arány sokszorosa az összes találmányt tekintve 1 százalék alatti magyar részesedésnek.) A számítógéppel megvalósított találmányok innovációs kitörési lehetőséget nyújtanak Magyarország számára, szabadalmi oltalmuk pedig a versenyképesség szempontjából - az unió egésze számára is - Vedres András szerint szükségszerű.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hierogli #23
    Keved moderatorok!

    Nexus6 ezen hozzaszolasara kernek szepen egy felkialto jeles figyelmeztetest.

    Koszonom.
  • Yeti #22
    Ha jól tudom igazából nem is duplaklikkről van szó, hanem az, amikor kicsit tovább tartod nyomva, akkor más történik.
    De attól még a progressbart tényleg levédték...
  • Ph03niXx #21
    Igen, megerősítem, a dupla klikk csak a palmtopokon van levédve. Erről is volt egy cikk itt az SG-n, és az is az újságírói etika netovábbja volt... Cím: "Szabadalmaztatták a dupla-klikket" vagy valami ilyesmi... Aztán valahol a cikk közepén derült ki, hogy csak palmtopra...
  • FTeR #20
    a dupla sincs. palmtopokra (limited resource device) a cerkával való érintésének 1-2 módja van levédve. Nem a PC-ken ismert egérrel való balgombos dupla katt.
  • comet #19
    Ezeket le kellene lőni, méghozzá nyilvánosan. Ki az a barom aki ilyeneket javasol, TUDTAM, hogy MI MAGYAROK megint kinyaljuk az illetékes seggét. Sok barom.
  • irkab1rka #18
    Caro okos, latszik, hogy szakmabeli.
    Power: a sime klikk nem szabadalmaztatott, a dupla igen.

    A cikkiro meg mar kicserelhetne a cikk cimet, mert igy megteveszto es provokativ.

    Helyesen: van olyan magyar feltatlalo, aki...

    mert az tulzas, hogy altalaban a magzar feltatlalok... ennyit az ujsagiroi etikarol...
  • Hierogli #17
    Nexus6-nak kernek szepen egy felkialto jelet.
  • Caro #16
    Nem szabadalmakra, hanem átfogó, nyílt szabványokra lenne szükség.
  • NEXUS6 #15
    Elgondolkodott már azon valaki, hány millió felesleges munkaórát töltöttek emberkék azzal, hogy kódokat visszafejtsenek, az eredetitől eltérő módon emuláljanak bizonyos funkciókat?
    Amit ráadásul egy cég meg akart szerezni magának, azt eddig is meg tudta szerezni, és ezután is meg fogja tudni.
    Mi a fasznak kell sok-sok pénzt a jogászoknak kifizetni a bíróságon fülemile perekre?

    Ha a szabadalmak tényleg úgy működnének, ahogy azt egyesek szeretnék, akkor még mindíg csak az IBM gyártana PC-t, a windózokból, hiányoznának az ablakok, meg a PlugandPlay, ja és nem lennének 3d játékok sem, jó kis világ lenne.
  • NEXUS6 #14
    Kicsit naívul gondolkodva, had kérdezzem meg melyik cég tudott abból meggazdagodni, hogy kitalált valamit aztán csak ő gyárthatta?

    Miért jó az a fejlődésnek, ha egy akár kicsi akár nagy cég ráül a találmányra, aztán csak kotlik rajta, mert nincs versenyhelyzetben.

    A feltaláló meg pénzt akar, meg akar élni abból, hogy töri a fejét.
    Miért ne lehetne, egy alapot létrehozni, amiből az elfogadott találmány után az állam szépen fizet a feltalálónak?!!!!!
    A vállalatok, meg természetesen perkáznának az államnak (a forgalmuk, vagy inkább a nyereségük után) és azt használnak fel amit akarnak.

    Nem kellene mindehol ezt bevezetni, elég lenne a szoftver szektorban.