23
  • Hierogli
    #23
    Keved moderatorok!

    Nexus6 ezen hozzaszolasara kernek szepen egy felkialto jeles figyelmeztetest.

    Koszonom.
  • Yeti
    #22
    Ha jól tudom igazából nem is duplaklikkről van szó, hanem az, amikor kicsit tovább tartod nyomva, akkor más történik.
    De attól még a progressbart tényleg levédték...
  • Ph03niXx
    #21
    Igen, megerősítem, a dupla klikk csak a palmtopokon van levédve. Erről is volt egy cikk itt az SG-n, és az is az újságírói etika netovábbja volt... Cím: "Szabadalmaztatták a dupla-klikket" vagy valami ilyesmi... Aztán valahol a cikk közepén derült ki, hogy csak palmtopra...
  • FTeR
    #20
    a dupla sincs. palmtopokra (limited resource device) a cerkával való érintésének 1-2 módja van levédve. Nem a PC-ken ismert egérrel való balgombos dupla katt.
  • comet
    #19
    Ezeket le kellene lőni, méghozzá nyilvánosan. Ki az a barom aki ilyeneket javasol, TUDTAM, hogy MI MAGYAROK megint kinyaljuk az illetékes seggét. Sok barom.
  • irkab1rka
    #18
    Caro okos, latszik, hogy szakmabeli.
    Power: a sime klikk nem szabadalmaztatott, a dupla igen.

    A cikkiro meg mar kicserelhetne a cikk cimet, mert igy megteveszto es provokativ.

    Helyesen: van olyan magyar feltatlalo, aki...

    mert az tulzas, hogy altalaban a magzar feltatlalok... ennyit az ujsagiroi etikarol...
  • Hierogli
    #17
    Nexus6-nak kernek szepen egy felkialto jelet.
  • Caro
    #16
    Nem szabadalmakra, hanem átfogó, nyílt szabványokra lenne szükség.
  • NEXUS6
    #15
    Elgondolkodott már azon valaki, hány millió felesleges munkaórát töltöttek emberkék azzal, hogy kódokat visszafejtsenek, az eredetitől eltérő módon emuláljanak bizonyos funkciókat?
    Amit ráadásul egy cég meg akart szerezni magának, azt eddig is meg tudta szerezni, és ezután is meg fogja tudni.
    Mi a fasznak kell sok-sok pénzt a jogászoknak kifizetni a bíróságon fülemile perekre?

    Ha a szabadalmak tényleg úgy működnének, ahogy azt egyesek szeretnék, akkor még mindíg csak az IBM gyártana PC-t, a windózokból, hiányoznának az ablakok, meg a PlugandPlay, ja és nem lennének 3d játékok sem, jó kis világ lenne.
  • NEXUS6
    #14
    Kicsit naívul gondolkodva, had kérdezzem meg melyik cég tudott abból meggazdagodni, hogy kitalált valamit aztán csak ő gyárthatta?

    Miért jó az a fejlődésnek, ha egy akár kicsi akár nagy cég ráül a találmányra, aztán csak kotlik rajta, mert nincs versenyhelyzetben.

    A feltaláló meg pénzt akar, meg akar élni abból, hogy töri a fejét.
    Miért ne lehetne, egy alapot létrehozni, amiből az elfogadott találmány után az állam szépen fizet a feltalálónak?!!!!!
    A vállalatok, meg természetesen perkáznának az államnak (a forgalmuk, vagy inkább a nyereségük után) és azt használnak fel amit akarnak.

    Nem kellene mindehol ezt bevezetni, elég lenne a szoftver szektorban.
  • JeD
    #13
    "Mellesleg pedig el kéne olvasni már a jelenlegi jogi szabályozást is, hogy a védenedő alkotásnak milyen kritériumoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy védhető legyen és utána visszatérni az esetre."
    Oke, akkor te meg olvass utána, milyen szabadalmakat nyújtottak be eddig az EU-ban. Nyilván a jelenlegi jogi szabályozás szerint valók, nem? És mégis...

    Naívnak lenni jó dolog, csak nem akkor, amikor emberek, cégek, sőt nemzetgazdaságok sorsáról kell dönteni...
  • Power
    #12
    A szoftverek eddig is védettek voltak.
    Nem tartom normálisnak az olyan védettséget, ahol az 1 egér klikket le lehet védeni és mindenki másnak úgy kellene megírnia a szoftverét, hogy dupla klikket használhat csak.
  • Mice
    #11
    nem tom, én kicsit szkeptikus vok még mindig. anno is elleneztem az akkori formáját és most sem vok meggyőződve arról, hogy egy mezei szócserével rögtön kizáródna egy rakat baromság levédése

    én a legkorrektebbnek azt tartanám ha kizáró cikkejeket adnának hozzá és tényleg szétválasztanák a két dolgot ne csak átrendezzenek pár mondatot. ugyanígy felül is vizsgáltatnám azt a meglévő 30ezret is!
  • Focew
    #10
    " ...a jelenlegi jogbizonytalanság ellenére uniószerte már 30 ezer ilyen jellegű szabadalmat adtak ki. Ez is mutatja szerinte magának a jogszabálynak, illetve mielőbbi bevezetésnek szükségességét." Tehát ha szaporodik pl. az autólopások száma, akkor legalizáljuk és meg van oldva a probléma... (na jó, ez kicsit túlzó példa)

    DE: A professzor mondata alapján: ha szaporodik az filmek/mp3-ak letöltésének a száma, akkor legalizáljuk és minden meg van oldva. (ez már jobb példa talán a kapcsolódó jogviták hasonlóságában)
  • FTeR
    #9
    :D
    én is így szoktam :)
  • dshk
    #8
    Ami az USA-ban van, az meg azért érdekes, mert pont ugyanolyan gumiszabályok voltak ott korábban, mint amit most az EU-ra akar erőszakolnia a multi lobbi.

    Legszebb az egészben, hogy hol azt hazudják, hogy a tervezet nem is engedi a szoftverszabadalmakat, hol azt, hogy milyen jó dolog a szoftverszabadalom (az USA multicégeinek).
  • dshk
    #7
    a szoftverszabdalmak arra valók, hogy a multik viszonylag kevés pénzért megvásárolt állami segítséggel lenyomják a kisebbeket. Legfeljebb néhány jogászhiénának jelent ez kitörési pontot, kis ország kis cégének arra "jó", hogy csak addig létezhezhet, amíg nem szúrják valamelyik multi szemét. Mert amint meglátják a multi 10 ügyvédjét az iroda ajtaja előtt rögtön csődöt is jelenthetnek.
  • NEXUS6
    #6
    És gondolod, hogy a cikk írója ezen már túl van?;)
    Amúgy egyetértek veled, ettől függetlenül nem biztos hogy fogom venni a fáradtságot, megvárom amíg egy nálam okosabb ember felvilágosít. Erre valók a fórumok.
    Addig viszont íróm a dilettáns hozzászólásaimat, hogy felhívjam magamra a figyelmet, és egy ilyen muksó eléggé felhúzza magát ahhoz, hogy kioktasson.
    Eddig bevált ez a módszer.

    A lustaság találékonnyá tesz;)
  • Garfield
    #5
    Ki a túrót érdekel, hogy mit csinálnak az USÁ-ban???

    Mellesleg pedig el kéne olvasni már a jelenlegi jogi szabályozást is, hogy a védenedő alkotásnak milyen kritériumoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy védhető legyen és utána visszatérni az esetre.
  • Garfield
    #4
    jééé, érdekes módon ismételten azzal az állásponttal találkozhatunk, amiről a harmadik világ országai már régóta beszélnek: az egyedüli kitörési pont és felfutási lehetség a kisebb országoknak és cégeinek a szabadalmaztatás.

    Kezdem úgy érezni, hogy a szabad szoftver hívei mintha pár apróságról elfelejtették volna tájékoztatni a népet...
  • Caro
    #3
    Akkor most megint ott vagyunk, hogy NEM szoftverszabadalmakról van szó?
  • NEXUS6
    #2
    Hát igen, szerintem, mint az fentebb is olvasható, a magyar jogi szabályozás eddig is lefedte valamilyen szinten a számítógéppel megvalósítható szabadalmakat. Ezek gondolom, nem progressbar jellegű beadványok voltak, hanem pl számítógép vezérlésű lézer visszacsatolású digitális aktívhangszóróé (ezt én találtam fel de még nem szabadalmaztattam;))). Szal ezzel nincs is baj.
    A gond az, hogy az új törvény esetleg a 0 innnováció tartalmú triviális dolgok levédését is lehetővé teszik, pl 3d megjelenítés.
    Ez a Vedres András valószínűleg nincs tisztában azzal, hogy az óceán túloldalán milyen perek menek mostanában. (Vagy nagyon is tisztában van vele, hogy össszesküvésesezzünk is egy kicsit;))))
  • FTeR
    #1
    itt valami kavarás van. az senkit nem érdekel, ha az indezit levédi inteligens hűtőjének sw-jét. a gond az, ha PC sw-t védenek le.