Gyurkity Péter

Az IBM és a Nokia is az EU mellé állt a Microsoft elleni perben

Az Európai Bíróság elsőfokú tanácsa újabb nagyvállalatoknak engedélyezte, hogy az Európai Bizottság oldalán csatlakozzanak a Microsoft ellen indított perhez, tovább bővítve ezzel az érdekeltek körét.

A döntés révén az Európai Bizottság mellett az IBM, a Nokia, az Oracle, illetve a Red Hat sorakozik majd fel - mind a négy vállalat tagja az European Committee for Interoperable Systems (ECIS) nevű szervezetnek, és piaci érdekeltségeik révén mindannyiukat érinti majd a pert lezáró végső ítélet. A szervezet korábban önként ajánlotta fel csatlakozását, és azt követően fordult kérelmével a bírósághoz, hogy a Microsoft ügyes taktikázással - és jelentős összegekkel - lecsökkentette a szemben álló vállalatok számát.

A közös fellépés hátterében valószínűleg a RealNetworks áll, amely szintén tagja a szervezetnek, és mindvégig szilárdan kitartott az Európai Bizottság mellett. A vállalat vezetése nyilván abban reménykedik, hogy a Microsoft megregulázásával nagyobb eséllyel veheti fel a versenyt a szoftveróriással, és a több piaci szegmens nyílik majd meg előtte. "Az ECIS (European Committee for Interoperable Systems) beadványa egyértelmű jelzés, hogy az ágazat jelentős szereplőit aggasztja a Microsoft üzleti stratégiája, amely visszafoghatja a fejlődést ütemét" - írta még áprilisban az E-Commerce Times online magazinnak küldött elektronikus levelében Dave Stewart, a RealNetworks helyettes jogi tanácsosa.

Az újabb és újabb vállalatok csatlakozásával a per lassan háborúvá szélesedik ki, amelyet az ágazat jelentős gyártói és számos kisebb cég vív egymással, aszerint, hogy kinek melyik végső változat felelne meg jobban. Emlékeztetőül: márciusban mindkét fél újabb vállalatokkal és szervezetekkel bővítette támogatóinak körét, és míg az Európai Bizottság a Free Software Foundation és a VideoBanner csatlakozását jelentette be, addig a Microsoft két régi amerikai szövetségesének és újabb három európai vállalat támogatását nyerte el.

A most csatlakozó vállalatok közül a Nokia különösen eltökéltnek tűnik: a vállalat korábban a Computer and Communications Industry Association (CCIA) nevű szervezet tagja volt, de amikor az pármillió dollár átutalásának hatására bejelentette, hogy beszünteti a Microsoft elleni jogi harcot, a finn gyártó azonnal kilépett a szervezetből, és tovább folytatta a küzdelmet. A szemben álló felek remélhetőleg tisztában vannak az elhúzódó pereskedés következményeivel, és nem feledkeznek el arról, hogy ez egyiküknek sem használ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Freejack #62
    Az a gond, hogy ha nem tetszik az Intel akkor lesz AMD-d, a Sony helyett is vehetsz amit akarsz, de lecserélni a Win-t már nem is olyan egyszerű.
  • fie #61
    Idelye új architektúrákon gondolkodni, ami olcsó mint a PC de nem függ a microsofttól. Pl.: PPC
    Akinek van feles Apple gépe, írjon!
  • Caro #60
    Hát, ma már egy linux installáció nagyon könnyű. Ahogyan a használat is. Legalábbis a nagyobb disztribútoroknál.
    Az accessre azt írtam, hogy a kisvállalkozások titkárnői nem értenek az adatbázis-kezeléshez, ezért maradnak az exceles, meg egyéb alternatív megoldások. Ezeknek a kezelése közelébe sem érhet az adatbáziskezelőének. Viszont az a szerencsétlen nem tudja megcsinálni az adatbázist. Akkor ok, ha egy informatikus megcsinálja neki, űrlapokkal, jelentéstervvel, akkor műkszik, ha csak használnia kell. De a tervezési résszel már nem boldogulna el.
    Az a bajom az automatikus javítással, hogy én több gépet is használok, amiket gyakran újratelepítek, és akkor mindegyiken ki kéne kapcsolni. :)
  • FTeR #59
    ki tudja, mi lenne ha most is lennének...
    lehet anniy tudással mint xp már nem lenne annyival jobb.
  • FTeR #58
    "Az accessel is az a baj, hogy az meg jó lenne, de pont egy ilyen kis cégnek nincs ideje adatbáziskezeléssel vacakolni. Szóval, ha nincs valami ma sajnos ritkaságszámba menő tudással rendelkező titkárnőjük, akkor nem fogják használni, inkább maradnak az alternatív megoldásoknál, amikkel viszont 20xannyi munka van."

    ezt a logikát nem értem, ha valamivel 20x annyi munka van akkor az nem nehezebb (nagyobb tudást igénylő)?

    "kikapcsolni meg lusta vagyok"
    erre most mit modjak? :) ha az nehezedre esik, hogy katt a javítás alatt megjelenő menün->beállítások és kiveszed a pipát, majd ok akkor nem értem mi tetszik openbe... egész xpés ofiszban rakat cuccnál, ha egymás után 3x kinyomod a cuccot ami nem tetszik/kell, akkor felteszi a kérdést, h kikapcsolja e mert úgylátszik nem akarja használni. és azé nehogymá az legyen a gond, h többet tud :)

    jó persze linux se ilyen spártai már, de még mindig sokat kell vele tökölni.
  • Caro #57
    Azért a linux sem ilyen spártai már. Bár szerintem sajnos. Ezzel együtt nőtt is a gépigény. A legújabb Suse 9.2 már nem nagyon megy el az 500-ason kde3-al. Bár elmegy, de én eleve nem kedvelem a kde-t.
    Tehát:a linuxok használhatósága egyre nő. A "szoftverköret" óriási, és nagyrészt ingyenes. Egy linux disztribúcióhoz a fél világot odaadják, igaz, ha olyat akarsz belerakni, ami nincs benne, az eléggé problémás.
    Amit leírtál különbségek, azt presztízsfogyasztásnak hívják. Lehet ezért használnak sokan windowst? Nemtom. Nem hiszem. De azért nem rossz hasonlat.
    Majd most ha felrakok egy új linuxot egy legújabb openofficeal, majd megmondom mi hiányzik a szövegszerkesztőjéből. De nem hinném, hogy sok. Én pl. gyűlölöm az automatikus formázást (kikapcsolni meg lusta vagyok).
    De egyébként a szövegszerkesztők(és más irodai alkalmazások) alapfunkciói eléggé egyszerű algoritmusok szerint működnek. Szerintem inkább az az ok, hogy a wordöt olyanoknak írják akik nem akarnak szövegszerkesztést tanulni, és még mindig az írógépes módszereket használják. Szerintem inkább ez az ok. De ha valaki tanult szöveget szerkeszteni, annak nem okozhat gondot más programcsomag.
    Na, ezt most eléggé leszűkítettem a szövegszerkesztésre, de ez igaz a többire is.
    Az accessel is az a baj, hogy az meg jó lenne, de pont egy ilyen kis cégnek nincs ideje adatbáziskezeléssel vacakolni. Szóval, ha nincs valami ma sajnos ritkaságszámba menő tudással rendelkező titkárnőjük, akkor nem fogják használni, inkább maradnak az alternatív megoldásoknál, amikkel viszont 20xannyi munka van.
  • dez #56
    Hát, azért egy BeOS (meg volt még egy másik is, de nem jut eszembe a neve) mai szemmel is gördülékenyebb, kezesebb és gyorsabb lenne, mint a Windows. Egy laikus is könnyen észrevehette ezt a különbséget. Persze nem tudott annyit, mint az XP, de legalább jól csinálta, ami a dolga. Nem próbálták mennyiséggel kompenzálni a minőséget. És az egyéb feladatokat rábízták (volna) a többi cégre, maradjon nekik is valami.
  • dez #55
    Na azért a warez-ben elérhetőség is belejátszik egy kicsit a dologba... És valószínű a MS számol is ezzel.
  • FTeR #54
    ha m$ termékeket sorrendbe kéne állítani, akkornálma
    1. visual studió
    2. offis
    3. windows

    ebből 1.nek egyáltalán nincs alternatívája és semmi sem ér még csak a közelébe se.
    2. azért lássuk be egy mostani openoffisz valahol az m$ offis97 környékén van. és amikor azt mondják hogy pl wörd 15%át használja ki egy úzer, akkor az nem ugyan az a 15% mint egy másik embernél, tehát nincs benne fölösleges funkció. De pl kell is ekkora különbség egy ingyenes és egy fizetős termék között. Az meg hogy a közvetlen kezelőfelület ugyan az, még nem jelent hasonlóságot, mert menütől indúlva a felépítésen és logikán keresztűl már minden más (nem feltétlenűl rosszabb de más - a felhasználó barátságról meg lehet vitatkozni [sztem linux alatt nincs olyan,h felhasználóbarátság])
    3. ez örök vita marad, de hagy világítsak rá egy példával mire is gondolok:

    vegyünk egy mezei sorozat gyártott utcai személygépkocsit (továbbiakban szgk) - pl Ford Focus - , és vegyük ugyan ezen széri a WRC változatát. Könnyen kitalálható előbbi win, utóbbi lin.
    WRC:
    profi lengéscsillapító -> nagyon jó úttartás
    pro. gumik -> nagyon jó tapadás, de minden útviszonra más/új gumi kell, de pont ezé jó (pl kernel fordítás)
    erős, spéci, gyors motor, kitesztelt/beállított fogyasztás -> nagyobb teljesítmény (kissebb gépigény)
    spéci kormánymű -> mozdulattal lehet cserélni, érzékeny, pontos, csak a lényeget tudja (GUI).
    merevítés -> stabil, életbiztos merevítések, ha fejre áll az egész, akkor sincs gond.
    Előnye, h az alapot megkapva (motor, karosszéria) magad állíthatod össze az egészet és pontosan olyan lesz mint szeretnéd, és bármikor bele nyúlhatsz a biztonság vagy a teljesítmény érdekében.
    szgk:
    csillivilli külső belső, bőr ülés, autó hifi, légkondi, feldézeti-multimédiás konzol, gps, kóla tartó, fejtámla, automata maszirozós ülés, stb.
    közepes gumik/kormánymű/legéscsillapítók stb.

    Fogja egy embert és kérdezd meg melyik kell neki.
    Mondhatod neki, hogy dehát a WRC hamarabb van 100on és 100kmes távot is hamarab teszi meg, meg ütközés esetén is kissebb a sérülés esélye. Meg magyarázhatod, hogy a lengéscsillapítója mennyivel jobb és átgondolt. Meg ha nem tetszik a kipufogó fogod és 1 mozdulattal lecseréled.
    Mit fog látni belőle? keresztűl kasúl útban merevítők, a kormányt ki kell venni, hogy beszálljon, semmi értelmes nincs benne, csak értelmetlen kapcsolók (mondhatod neki, hogy a dokumentációban le van írva mi micsoda és hol, meg hogy versenyzős haverok segítenek), ha valamit állítani akar rögtön a motorháztető alatt kell túrkálni, ha vizes az út rögtön cserélni kell a gumit stb.
    Mit fog gondolni? Hiába teszi meg a 100as távot gyorsabban és hiába van hamarabb százon, ha reggel a csúcsban örül ha 40km/h óra fölé mehet. stb. stb. Ha ingyen adnák akkor sem kellene neki a WRC.

    Peidg mind a kettő kocsi és mind a kettővel lehet városban is menni és versenyezni is velük.

    ui: az access 5-10 fős vállakozások számára van tervezve és erre tökéletes meg is felel. ha valakinek ez kevés felrakja rá az m$ sql szerverét és máris kibővűlt a használhatósága.
  • Caro #53
    Az tény, hogy az office a microsoft egyik legjobban sikerült programja. Már a 12-es verzió jön, és a gépigény közel sem nőtt úgy, mint a windowsé.
    De az egyszerű felhasználó szemszögéből:az openoffice teljesen ugyanolyan felületet használ, mint a microsoftos, és egykét szolgáltatástól eltekintve, amiket nagyon ritkán használ valaki tud mindent, amit az msoffice.
    Adatbáziskezelő nincs benne úgy tudom. De mondjuk az access vállalati szinten amúgy sem elég jó.